De taxi rijdt toeterend langs de bekende Bilal Hospital in het stadje Rawalpindi, ons huis is niet meer ver van hier. Ik herken de straat en de oude schoenenmaker die daar op de hoek zit. Aangekomen. Binnen het huis zitten familieleden te wachten om mij te verwelkomen. Voordat ik hen groet, groet ik zoals gebruikelijk eerst de oudste van het huis, mijn opa. Snel loop ik naar zijn kamer waar hij op mij wacht. Ik omhels hem alsof dit de laatste keer is, en heel lang. Zo lang om de gedachte ‘waar is nani, die omhels ik altijd na opa’ te vertragen. De gehele reis heb ik mijn tranen binnen kunnen houden, maar hier lukte het niet meer… Iedereen is blij dat ik alsnog gekomen ben na het overlijden van mijn oma. Mijn opa is zichtbaar kapot van het verlies.
Hieronder een kort verslag met wat foto’s.
Vanaf mijn jeugd zie ik hem samen met mijn oma. Mijn opa, een strenge donkergetinte man, naast mijn oma, een lieve lichtkleurige vrouw. Deed me altijd denken aan Ebony & Ivory. Ze zijn zelfs een keer gekomen naar Nederland. Na 60 jaar samen door dik en dun gegaan te zijn, heeft mijn opa’s levenspartner de wereld verlaten.
Mijn ooms en tantes zijn nu al een aantal dagen met hetzelfde bezig: die leegte van mijn opa opvullen. Dit proberen zij door veel met hem te praten. Ik doe hetzelfde. Dit levert mij veel interessante verhalen op. Zo vertelt mijn opa over zijn verleden, over zijn huwelijk en zijn leven. Verder vertelt hij over de tijden voor het bestaan van Pakistan en India. Hoe mooi die tijden onder Britse macht waren en hoe gruwelijk de tijden waren toen het land onafhankelijk werd. Dit allemaal gaat altijd gepaard met humor, iets waar hij geen gebrek aan heeft.
Mijn twee weken in Pakistan bestaan voornamelijk uit het bezoeken van familieleden, en dat zijn er veel. Zo veel dat het me niet gelukt is alle huizen af te gaan. Wel is het gelukt om naar het platteland te gaan waar een groot deel van mijn vader’s kant woont. Ik ga daar graag heen, want daar leven mensen dicht bij de natuur in tegenstelling tot de mensen in de stad. Het is ook veel rustiger op het platteland, de lucht is schoner en de mensen zijn vriendelijker. En misschien klinkt het raar, maar zelfs het eten is er lekkerder. Jammer dat ik hier niet lang kon blijven. De volgende keer dat ik weer in het land ben, heb ik ze beloofd dat ik langer zal blijven, al is het maar voor het lekkere eten.
Maisveld
Aan het werk
De gehele dag door wordt in het huis gelezen uit de Quran en iedere donderdag is er een religeuse bijeenkomst voor mijn oma waar alle familieleden en kennisen bij aanwezig zijn. Er wordt dan ook weer gelezen uit de Quran, lofliederen gezongen en uiteindelijk wordt er gegeten. Er komen daarvoor iedere donderdag grote potten met eten binnen, ook wel deegh genoemd. Naast deze routine, die de eerste 40 dagen aangehouden wordt, bezoeken we regelmatig ook het graf dat niet ver van het huis is.
Deegh
De begraafplaatst is een (triest) verhaal apart. In tegenstelling tot Nederland, heeft een begraafplaats hier in Pakistan niet echt een structuur. Hierdoor is het niet makkelijk om bij mijn oma’s graf te komen, je moet namelijk over een paar graven lopen (wat sterk afgeraden wordt in de Islam) en langs heel wat wietplanten. Ondanks dit allemaal was het toch de wens van mijn oma om hier dicht bij huis te rusten zodat mijn tante (die niet goed kan lopen) haar graf dagelijks kan bezoeken zonder veel te hoeven reizen. Ik was blij om te horen dat mijn opa het besluit had genomen de gehele begraafplaats te laten schoonmaken. Dat werd eens tijd.
