Voorpagina Maatschappelijk

Niet-handschudster aan het woord

We hebben het in Nederland destijds een aantal dagen over haar gehoord zonder echt te weten wat ze zelf vond. Ik heb het over Economie-docente Samirah Dahri die van de ene op de andere dag het besluit nam om mannelijke handjes niet meer te schudden. Het gevolg was dat ze werd geschorst door haar meerdere. Samirah werd wel in het gelijk gesteld door de Commissie Gelijke Behandeling, daarna niets meer vernomen van de dame. Gisteren vond de rechtzaak hierover plaats in Utrecht.

Wereldjournalisten is nu, ongeveer een jaar later, in gesprek gegaan met Samirah om te kijken wat ze intussen heeft gedaan en hoe ze er nu voor staat. Het blijkt dat zij na haar schorsing elf maanden thuis heeft gezeten (zoals een goede huisvrouw beaamt). Het is maar wat je verstaat onder ’thuis zitten’, ze heeft haar tijd gebruikt om verder te verdiepen in haar rechten en zegt meer vertrouwen te hebben gekregen in het Nederlandse rechssysteem. Ze heeft ook meegewerkt aan verschillende conferenties en ze is alleen maar standvastiger geworden in haar standpunten. Balen natuurlijk, ze heeft niet kunnen doen waar ze voor is opgeleid: Het opleiden van kinderen. Maar om nu te zeggen dat ze onproductief is geweest: Neuh.

Na de trieste gebeurtenissen van Haselhoef en Shadid – die overigens niet meer serieus zijn opgepakt door de autoriteiten, schandalig – geeft dit toch een beetje hoop voor de moslims in Nederland. Niet alle moslims schudden niet de hand, maar dat zij het nu juist zo doet in dit land is mooi haar recht en maakt haar toch een echte Nederlander. Lees het volledige interview.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal