Voorpagina Opmerkelijk

Idem Bokito

Heel de wereld in rep en roer want een opgefokte gorilla wist vorige week goed chaos te veroorzaken. Dat een aap geneigd is het gedrag van een ander over te nemen is algemeen bekend. We noemen dat niet voor niets na-apen. Afgelopen dinsdag dachten een stelletje apen in het Tilburgs stadion daarom vast dan ook “Wat Bokito kan, kunnen wij beter.” En BAM! de hel brak los in Tilburg. Met plaatsvervangende schaamte, vol onbegrip en geladen met woede zat ik hoofdschuddend voor de TV. Ik geloofde mijn eigen ogen niet. “Kifash, wat doen die apen daar? Zijn ze gek geworden ofzo? Waarom? Waarom? Waarom?” En nog tig keer herhaalde ik de vraag “Waarom?!”. Het wezenlijke verschil tussen Bokito en de stadionapen is toch wel dat het gedrag van de één wel te verklaren is en het ander niet. Voor hen die het gemist hebben: Kijk een gorilla nooit in de ogen aan en ga al helemaal niet lief glimlachen, tenzij je Dian Fossey heet.

Bokito voelde zich beledigd en misschien zelfs wel bedreigd. Hij heeft immers een harem die hij beschermen moet. Wat de opfokkerij was tijdens het vriendschappelijke duel tussen Marokko en Nederland is mij geheel ontgaan. Mohammed Allach, voorzitter van MaroquiStars denkt een verklaring te hebben “Alle ingrediënten waren aanwezig tijdens de wedstrijd om de boel te laten escaleren; jong publiek, het volkslied, oranje shirtjes, alles stond in het teken van tegenstellingen.” Volgens mij, maar corrigeer me vooral als ik het mis heb, werkt sport juist verbroederend. Welk deel van de term “vriendschappelijke wedstrijd” begrijp je dan niet? Marokko heeft nota bene nog gewonnen ook. Dus als er sprake was van tegenstellingen dat was het wel dat Marokkanen beter kunnen voetballen. De sanctie van de KNVB is streng maar begrijpelijk. Ook Abdelkader Darazzi, voorzitter Stichting Marocprofs, heeft al toegegeven het nut niet meer te zien van het organiseren van benefietwedstrijden. Inmiddels zijn er meerdere geluiden te horen uit de Marokkaanse gemeenschap die dit gedrag ten strengste afkeuren (well: duh) en de voetballers hebben per persbericht ook laten weten dit soort “steun” niet te waarderen.

Nou kan voetbal mij heel eerlijk gezegd persoonlijk gestolen worden! Alleen begrijp ik de passie en liefde voor sport wel. Ik heb hetzelfde voor dans. Daarom betreur ik het echt dat er Marokkaans-voetballiefhebbers nu de dupe zijn van een stelletje wilde apen die zich niet fatsoenlijk weten te gedragen. En zonder het inmiddels uitgekotste argument te willen gebruiken dat het “rotte appels” zijn en te benadrukken dat niet alle Marokkanen a(ap)-relaxed zijn, moet dat, denk ik, wel genoemd worden. Wat was de sanctie geweest wanneer de fans van Jong Oranje aan ’t rellen geslagen waren? Waren het dan kwajongensstreken? Zouden we dan nieuwe beveiligingsmethoden bedenken? Zou men zich voorbereiden op mogelijke rellen? Of zou er een pauze ingelast worden voor deze groep van 5 jaar? 

Nogmaals ik begrijp het besluit van het KNVB, maar het is een verkeerd signaal. Ik begrijp dat relletjes je als KNVB veel centjes kost, maar dit kost een imago. Hiermee scheer je alle supporters over één kam, de apenvlooienkam.

De maatregelen voor dierengevangenis Blijdorp zijn nog niet bekend, gedacht wordt aan een glazen wand of een houten wand met doorkijkgaten. Tjah, dat kan ook.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van