Onderweg naar graf van oma
Naast dit allemaal heb ik ook gebruik gemaakt van de tijd om de stad te verkennen en te shoppen. Niet zoveel, want in de afgelopen drie maanden dat mijn moeder hier was, is het groote gedeelte al ingekocht. Ik geniet van de rust die er is in de chaos hier en natuurlijk van het eten. Voor weinig geld (2 euro) kun je je maag al rijkelijk vullen met heerlijke gerechten. Verrukkelijk.
Zo heb ik de hoofdstad Islamabad verkend, niet ver van Rawalpindi. Deze stad is sterk veranderd en groeit nog steeds. Alle grote internationale merken zijn hier gevestigd, de McDonalds, Pizza Hut, Subways en KFC’s komen als paddestoelen uit de grond. Zes jaar geleden was het moeilijk om een Pringels doos te vinden, nu wordt je ermee doodgegooid. Alle grote automerken hebben hun showrooms, want ze weten dat als een Pakistaan eenmaal geld heeft, dan kijkt hij niet meer naar de prijs-en kwaliteitsverhouding. Hij gaat meteen voor het duurste. De nieuwste Mercedessen, Jeeps en BMWs heb ik dan ook in de steden gezien. Jammer dat ze hier niet omkijken naar het milieu, alle milieubezuinigingen in Nederland worden gecompenseerd door Pakistan lijkt het wel. Ondanks dit deed het mij goed om te zien dat er een 7*-hotel in aanbouw is en zo zijn er nog heel veel andere projecten die ervoor zullen zorgen dat Islamabad een stad van grote betekenis wordt op het internationale toneel.
Weg naar Islamabad, in de verte de minaretten van de Faisal Moskee
Prime Minister House
Uiteraard ben ik ook de bergen in gegaan waar het erg koel kan zijn. Onderweg naar de top genaamd Peer Sohawa kom je veel apen tegen die wel een stukje donut lusten. Aan de top is de Monal Restaurant waar je kunt genieten van tandoori chicken met uitzicht op Islamabad. Dit raad ik iedereen sterk aan om gedaan te hebben.
Stijle hellingen en scherpe bochten
Uitzicht op o.a. de Faisal Moskee
Mijn opa vertelde over de vele religies die Rawalpindi rijk was en de vele gebedsruimtes. Ik was daarom benieuwd of die ruimtes er nog staan. Zo kwamen mijn neef en ik uit in een hele oude gurdwara van Sikhs. Een indrukwekkend gebouw dat nu niet meer in gebruik is en die dag en nacht bewaakt wordt. Wij mochten er gelukkig in, wel moest ik mijn camera eerst inleveren. Ik ben tot de hoogste toren geweest en van daar zie je heel Rawalpindi. Op de minaretten van moskeeën na, was dit de hoogste gebouw. Ik probeerde mij voor te stellen hoe Rawalpindi, een stad waar nu het straatbeeld bepaald word door moslims, geweest moet zijn toen sikhs, hindoes, christenen en moslims vredig naast elkaar leefden.
Reizen deed ik voornamelijk op de motor, er is geen beginnen aan met de auto. Het grote voordeel van de motor is dat je overal kunt rijden, als er maar een weg is dat breder is dan 50 cm. Om een idee te geven, hier een filmpje.
Met mijn neef op de motor
Gurdwara in Rawalpindi
Verderop was er een kerk die gelukkig nog wel in gebruik is. Er blijken veel christenen te zijn in het land. Anders dan veel mensen menen, mag je wel gewoon een kerk bouwen in het land. Ik schiet meteen een foto, leuk voor de lezers om te zien. De agent denkt daar anders over en hij neemt me mee naar de politiebureau naast de kerk. Daar vertellen ze mij dat het niet is toegestaan om foto’s te maken en ze verdenken mij van spionage of iets dergelijks. Na een korte uitleg van mijn bedoeling (‘voor de lezers van wijblijvenhier’) en dat ik niet bekend was met de regel, mocht ik gaan. Wel wilden ze nog weten wat ik in mijn tas had. Ik liet ze mijn flesje mineraal water zien om te bewijzen dat ik uit het buitenland kom. Een agent kon het niet laten mij uit te lachen om het feit dat ik ziek word het kraanwater in zijn land.
