Voorpagina Lifestyle, Maatschappelijk

Halal mag toch! Wat eten we vandaag?

Iets dat uitgroeide van het ‘ ei van Thieme’ tot een wetsvoorstel dat kon genieten van meerderheidssteun in de Tweede Kamer, is door de Senaat afgewezen. De grote vraag, is nu natuurlijk: Wat eten we vandaag?

Jaja dames en heren. Ondanks alle heisa omtrent het verbod op ritueel slachten, is het toch weer van tafel. Het was een spannend jaar. Iets dat uitgroeide van het ‘ ei van Thieme’ tot een wetsvoorstel dat kon genieten van meerderheidssteun in de Tweede Kamer, is door de Senaat afgewezen.

Alhamdulillah!

Volkskrant: Dinsdag was er vanuit de Senaat veel kritiek te horen op de manier waarop Thieme een eind wil maken aan de slachtmethode die in haar ogen veel extra pijn en stress veroorzaakt bij dieren. Verscheidene partijen vroegen zich af of de beperking van het dierenleed een beperking van de godsdienstvrijheid wel rechtvaardigt. Alleen de Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en OSF waren uitgesproken positief.

Nadat de afgelopen weken de VVD in de Senaat al liet weten het initiatief niet te kunnen steunen, haakte dinsdagnacht ook de PvdA af. PvdA en VVD voelen meer voor het pad dat staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw wil volgen. Bleker kwam in de Senaat  met een alternatief voor het verbod. Hij wil afspraken maken met de religieuze organisaties om het welzijn van de dieren die worden geslacht te verbeteren. Dat kan, aldus Bleker, bijvoorbeeld door meer eisen te stellen aan de slachters, en te bepalen hoe lang een dier maximaal bij bewustzijn mag zijn tijdens het slachten.

Als er iets goeds is gekomen uit dit wetsvoorstel, dan is het wel dat er meer aandacht uit gaat naar het welzijn van dieren. Laten we daar dan vooral ook mee doorgaan, zowel in de industriele veehouderij, als de rituele slacht.

De grote vraag, is nu natuurlijk: Wat eten we vandaag?