Voorpagina Ervaringen

Huisje kopen (deel I)

Na lang zoeken in woningbladen en zwerven op funda.nl vind je dan eindelijk je droomhuis. Het ziet er mooi uit, gelegen in een leuke omgeving en de indeling van de kamers is precies naar wens. Je droomt nog even een nachtje over het huis en je ziet jezelf en je vrouw al rondhuppelen door de kamers en barbecuen in de tuin. De volgende dag sta je vrolijk op om de eerste stappen te zetten richting ‘je eigen huisje’.

Wat dan volgt, is een avontuur vol leugens, bedrog en oplichting, met makelaars met een chronische doch theatrale lach op hun gezicht en hypotheekadviseurs die precies weten wat jij wilt en die toevallig een unieke aanbieding hebben deze maand. En als je geluk hebt, werken ze nog allebei samen ook, zodat ze alles perfect op elkaar kunnen afstemmen. Om deze malafide praktijken te legaliseren, laat ten slotte ook een arrogante notaris even zijn gezicht zien.

Onze makelaar was een slechte acteur die enthousiasme moest uitstralen, maar helaas niet verder kwam dan klakkeloos de tekst van de brochure met ons door te nemen. Alle wijzigingen die we wilden aanbrengen aan het huis, waren geen enkel probleem. “Alles is mogelijk, want het huis staat er toch nog niet. Dat is een groot voordeel die u heeft met nieuwbouw.” Na deze mededeling hebben we als ware architecten binnen 5 minuten het hele huis ge-restyled. “Nou, nou, op zoveel veranderingen had ik ook al weer niet gerekend, maar ik zal met de aannemer kijken wat de mogelijkheden zijn”. Een paar weken later blijkt dus niet alles mogelijk te zijn, maar vooruit dan maar, zo is ie ook wel mooi. We nemen ‘m!

Tips:

  • Je eerste gesprek met de makelaar is niet minder dan een echte parlementaire enquête; Stel dus zo veel mogelijk vragen. 
  • Als je bepaalde afspraken maakt met de makelaar, vertrouw hem dan niet op zijn woord en al helemaal niet op zijn mooie blauwe ogen. (ook niet op haar mooie blauwe ogen, als het een vrouw is). Laat alles gewoon zwart op wit vastleggen.

Vervolgens kom je bij de hypotheekadviseur terecht, want je hebt wat centjes nodig voor je huis. Een hypotheekadviseur is een aardige vriendelijke man met een laptop, een rekenmachine en 3000 hypotheekvormen. Tijdens het eerste gesprek vliegen de hypotheekrentes, netto maandlasten, eindkapitaal, aflossingsmogelijkheden, overlijdensrisicoverzekeringen en al dat soort onheilspellende termen je om de oren. Hoe moet je door al die bomen nou het bos zien?

Ik liet me in het eerste gesprek met adviseur A eerst over alle termen informeren en vroeg hem wat hij dacht dat het beste bij onze situatie paste. Ik bedankte hem voor het advies en was in dit uurtje college over hypotheken al heel wat wijzer geworden. Om zijn verhaal te verifiëren ging ik in mijn mobiel op zoek naar iemand die in dat wereldje zit. Via via kwam ik terecht bij de broer van een vriend van me, die toevallig bij een bank werkte en ook met hypotheken te maken had. Hij legde mij nogmaals het hele hypotheken gebeuren uit en na deze 2 bronnen geraadpleegd te hebben, wist ik precies wat alle termen inhielden.

Tip:

  • Verzamel eerst zelf zo veel mogelijk informatie over alles wat met hypotheken te maken heeft en alle termen die daarbij horen. Kennis geeft immers macht.
  • Hap niet bij de eerste de beste hypotheekadviseur toe, maar vergelijk zo veel mogelijk aanbieders en speel ze tegen elkaar uit.

Bij mijn gesprek met hypotheekadviseur B zat ik er dus niet meer bij als een leek, maar kon ook kritische kanttekeningen plaatsen bij zijn verhaal. Hij gaat dan ook meteen rechtop zitten, omdat hij weet dat dit niet weer een makkelijke klant is waar hij een (voor hem) ‘aantrekkelijke’ beleggingshypotheek aan kan smeren. Uiteindelijk had ik dan mijn eerste offerte op papier.

Dit spelletje herhaal je vervolgens bij de adviseurs van bank C en bank D. Alleen wanneer zij dan met hun offerte komen, trek je je mooiste teleurgestelde gezicht en vertel je dat het allemaal leuk en aardig klinkt en je graag bij hun een hypotheek wilt afsluiten, maar je hebt elders al een betere aanbieding. Je haalt je eerdere offertes eruit en laat ze die zien. Je zult merken dat er plots meer mogelijk is. Hij verlaat dan eventjes de kamer om zogenaamd met het hoofdkantoor te bellen om te kijken of ze speciaal voor jou nog lager kunnen gaan zitten. 5 minuten later komt hij met een aanzienlijk verbeterde offerte, waar je hem natuurlijk vriendelijk voor bedankt en afscheid neemt met een welgemeende ‘u hoort nog van ons’.

Op deze manier had ik binnen een paar weken een stuk of 5 scherpe offertes binnen en kon ik relaxed achteroverleunend op de bank terug kijken op een toch aardig resultaat. Toen ik het spelletje net leuk begon te vinden, was het al weer afgelopen en moest ik de knoop doorhakken. Maar aan het einde van de rit had ik gelukkig m’n huis en m’n geld. Op naar de volgende etappe..

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van