Famile Arslan is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl
Vanaf vandaag kunnen de buitenlandse Turken stemmen. Met de aankomende verkiezingen welke gepland staan op 22 juli as kunnen de Europese/Amerikaanse/Australische Turken vanaf morgen hun stem uitbrengen op alle vliegvelden en grensposten in Turkije.
Iedere Turk, die de Turkse nationaliteit nog heeft, kan bij zijn inreis in Turkije aan de grens zijn stem uitbrengen. Ook op alle grensposten, zoals vliegvelden, landgrensposten, havens en dergelijke kunnen de Turkse onderdanen uit het vreemde van zich laten horen. Op welke wijze dat precies in zijn werk gaat is mij op dit moment niet bekend. Op welke wijze de stemmen opgeslagen zullen worden en in hoeverre de veiligheid is gewaarborgd, is niet bekend. Maar zoals bij alle verkiezingen is er het gevaar van vervalsing van stemmen of onjuiste registratie van stemmen aanwezig.
Zoals bekend is Turkije een van de weinige landen die haar onderdanen in den vreemde vooral aanmoedigt om deel te nemen aan het maatschappelijk leven in de landen waarin zij zich hebben gevestigd. Zo kent Turkije een rigide nationaliteitswetgeving echter voor de Europese/Amerikaanse/Australische Turken is de wetgeving aangepast. Zo kunnen zij de nationaliteit van die landen aannemen zonder de Turkse te verliezen.
De reden daarvoor ligt natuurlijk in het bevorderen van het emancipatieproces van haar onderdanen. Met name de politieke/bestuurlijke posities worden van belang geacht. Ook heeft de Turkse staat baat en belang bij het succes van haar onderdanen aangezien zij een sterke lobby kunnen vormen. Daarnaast heeft Turkije ambities en capaciteiten om een machtig land te worden waarbij zij alle hulp kan gebruiken.
Ook wordt de aanstaande verkiezing geponeerd als een keerpunt in de geschiedenis van het moderne Turkije. En dat is het naar mijn mening ook. Het Turkse leger is oppermachtig en poneert zich als de hoeder van de seculiere staat. Terwijl de politieke partijen de scheiding van kerk en staat eveneens toejuichen, menen zij dat de vrijheid van godsdienst een fundamenteel recht is, zoals alle andere klassieke en sociale grondrechten. Erkenning van deze rechten maar ook erkenning van een aantal problemen zoals de Koerdische kwestie zal Turkije alleen sterker en weerbaarder maken.
Het moderne Turkije kent een geschiedenis waarbij het leger heeft ingegrepen in de politiek. De laatste ingreep staat ook bekend als de fluwelen staatsgreep waarbij Erbakan aan de kant is gezet. Mede gezien deze achtergrond vind ik dat de huidige verkiezingen zeer belangrijk zijn. In deze verkiezingen gaat het niet om de keuze voor een politieke partij maar is het een keuze voor democratie en mensenrechten. Iedere stem is een stem voor democratie en tegen een ingreep door het leger. Immers, je wordt geboren als Turk en stemmen doe je ook als Turk.
Famile Arslan (34) is geboren in Turkije en sinds 1975 in Nederland. Nu is ze advocaat en procureur in Den Haag.
10 Reacties op "Buitenlandse Turken kunnen stemmen!"
Mijn oprechte mening in deze is; dat buitenlandstemmers kunnen leiden tot een ontwrichting van de democratie.
Stel dat er in Turkije een x aantal mensen leeft die gematigd willen stemmen, en stel dat in het buitenland een groter x aantal mensen leeft die mag stemmen.
Dan zou je kunnen krijgen, dat er in Turkije de mensen stemmen op een sociaal klimaat, terwijl de buitenland stemmers stemmen op een conservatief klimaat.
Die buitenland stemmers zitten er niet mee, want ze wonen niet meer in Turkije, terwijl de binnenland stemmers dan opgezadelt zitten met een regering die ze niet willen.
En daar wringt de schoen.
Het kan ook tot rare situatie’s leiden, zoals die meneer met zijn waterstofperoxide haar die naar Israel reist om daar wonende Nederlanders te ronselen om te stemmen in Nederland.
Ik vindt dat enkel de bewoners van een land mogen stemmen inzake de nieuwe regering van hun land, tenslotte woon je er, betaal je er belasting, en ben je rechtreeks afhankelijk van de gekozen regering.
Als je buiten dat land woont, dan betaal je geen belasting aan je land, woon je er niet, en heeft welke regering dan ook geen invloed op je dagelijks leven.
Voor Nederlanders denk ik hetzelfde er over. Woon je niet in Nederland, dan hoor je ook geen invloed te hebben op het stemproces, aangezien je verder er niets meer mee te maken hebt.
