Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

Eindhoven de onveiligste

Eindhoven is de onveiligste gemeente in Nederland. Say what?! Eindhoven??? Weten ze dat wel heel erg zeker? Hier in het zuiden zijn we er namelijk nog steeds heilig van overtuigd dat alle kwade dingen in de Randstad en dan voornamelijk Rotterdam en Amsterdam gebeuren. Toen ik dit, diezelfde dag dat ik het hoorde, op de fiets richting werk aan collega’s vertelde, vielen ze bijna van hun fiets af. “Weet je het zeker Suzan of loop je het nu gewoon te verzinnen? Dat kan toch helemaal niet! Dit is de meest dode plek van Nederland! Hier gebeurt nooit wat, het idee alleen al. Hahaha, waar heb je het nieuws vandaan?”

Eindhoven, de vijfde grootste stad van Nederland, is eigenlijk bijna nooit in het nieuws. Dat zal verschillende redenen hebben. De meeste journalisten zitten in de Randstad en alles wat daar gebeurt haalt eerder het nieuws, het is immers ook het economische en politieke hart van Nederland. Maar buiten het hart om heeft een land ook andere organen. Terecht merkt een woordvoerster van de gemeente Eindhoven op nu.nl op dat de G4 minder problematisch is geworden doordat er extra geld in wordt gepompt. “Het is niet leuk om op 1 te staan, maar het is misschien wel een signaal aan politiek Den Haag. We zijn gestegen, omdat de vier grote steden het beter zijn gaan doen”, vertelt ze verder. Grappig is dat Eindhoven zelf juist het idee had dat ze het beter deden, omdat uit onderzoeken is gebleken dat er minder aangiftes worden gedaan en dat de inwoners zich ook veiliger voelen. Dat zegt natuurlijk heel wat.

Als zuiderling wordt er raar op je gereageerd in Nederland. Het klinkt als de andere kant van de wereld en als mensen horen dat ik helemaal uit Eindhoven kom, dan worden eerst de ogen groter waarna de volgende opmerking wordt gemaakt: "Wow! Helemaal uit Eindhoven? Dat is ver! Hoe lang zit je in de trein, 2 uur?". Ok dames en heren, Eindhoven is relatief ver, maar ik woon niet in België! Het klinkt gewoon ver weg, omdat iedereen zich op de Randstad focust. Dat terwijl Noord-Brabant het na de Randstand erg goed doet. Bovendien hebben de mensen hier een schattig accent (sinds ik in Utrecht studeer heeel erg afgenomen) waardoor het lijkt alsof we uit Verwegistan komen.

Maar wat wijst dit onderzoek uit? Dat het zuiden van Nederlands helemaal niet anders is dan het westen. Precies dezelfde ontwikkelingen en problematiek. Met op 1. Eindhoven 2. Rotterdam 3. Roermond 4. Arnhem en 5. Tilburg staan er maar liefst drie zuidelijke steden in de top 5! Misschien moeten we de G4 uitbreiden naar de G5?  Nu ben ik een beetje hypocriet aangezien ik graag wil verhuizen naar de Randstad, omdat ik daar vaker zit dan het zuiden. Maar hier ben ik geboren en ik heb er, hoe saai het hier ook is, een speciale band mee. Daarom dacht ik bij het horen van dit nieuws: "Auw! Is dit serieus mijn eigen stadje?" Blijkbaar wel. Nu is ons tijd aangebroken om meer geld te slurpen.

Den Hoag, gif ons nu ook wa geld joa, want di kende nie moaken, das kei oneerlijk!