Voorpagina Politiek

Antisemitische academici?

Academici in Engeland hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Britse bond van academici om Israëlische universitaire instellingen te boycotten. Dat is toch weer een niveautje hoger dan het boycotten van Israëlische producten. En het geeft mij weer een beetje hoop dat er steeds meer mensen in gaan zien welk onrecht het Palestijnse volk wordt aangedaan en hoe de Israëlische vork nou echt in de steel zit.

Het bestuur van de bond vroeg haar leden er kennis van te nemen dat de 40-jarige Israëlische bezetting grote schade heeft toegebracht aan de Palestijnse samenleving "door annexatie, illegale vestigingen, collectieve straffen en beperking van de bewegingsvrijheid". Vervolgens wordt verzocht om een veroordeling van "de medeplichtigheid van Israëlische academische kringen aan de bezetting".

Deze motie werd gesteund door de meerderheid van de leden (158 tegen 99), alhoewel de Britse universiteiten zelf mogen weten wat ze er in de praktijk mee willen doen. Er is in ieder geval een discussie los gemaakt en men hoopt bij de conferentie van de bond volgend jaar een formele boycot af te kunnen kondigen.

Philip Marfleet van de University of East London zegt er het volgende over:
“While the Israeli university was functioning well, the Palestinian university I saw had been closed for 51 consecutive weeks because of arrests and incursions by Israeli forces. Israeli academic freedom comes at the cost of the denial of the most basic of academic freedoms of Palestinian students.”

Zowel de Britse als Israëlische regering hebben de voornemens zwaar bekritiseerd en het trefwoord ‘antisemitisme’ is natuurlijk ook in meerdere commentaren gevallen. Maar dat weerhoudt de Britten niet om met soortgelijke acties de aandacht hierop gevestigd te houden. Eerder probeerde namelijk de vakbond van journalisten een dergelijke boycot door te voeren, maar dat werd door haar leden tegen gehouden.

Volgende maand komt in Engeland de bond voor ambtenaren (grootste vakbond in het Verenigd Koninkrijk) bijeen voor haar jaarlijkse bijeenkomst. Volgens Israëlische media zullen ook zij proberen een boycot af te roepen. Hopelijk nemen zij wel een voorbeeld aan de academici.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van