Want op deze wijze, zouden er wel 20 miljoen Nederlanders in het buitenland op een extreem rechtse partij kunnen stemmen in Nederland, om dan toe te kijken hoe de 16 miljoen hier levende Nederlanders met een regering opgezadelt te zitten wat men absoluut niet wenst.
En dat, noem ik de ontwrichting van de democratie.
De herhaalde formulering `in den vreemde` zegt genoeg. Dat kan een attitude worden. Ik was geschokt te horen hoe ook nederlandse jonge turken een eed moeten afleggen als zij in dienst gaan in Turkije die op mij pompeus en bijzonder nationalistisch overkomt en weinig ruimte en vrijheid laat aan loyaliteiten. Dus ik hoop in ieder geval dat de buitenlandse stemgerechtigden de Turkse dienstplicht voor onderdanen ´in den vreemde´ eens afschaffen door de keuze voor een bepaalde partij.
Turkije zal haar dienstplicht niet zo snel afschaffen. Turkije’s leger is 1 van haar steunpilaren van haar bestaan en onstaan. Turken zijn enorm trots op hun leger (iedereen die turken kent moet wel weten hoe turkse mannen praten over hun leger; de beste v de wereld, etc. etc. Ik moet er altijd om lachen), turken (denken) dat ze nog steeds heel veel vijanden hebben; griekenland, koerden, iraq, syrie, jordanie, binnenlandse terroristen (islam en niet).
Hopelijk is dit een eerste stap op weg naar een normale democratie. Je kunt je afvragen of je als Nederlands staatsburger een Turkse stem zou moeten uitbrengen; die dubbele nationaliteit kan ook een hindernis zijn voor volledige emancipatie in het land van vestiging. Om praktische redenen ben ik niet tegen dubbele nationaliteiten, maar je zou naar een situatie toe moeten dat je je oude nationaliteit kunt opgeven zonder ook bezittingen en aanspraken op erfenissen te moeten opgeven.
Even naar Turkije vliegen om je stem uit te brengen lijkt me omslachtig. In Nederland wonende Indonesische staatsburgers stemmen op het consulaat, nadat ze zich een maand eerder als kiezer hebben laten registreren. Dat zou voor Turkije ook moeten.
@ Charlie
het verschil is dat deze mensen wel opgeroepen kunnen worden voor dienstplicht… dus hebben ze wel degelijk wat te zeggen over wat ‘r daar gebeurt
Hendrik Jan, Indonesische staatburgers zijn per definitie Indonesisch en geen Nederlands staatsburger. Indonesie staat geen dubbele nationaliteit toe.
Herman, dat weet ik, maar dat staat los van mijn opmerking over stemmen op het consulaat. Dat kan ook met twee paspoorten.
Even een klein beetje off-topic. Ik was op de (Turkse) Islamitische Universiteit Rotterdam voor een studiedag over NGO’s in de moslimwereld. Een (Turkse) woordevoerder van de (in Turkije gevestigde) internationale “Unie van NGO’s in de islamitische wereld” pleitte voor zelfbeschikking van het voor vrijheid strijdende Kashmir, de Tsjetsjenen, de Palestijnen. Over de bezetting van Turks Koerdistan had hij slechts te melden dat de PKK een terroristische organisatie is die de stabiliteit van de Turkse Republiek in gevaar brengt. Waarom meten met twee maten? Dit maakt zo’n organisatie voor mij volstrekt ongeloofwaardig.
Je hebt helemaal gelijk Hendrik-Jan.
Ik denk daarom dat Turkije sterker en weerbaarder zal zijn indien zij bereid is de problemen te benoemen. Beestje bij de naam noemen zodat je ook helder naar de zaak kijkt en constructief kan werken.
Jippie!!
Ben ik ff blij dat ik twee nationaliteiten heb. Kan ook mijn stem uitbrengen in Tr.
Ik hoop maar dat uiteindelijk de beste moge winnen. Ik denk dat de buitenlandse Turken een betere kijk hebben op de gang van zaken in Turkije. Alleen zij weten weer vrijwel niets van het alledaagse leven.
In ieder geval. Succes toegewenst aan alle deelnemende partijen. En moge de beste zegevieren! (Hoewel ik toch stiekem hoop dat het een partij is dat enigzins een islamitisch tintje heeft…)
famine,
vanmorgen op radio 1 gehoord (21/7/2008). je kan wel mooie praatjes hebben. je praat dat je zelfs kinderverkrachters moet bijstaan (zeer verachtelijke daad uiteraard). u doet dat. en dat hoort ook. u bent advocaat.
u zegt dat u objectief bent en professional bent als advocaat. echter, een cartonist of geert wilders weigert u te verdedigen…
waar blijft dan nog uw objectiveit over? zo dubbelhartig!
dit is de reden waarom u nog steeds met argesogen wordt gezien, inclusief uw cultuur en uw geloof