Voorpagina Islam, Islamic Finance, Maatschappelijk

Islamitisch bankieren: Kans of Bedreiging?

Al geruime tijd proberen organisaties in Nederland het Islamitisch Bankieren op de markt te brengen, echter nog zonder resultaat. Zo legde de organisatie Bilaa-Riba haar hypotheekstructuur voor aan de Nederlandse Belastingdienst, waarbij men vooral op zoek is naar soortgelijke regelingen als de hypotheekrente-aftrek, zodat het écht aantrekkelijk wordt voor een groot publiek. Helaas kregen ze geen groen licht van de fiscus.

Islamitisch bankieren is kort gezegd bankieren zonder rente en waarbij geen geld mag worden geïnvesteerd in bedrijven of sectoren die volgens de Islam onethisch zijn, zoals bierbrouwers of gokbedrijven. Bankieren zonder rente is hier in het Westen vrijwel ondenkbaar, maar zeker niet onmogelijk. Het is zelfs een markt dat vooral in Engeland sterk aan het opkomen is en waarbij één van de grootste banken van Engeland, HSBC een voortrekkersrol speelt.

In Nederland laat het Belastingstelsel dit echter nog niet toe en voormalig minster van Financiën Gerrit Zalm liet vorig jaar al weten niet van plan te zijn om de wet zodanig te wijzigen dat Islamitisch bankieren wel mogelijk zou worden.

De nieuwe premier van Engeland, Gordon Brown, bekijkt het van een totaal andere kant. Volgens hem zou Engeland het centrum van ‘Islamic Finance’ moeten worden. Om dat te bereiken, wil hij zelfs de belastingwetten aanpassen. Kijk, zo kan het dus ook! Immers, volgens analisten is Islamitisch bankieren wereldwijd zo’n 400 miljard euro per jaar waard. Dus is Islamitisch bankieren nou een kans of een bedreiging?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van