Voorpagina Politiek

Turkije heeft gestemd voor Turkse Premier

Van onze correspondente in Turkije

Istanbul – De verkiezingsstrijd is voorbij en het Turkse volk heeft van zich laten horen. Eén van de belangrijkste verkiezingen in de geschiedenis van de Turkse republiek is geeindigd met een enorme overwinning van de AKP. De Turken hebben met 46.7 procent gestemd voor nog een keer vier jaar met premier ErdoÄŸan en steunt de partij met haar voordracht om het presidentschap.

Het was een spannende strijd waarbij alle Turken in spanning hebben afgewacht hoe het zou aflopen. Iedereen wist diep van binnen dat de AKP het goed zou doen, maar toch kwam het niet verder dan speculaties. De verkiezingspolls in Turkije zijn hier ook niet altijd onafhankelijk. Tijdens een zelfgehouden straatpoll die mijn oom en een paar vrienden hielden onder voorbijgangers in wijkcentrum Ulus in Ankara, antwoordden 45 van de 50 mensen op AKP te zullen stemmen. Haalde de AKP tijdens de vorige verkiezingen nog ongeveer 35 procent van de stemmen nu zijn ze met bijna twaalf procent gestegen. Dit zijn niet alleen stemmen die steun betuigen voor wat de regering van ErodoÄŸan de afgelopen 4,5 jaar heeft gedaan, maar er zijn ook veel proteststemmen.

Het Leger

Ik heb al eerder geschreven over de massaprotesten van de seculiere elite die zich hevig heeft verzet tegen presidentskandidaat Abdullah Gül van de AKP. Volgens de seculieren zou hij een gevaar vormen voor het seculiere karakter van de Turke staat. Zoals ik al voorspelde zag de Turkse bevolking dit anders. Door dit voorgeval heeft de AKP veel steun gekregen van links en rechts. Na de uitslag meldden veel zenders ook: ‘Het volk heeft voor democratie gekozen’, omdat het leger na die crisis van plan was om in te grijpen op ErdoÄŸan.

De mensen willen niet meer dat het leger ingrijpt als het ze niet bevalt. De uitslag is dan een grote klap voor het leger en de CHP (partij van Atatürk), hoeders van de strikt seculiere staat. De CHP heeft vrijwel overal groot verlies geleden. Partijleider Deniz Baykal heeft niets van zich laten horen en heeft voor de verkiezingsuitslag gezegd dat als hij niet als enige partij aan de macht zou komen hij tot het eiland Rodos zou zwemmen. Verschillende media speculeren al hoe hij die afstand af gaat leggen.

Oppositie

Het Turkse parlement telt 550 zetels. Daarvan gaan er ongeveer 341 zetels naar de AKP, met 21 procent 112 zetels naar CHP, met 15% 70 zetels naar MHP en 27 zetels naar de Onafhankelijken. De overige partijen die mee hebben gedaan hebben de norm van 10% niet gehaald om in het parlement te komen. De AKP kan met deze uitslag weer vier jaar alleen aan de macht. Alleen hebben ze nu oppositie van verschillende partijen terwijl de oppositie voorheen alleen uit de CHP bestond. Het verontrustende is dat de MHP (nationalisten) en de Onafhankelijken, voornamelijk Koerden, in hetzelfde parlement plaatsnemen.

De Koerden hebben in het verleden vaak geprobeerd om in het parlement te komen, maar ze scoorden alleen in het Zuid-Oosten van Turkije waar veel Koerden wonen, daardoor konden ze de kiesdrempel van 10% niet halen. Nu zijn ze via de Onafhankelijken in het parlement gekomen. Met een aantal van 20 zetels kun je binnen het parlement een lijstverbinding aangaan en een partij starten. Nu zitten de Koerden op 22 personen van de 27 Onafhankelijke zetels. Er wordt verwacht dat ze de DTP (voorheen HADEP en sympatisant van PKK leider Öcalan) gaan vormen en hiermee voor het eerst sinds jaren invloed uit kunnen oefenen en hun stem kunnen laten horen.

Nieuwe wending in de Turkse politiek

Het is overal duidelijk geworden dat er iets gedaan moet worden tussen de Turkse links-rechts scheiding. De oude scheiding tussen strikt seculier tegen godsdienstvrij is achterhaald. De mensen zoeken een compromis. Daarmee wordt de AKP nu geplaats als een centrum partij die er is voor alle Turken. Zoals ErdoÄŸan in zijn overwinningstoespraak zei: ‘Ik ben er voor iedereen. Ik ben de stemmen die niet zijn uitgebracht op de AKP niet vergeten. Jullie stem is duidelijk, daar houd ik ook rekening mee.’ Er begint langzaam een discussie waarom Turkije niet een serieuze linkse beweging heeft en zich profileert zoals we dat kennen (bv socialistisch, het opkomen voor zwakkeren etc.) en niet alleen maar voor een strikt seculiere regering staat. Daarmee komt er een nieuwe wending in de Turkse politiek.

De linkse oppositie begint zich langzaam te realiseren dat de kloof tussen politiek en bevolking enorm was toen de CHP een actie was gestart tegen de regering. Er wordt verwacht dat Gül die nog steeds serieus presidentskandidaat is, dit keer zonder veel tegenstand gekozen wordt. Anders komt er een referendum en met deze uitslag is wel overduidelijk waar het volk dan voor zou kiezen. Hier gaat de Turkse politiek zich de komende tijd mee bezig houden: wie wordt de volgende president?

En voor de AKP geldt volgens hun verkiezingsslogan: Durmak yok, yola devam (Niet stoppen, maar doorgaan)