Kerk
Ik heb ook leuke mensen ontmoet, mijn favoriet is een familievriend van ons, uncle Qureshi. Deze meneer van boven de 80 heeft Muhammad Ali Jinnah, de vader van Pakistan, persoonlijk gekend. Muhammed Ali Jinnah, ook wel Qaid-e-Azam genoemd is te vergelijken met Ataturk van Turkije. Op mijn vraag of Muhammed Ali Jinnah (Qaid-e-Azam) blij zou zijn met Pakistan van vandaag de dag kon uncle Qureshi alleen antwoorden met: ‘Qaid-e-Azam zou zeer woedend zijn’. Zijn antwoord verbaast me niet, het land is alles behalve wat de oprichter van het land voor ogen had.
Er is veel gebeurd en ik sluit hiermee mijn verhaal af van Pakistan en laat jullie alleen met de foto’s.
Steigers op z’n Pakistaans
Op de foto met politieagent, in zijn hand het bekeuringboekje
Bekeuringboekje komt van pas
Nederland is overal
Moskee
Versieringswinkel
Minaret van moskee
Muziekinstrumenten (dhols), artiesten staan klaar om op ieder moment op te treden
Studeren in Holland is ‘hot’
Een Pakistaanse truck, altijd mooi versierd.
22 Reacties op "Pakistan – Islamabad & Rawalpindi"
Leuke foto’s!
Wow wat een voertuig, mooie kleuren. En wat een prachtig uitzicht en moment moet dat zijn geweest, Islamabad bij nacht/avond vanaf die heuvel…
Indrukwekkend verhaal om te lezen, Faisal.
Echt apart, een wereld erbij te hebben, dat dat ook een stukje van jezelf is, of voel jij jezelf ook buitenstaander/toeschouwer van buitenaf, als je daar bent?
Kan je nog een keer wat meer vertellen over de founding father van Pakistan, wat hij dan voor ogen had? (of over de geschiedenis van Pakistan)
PS Lukte het daar wel om op te staan? En hoe doe je dat daar?
I miss Pakistannnnn.. Inshallah deze zomer ga ik erheen.
Nice nice very nice
Idem!
Maar eerlijk je krijgt wel twee weken lang diaree als je als buitenlander in PAK komt eten!!
Je moet wel eerlijk zijn Faisal die chronische diaree aanvallen doen pijn!
Je hebt zeker een rooie kont gekregen. HAHAHa
Mooi verhaal. Prachtige foto’s. Ook leuk om even achter bij jouw neef op de motor te zitten.
@Paki
sorry Faisal als het je in de verkeerde keelgat schiet, ik probeerde alleen een grapje te maken. Forgive me.
LOL @ wat je neef in het filmpje zegt in het begin en aan het eind.
Echt leuk dat je ons op de hoogte houdt van wat je allemaal doet in Pak Faisal ! Een deel ook persoonlijk (bv over jouw oma), echt aardig dat je het met ons wilt delen.
Ik herken heel veel dingen, maar t wordt te veel om allemaal op te noemen. Alleen één ding: Faisal die trucks zijn écht vet eng man. Vooral die ijzeren kettingen daar onderaan zijn eng ! In Afg heb je ze ook, alleen dan wat minder versierd. Serieus iedereen is vet bang voor die trucks daar haha.
Haha Paki ‘chronische diaree aanvallen’ hahaha stagfirullah, maar je hebt wel gelijk.
FA ik heb alleen aan het begin verstaan, wat zegt hij dat op het laatst? Hehe
Nogmaals echt cool en mooie foto’s ook !
