Voorpagina Ervaringen, Wetenschap

De ziekte van Lyme

Sinds kort lijd ik aan de ziekte van Lyme. Een paar dagen geleden heeft de universiteit van Wageningen de resultaten bekend gemaakt van het landelijk onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het percentage teken dat drager is van de hardnekkige  bacterie Borrelia Burgdorferi varieert sterk van plaats tot plaats en bedraagt gemiddeld 23,6%, met een uitschieter naar 50%. Het RIVM (Het rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu) heeft in het verleden het gevaar van een tekenbeet altijd onderschat.


Borrelia bacterie

De Borrelia Burgdorferi is een gevaarlijke bacterie die veel schade kan aanrichten in het menselijk lichaam. Bij een infectie kan men een multi-systeem ziekte oplopen. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur, mits men er snel bij is. In een ver gevorderd stadium heeft de bacterie zich al via het bloedbaan over het lichaam gespreid. De genezingskans is in dat geval veel kleiner.

Helaas ben ik zelf in de zomer van 2003 en in de zomer van 2006 gebeten door een besmette teek. Tot januari dit jaar had ik niet echt veel last van de specifieke symptomen. Sinds februari 2007 heb ik veel pijn in mijn gewrichten, botten en spieren. Na een antibioticumbehandeling van zes weken ben ik nog niet opgeknapt. Bij het niet aanslaan van orale antibiotica kan men overwegen om over te gaan op een intraveneuze behandeling. Echter, dit heeft meer schadelijke bijwerkingen. Mijn huisarts doet er alles aan om dit te vermijden.

De laatste tijd begeef ik mij vaak in een moedeloze toestand. Temeer, omdat mijn gezondheid maar niet beter wordt. Ik wil nog zo veel bereiken in mijn leven, maar als mijn lichaam niet meewerkt dan wordt het een stuk lastiger. Ik blaas mijzelf de moed in door de kracht van geduld en vertrouwen in mijn God. Of zoals de profeet Ayyub (a.s.) het altijd heeft gezegd:

Wa iza maridtu fahuwa yashfien.

En als ik ziek werd, dan was het Hij die mij genas.