Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

Onze Koningin!

Het is weer zo ver, de leukste dag van het jaar is aangebroken! Koninginnedag is da shizzle en Bea rulez, letterlijk en figuurlijk! Het schijnt een allochtonen (hier hoor ik aan te geven dat ik het een lelijk woord vind, maar dat vind ik nog lelijker om erbij te vermelden) ding te zijn. Wij houden van de Koningin. En niet alleen vanwege de vrijmarkt. Waarschijnlijk is het sprookje er omheen hetgeen dat ons trekt. Iemand met een dubbele paspoort (Engelse en Nederlandse) die in een Paleis woont en nog gesponsord wordt door de staat ook. It’s da Dutch dream. Het is dan ook leuk je in te beelden hoe het is om Bea te zijn.

Wat nog leuker is: je voor te stellen hoe het zou zijn als Bea jou was geweest.

Wanneer ik hoor dat ze voor staatsbezoek op reis moet dan probeer ik me voor te stellen hoe ze haar eigen koffer inpakt, in stress vliegt omdat ze niet meer weet waar ze haar reispassen heeft gelaten en voor het slapen gaan nog gauw alvast een lunchpakketje samen stelt want het eten in economy class sucks big time! In de ochtend verslaapt zij zich waardoor ze een taxi moet pakken om nog in te mogen checken. Die 50 euro zijn als een rib uit haar lijf. Andersom, wanneer zij staatsbezoek verwacht pakt ze tram naar de Albert Heijn. Daar dropt ze gauw wat bonus producten in haar boodschappenkar, waarbij ze dan bij de kassa tot de ontdekking komt haar bonuskaart vergeten te zijn. “Shit, shit, shit! Weer geflashed door Appie! Grrrr!” denkt ze dan.

Uren staat Bea dan in de hete keuken zich uit te sloven. Ze heeft een rode schort aan met een gele M. Die is ooit in de familie gekomen door iemand die bij Mac Donald een bijbaantje had en kennelijk vond dat je zo’n schort thuis mag houden. Van voorgerecht tot nagerecht probeert Bea er iets feestelijks van te maken. “Hoe ging dat trucje met die radijsjes ook alweer wat ik van Prinses Margriet had geleerd? Schuin insnijden en dan in ijswater? Of waren dat bloemen? Effe zus belluh, hoor!” Tijdens het bellen snijdt ze in haar vingers, want in tegenstelling tot andere vrouwen kan zij maar één ding tegelijkertijd doen. Tijdens het telefoongesprek vertelt ze drie verhalen door elkaar waarvan ze er geen één helemaal uitverteld. Ze moet haast maken, de gasten arriveren over een uurtje.

Onder druk werkt ze het best. Bea lanceert de kip in de oven, stofzuigt nog snel het huis, brandt wat kaarsjes, zoekt de servetten, legt de borden klaar, zet de waterkoker aan voor wat thee vooraf, snijdt nog even gauw wat fruit tot een salade, haalt het roomijs uit de vriezer en geeft de kat alvast te eten. Zoals altijd, blijkt dat ze voor drie keer zoveel man gekookt heeft. Haar gasten zijn geen grote eters, dat zijn lui die puur voor de gezelligheid komen. Chillen en verhalen vertellen onder het genot van wat blikjes koele Golden Power. Beatrix probeert bij vertrek van haar gasten hun altijd te smoezen voor een logeerpartijtje. De volgende ochtend hoeven ze geen ontbijt op bed te verwachten want dat is jakkes! Dat heeft ze van Juliana, Bert en Ernie geleerd. Je moet eerst je tanden poetsen alvorens te ontbijten zei haar moeder altijd, dit vanwege de bacteriën in je mond die je aanmaakt in je slaap. Om dan na het poetsen van je tanden alsnog je bed in te kruipen voor het ontbijt is dan allang niet meer leuk. Bovendien heeft ze van Ernie geleerd alleen in andermans bed te eten in verband met de kruimels.

Na het douchen is het tijd voor de ellenlange vraag die haar elke dag weer bezig houdt: Wat trekken we aan? En wat voor hoofddoekje hoort daar bij? Vandaag heeft Bea het makkelijk. Het is per slot van rekening Koningendag en daar kan maar één kleur hoofddoek van pas komen! Knal oranje! Hoezo niet loyaal aan Nederland met een dubbele paspoort?

En met deze gedachte kon ik het niet laten dit beeld met jullie te delen. Maak er een fijne dag, I know I will, insha Allah!

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van