Voorpagina Ervaringen, Sport

De Toer van Frans

Woensdag liep ik snel door Utrecht Centraal, ik was (alweer) te laat voor een afspraak. In alle haast ontging mij bijna een tweede joekel van een scherm (eentje waar je bij het zien ervan denkt: "Sjow, dies groot man!"). Station Utrecht CS, het knooppunt van vertraagde treinen waar iedereen normaal druk aan je voorbij loopt, was dan het middelpunt van rust. Althans, dat dacht ik. Na de mensen, die achterover lagen op tuinstoelen in de stationshal, wat beter geobserveerd te hebben, zag ik dat sommigen in spanning keken naar wat fietsende jongemannen op een nieuw scherm op het station. Oh ja… Tour de France.

Ik heb dat nooit begrepen he. Wat is daar nou interessant aan? Fietsende mannen zie je ook dagelijks bij Tel Sell op een hypermoderne hometrainer. Maar omdat cijfers niet liegen en de Tour de France hogere kijkcijfers heeft dan ‘Hooked on Fishing’ op Discovery Channel (ook interessant), moet er hier meer achter zitten… maar wat? Wat is hier boeiend aan?

Aangezien er voor de onbenulligste zaken wel discussiesites bestaan (bv moslimjongeren die hier blijven), wil ik even zien wat er in het hoofd van een Tour-de-France-freak omgaat op zo’n forum. Ik google even op ‘Tour de France forum’ en voila, ik kom terecht op een discussie over een bepaalde etappe. Ik herken er wel wat woorden in die ik vaker gelezen heb, maar ik kan er weinig van maken. Sommige reacties lijken uit het dagboek van een legeraanvoerder in de WO2 te komen, bv: "Maar wie gaat de boel controleren en het pak samenhouden? Ik vrees ook eerder voor vluchters". Word ik ook niet veel wijzer van.

Dan toch maar wat simpeler, ik ga wiki-en. Aha! "Een meerdaagse wielerwedstrijd door Frankrijk", dat verklaart de naam. Meneer Wiki zegt verder: "De ‘Tour’ geldt als het belangrijkste, meest veeleisende en eervolste wielerevenement van het jaar". Ok, dat wist ik, maar wat maakt het precies de eervolste wielerevenement? Mijn vader vertelt mij nog verhalen dat hij dagelijks tientallen kilometers moest lopen in zijn jeugd om te werken in de stad… En hij kreeg ervoor betaald ook. Take that! Niet voor een kanariegeel shirtje!

Ok, ik geef toe dat ik niet het gehele plaatje weergeef. Naast de gele trui hebben we bv ook een groene trui, een witte trui, een lapjestrui en (alsof deze laatste al niet gek genoeg is) een bolletjestrui. U wordt natuurlijk gek van al deze termen (lees: truitjes), maar ze zijn heel praktisch. Alle brave fietsers die rechts voorrang geven en genieten van de zon dragen een witte trui. De groene trui is er om de moslims in de groep te markeren, niets discriminerends… gewoon om calamiteiten te voorkomen. En de bolletjestrui is om fietsers die doping hebben gebruikt herkenbaar te maken. Heeft de race nog zin voor iemand die kleurenblind is, vraag ik me dan af.

Ach, ik zal de Tour-fans waarschijnlijk toch niet begrijpen. ReFlex is wel weer helemaal weg van wielrennen. Maar goed, hij is ook weer een grote cricket-fan. Ik denk dat ik de Tour de France wederom zal boycotten, omdat het me niet echt boeit en omdat het toch één grote PR-stunt is. Ha! Eén kijker minder! Die PR-stunt laten ze maar thuis in Frankrijk en niet op het station opdringen aan anderen. Je hebt je hier aan te passen en anders wegwezen!

Zo, nu heb ik dat ook eens kunnen zeggen :)