FA ik heb alleen het begin verstaan, wat zegt hij aan het eind? Hehe
(Gecorrigeerd)
Op het einde zegt hij: “je moet die zwarte ook filmen”
:-P
Echt een leuk verhaal. Ik heb ook laatst mijn oma verloren(nani) En ik en de rest van mijn familie probeerden ook mijn opa op te vrolijken maar het wilde niet echt lukken. Ik kan me nog de dag herinneren dat ze weg ging. Nadat we haar met zijn allen hadden begraven gingen we met mijn opa naar zijn huis. Toen we daar aankwamen liep hij zoals gewoonlijk naar de trap en begon zoals gewoonlijk van de trap naar boven te schreeuwen:Rakia, ooooh Rakia, niche a……maar Rakia kwam niet…Hij begon heel hard te huilen en blijf bij de trap.
Allahhafiz
De vergelijking van Jinnah met Ataturk gaat niet op. Jinnah bezocht de moslimgeleerden, had nauwe contacten met hen en gebruikte juist vaak de Islam in zijn preken om tot een onafhankelijk Pakistan voor moslims te komen. Zijn begrafenis werd dan ook geleid door een belangrijk geleerde. Terwijl Ataturk en zijn bende alles wilden moderniseren, de adhan zelfs in het Turks veranderde, hijab verbood, en zich af zette tegen de islam wat tot gevolg had dat Turkse geleerden zoals Imam Kawthari vluchtten en anderen zoals Mustafa Sabri zelfs een fatwa van kufr aan Ataturk gaven.
Hahaha, echt tof
vooral dat filmpje op de motor :-)
Mooi verteld man. Heb meteen zin om naar Pakistan te gaan. Diarree neem ik dan voor lief.
All memories of Pakistan are refreshed!
Thanks for the pix…I love those Trucks:P!
Mashallah moie foto’s man….kom eens naar peshawar joh dan kunne we een beetje kletsen! Its alweer erg warm he?
Mashallah egte mooie fotos man ik ben overal al bijna geweest op die fotos hahahaha lolzzz :P :D
Ãk wil naar jinnah restaurant gaan :| omin lekkere eten my goddd
Oh yaraa zet meerdere filmpjesss erop is leuk om te zien :P
Beste Faizal,
Mijn naam is Bernadette van Eeden en ik woon in Noordwijk zh.
Prachtig reisverslag en foto’s. Compliment!
Maar ik wil je graag een andere vraag stellen, met een geheel ander onderwerp.
Ik kan mij ook goed voorstellen dat je na dit lezen er niets mee kunt, kijk maar en graag je reactie Faizal.
De vader van mijn kinderen komt van oorsprong uit Jhelum (Pakistan). Na jarenlang te hebben gewerkt binnen Estec/ESA Noordwijk, is hij in Januari 2001 gestorven in Florida USA en is zijn lichaam daarna overgebracht naar zijn familie in Jhelum.
Om een lang verhaal kort te houden wil ik graag voor mijn kinderen de begraafplaats achterhalen (contact opnemen) waar hij is begraven, mochten de kinderen dit ooit graag willen bezoeken. Vind ik dit heel belangrijk.
Naast het vermoeden dat de begraafplaatsen waarschijnlijk geen structuur hebben, zoals jij ook omschrijft, weet ik niet goed waar en hoe ik moet beginnen en waar ik de informatie kan halen.
Uiteraard kan ik wel de website van Jhelum ophalen, maar een begraafplaats in de buurt, of omgeveing, kan ik echter niet vinden.
Mijn vraag is of jij (jullie) mij hierin een tip of advies kunnen geven om ergens te starten met mijn zoektocht.
Ik weet uiteraard dat dit heel moelijk is, maar alle kleine beetjes helpen wellicht om verder te gaan hiermee.
Hartelijk dank voor het lezen en hopelijk vind je dit niet erg?
Groet van Bernadette
YAAAR this is my pakistan
mij laaand ik hou van pakistan