Voorpagina Politiek

Nieuw links in opkomst

De tegenstelling tussen links en rechts is de laatste jaren afgenomen. De duidelijke stempel dat het woord links in de jaren zestig en zeventig had, kunnen we niet meer terugvinden. Toen betekende links, opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en de overheid blijft de overhand houden. Dit is de uitleg die er nog steeds aan gegeven wordt. Maar is dit wel fair? Een nieuwe groep linkse mensen vindt dat het tijd is om een nieuw begrip te geven aan de term ‘links’.

De nieuwe linkse groep in Engeland heeft het Euston Manifesto opgesteld. De groep is pro-Amerika, fel tegen het oprukken van de politieke Islam en een gelegenheidscoalitie met rechts wordt niet uitgesloten. Wat moeten we hier nu onder verstaan? Het links denken van nu is volgens hen, dat Amerika alles heeft gedaan, er een oog wordt dichtgeknepen voor antisemitisme en dat onderdrukking en intolerantie wordt verontschuldigd als het ‘Islam’ heet. In Nederland hebben we onze eigen groep die het oude links meer dan zat is. Eddy Terstall (lid van de PvdA) voert een heilige oorlog tegen ‘oud links’ en begint steeds meer van zich te laten horen. Hij stelde vorig jaar een manifest op voor de vrijheid van meningsuiting samen met Hans Teeuwen en Diederik Ebbinge, omdat hij vindt dat hij zich niet meer vrij kan uiten in zijn werk. In Ehsan Jami ziet hij dan ook een maatje om dit aan de kaak te stellen. En zo zijn er nog tal van mensen in verschillende landen die de mening van deze nieuwe linksers delen.

Wouter Bos heeft Terstall meteen laten weten achter hem te staan, maar hem ook meteen duidelijk gemaakt waar het knelpunt ligt. Veel kiezers zijn moslims en met de harde toon bedoelt hij de radicale minderheid. Maar daarmee kwetst hij ook de gematigde meerderheid die op de PvdA stemt. Bos wil zijn schizofrene partij ook best nieuw leven inblazen, maar wat te doen met al die gekwetste moslimstemmers die de volgende keer vrolijk overstappen naar een andere partij?

Was het verschil tussen links en rechts eerst kiezen voor de zwakkeren in de samenleving of voor je eigen portemonnee, dan is het nu geworden: zijn we voor of tegen de invloed van de Islam? Zijn we pro of anti-Amerika? Het is ongelooflijk maar waar dat de politiek binnen zes jaar nog dieper is afgezakt naar niveau 0. Natuurlijk moet door de jaren heen ‘links’ veranderen, maar met de bovengenoemde thema’s krijgt het nu een populistisch karakter. Volgens figuren als Terstall betekent links zijn iets anders dan dat het voor mij altijd heeft betekend. Opkomen voor zwakkeren in de samenleving, nee tegen onrecht, een verdraagzame samenleving… Het nieuwe links van Terstall is wat mij betreft een slap aftreksel van rechtse partijen.

De enige partij die het linkse karakter nog enigszins uitdraagt is de SP. Al ben ik het niet altijd eens met hun standpunten, zij zijn tenminste altijd eerlijk geweest over hun standpunt over integratie. Aanpakken die handel! Niet door op elkaar te schelden, maar door mensen in te laten zien dat dat het beste voor ze is. Door die sterke houding genieten ze vertrouwen van de kiezers. We weten nu allemaal wel dat er meer nodig is dan geldverslindende en zinloze subsidieverstrekking aan dialoogorganisaties.

Politiek bedrijven doen politici tegenwoordig met oneliners die een week het nieuws domineren. Drie woorden kunnen al een onnodige rel veroorzaken. Inhoudelijk horen we steeds minder. Goedkoop scoren door steeds weer dezelfde thema’s aan te halen waar mensen inmiddels kotsneigingen bij krijgen. Door steeds weer te hameren op hetzelfde onderwerp krijg je een averechts effect. Mensen luisteren niet meer naar wat je te zeggen hebt en denken: ‘Ja hoor, nummer 34526 zegt wéér hetzelfde!’

En met die gedachte heb ik na het lezen van het artikel, de krant na een diepe zucht weggelegd.