Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Hoe dienen we Ethiek?

China is het land waar kleine lieve kinderhandjes het fijne werk heel goed aankunnen. Uiteraard tegen een uiterst lage prijs. In het land dat nu één van de belangrijkste handelspartners gaat worden en de economische groei op één heeft staan, is ethiek ver te zoeken. Het land van de opkomende supereconomie die in al haar bescheidenheid toegeeft geen kwaliteit maar kwantiteit te leveren. Het land van vele gezichten en nog meer contrasten. Het land waar de werknemers onbetaalde overuren maken en in fabrieken slapen. Het land waar de hele wereld, zonder enige vorm van schaamte, van profiteert.

Tijdens het bedenken van wat er allemaal in de Chineze lekker ver-van-mijn-bedje show afspeelt bedacht ik me dat het eigenlijk niemand interesseert over wiens rug de economie groeit. Oud nieuws. Tuurlijk gaat het ook gepaard met enige vorm van verbetering en vooruitgang van de leefsituatie van de hedendaagse Chinezen, maar waar het om gaat, is de stilte omtrent de niet humane werksituatie van diezelfde Chinezen. Wat dat betreft loopt de ethiek m.b.t. China-trading helaas achter op de realiteit. Ik bedenk me Europa sinds industriële revolutie 100 jaar tijd nodig heeft gehad om te zijn waar het nu is. Eens zien hoeveel jaren China nodig heeft om deze evolutie te maken. Tegelijkertijd bedenk ik me dat het ook veel voordelen met zich mee brengt dat China nog achter op de ontwikkeling loopt en genoegen neemt met heel weinig. Althans voor de ondernemende geesten.

Er komt dus een dag dat de Chinezen mondige werknemers worden, zeker als het beter blijft gaan en nog meer bedrijven hun productie naar China verhuizen. Er komt een tijd dat de Chineze werknemers naar beter willen en zonder enige vorm van pardon hun spullen pakken en hun werkgevers veruillen voor een nieuwe. Genoeg factoren die hen tot die stap kan aanzetten; hogere lonen, ontwikkelingsmogelijkheden, betere werktijden en/of betere arbeidsvoorwaarden. Het tot die tijd stop zetten van alle zaken met China is een niet-realistische benadering en tegelijkertijd is daar geen enkele partij bij gebaat. Ãœberhaupt de werkomstandigheden verbeteren, laat de vraag rijzen: hoe interessant blijft China dan als handelspartner, wanneer je agentkosten, transportkosten, invoerrechten etc verrekent in de kostprijs? En hoe zit het met het milieu?

Ik vraag me af waar de grens ligt van het ondernemen en het ondernemer-zijn. Gaat alles ten koste van het ondernemen en is het alleen belangrijk om te weten waar iets het goedkoopst kan en waar je extra winst kan maken? Of moet er bij de productie ook afgewogen worden waar het gebeurt en wat de omstandigheden zijn?

Wat mij naar een hele natuurlijke vraag brengt: “Hoe is ethiek het beste gediend?”