Voorpagina Islamic Finance

De aantrekkingskracht van Islamic finance

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor de kredietcrisis in de VS, de paniekerige sfeer op de financiële markten en de verschillende banken die door de kredietcrisis (bijna) failliet zijn gegaan. “Dankzij een aantal zwaktes van het huidige conventionele financiële systeem zijn er in de afgelopen 4 decennia meer dan 100 financiële crises in de wereld geweest”, aldus prof. dr. U. Chapra van de Islamic Development Bank, tijdens een conferentie op 19 november over Islamitisch bankieren in Rotterdam.

Hieronder een kort filmpje over hoe financiële markten werken.

Het laatste nieuws omtrent financiële markten is dat de centrale bank van de VS de rente heeft verlaagd en dat centrale banken uit Europa, VS en Verenigd Koningrijk de handen ineen slaan om liquide middelen in de markt te pompen. Miljarden extra gedrukte dollars moeten het financiële systeem overeind houden.

Terwijl grote banken de laatste tijd gedwongen zijn om miljarden af te schrijven gaat het met de Islamic finance markt steeds beter in de wereld. Het is een veilige haven voor beleggers*. Er wordt geïnvesteerd in reële activa in plaats van in papieren activa. De markt blijft spectaculair groeien. Van niche naar mainstream, volgens de New York Times.

Aangezien de markt steeds groter en professioneler wordt, kunnen prestaties met elkaar worden vergeleken en worden beloond. Er zijn door Euromoney 24 categorieën opgezet, met bijbehorende Islamic Finance Awards, waar de winnaars mee kunnen pronken.
12 december zijn de winnaars bekend gemaakt. And the winners are..

Islamitisch financiële producten** krijgen meer belangstelling van niet-moslims. Zij vinden dat deze vorm van bijvoorbeeld bankieren rechtvaardiger is dan de traditionele vorm en willen niet dat hun geld onethisch gebruikt wordt door de bank.
Door het gebrek aan regulering zijn er talloze schattingen van de exacte groei van Islamic finance gedaan. Variaties van 10-30% per jaar. Dit geldt ook voor de verwachtingen. “Stijging van 50% in de komende 2 jaar”.

Het gerenommeerde tijdschrift “The banker” heeft een rapport geschreven en onderzoek gedaan omtrent de TOP 500 Islamitische financiële instellingen. Hierbij komen zij tot de conclusie dat de Islamitische bankensector t.o.v. het afgelopen jaar 30% is gegroeid.

Volgens De International Herald Tribune groeit Islamitisch bankieren 10 % per jaar. Hun verwachting is dat ook steeds meer consumenten voor deze vorm van bankieren kiezen. Maar dan niet vanwege het geloof, maar omwille van de gunstige en ethische voorwaarden.

Volgens onderzoeksbureau Mc Kinsey komt de waarde van de totale markt binnen 2 jaar uit op 1.000 miljard dollar! Op 9 December heeft Mc Kinsey: The World Islamic Banking Competitiveness Report 07/08 uitgebracht. Dit is een rapport met informatie omtrent strategische trends, analyses van geboekte resultaten en groeiverwachtingen van de Islamitisch bankensector.

Hierbij een update van de ontwikkelingen uit verschillende werelddelen van het laatste kwartaal 2007 omtrent Islamic finance

VS

 • De groei van Islamic Finance in de VS past in de trend van “ethisch beleggen”, aldus The Boston Globe
 • New York wil aantrekkelijker worden omtrent “sharia finance” echter NY geeft een professor van de Harvard Business School wel aan dat New York nou niet dé plek is waar Islamitische beleggers op zoek zullen gaan naar Islamitisch financiële producten. Helaas wordt er bij deze redenering geen rekening gehouden met het feit dat het concept van “Islamic finance” zowel beschikbaar is voor niet-moslims als moslims.

China/Japan/ Zuid-Korea

Japan

 • De centrale bank van de op één na grootste economie van de wereld gaat in mei 2008, voor het eerst via een Islamitisch financiële constructie geld ophalen om een gedeelte van haar bestedingen te kunnen financieren.
 • Eind november is via een vastgoedtransactie de 1e Islamic-finance transactie, (een transactie overeenkomend met de Islamitische wetgeving) in Japan afgerond. Men verwacht dat er nog veel meer transacties zullen volgen.

China/Hongkong
De beurswaakhond van Hongkong heeft onlangs groen licht gegeven voor de introductie van het 1e beleggingsfonds gebaseerd op de Islamitische wetgeving in Hongkong. De eerste stap naar een platform voor Islamitische financiële diensten.

Zuid-Korea
De centrale bank van Zuid-Korea vindt dat het land z’n best moet doen om Islamic finance mogelijk te maken.

Australië
Binnen 5 jaar verwacht men in Australië een Islamitische bank.

Afrika

Marokko
De centrale bank van Marokko heeft in oktober de weg vrijgemaakt voor de introductie van Islamitische financiële producten. De commerciële banken zijn in 1e instantie niet happig en hebben op dit moment omtrent productontwikkeling eigenlijk dezelfde koudwatervrees als Nederlandse banken, maar het volk wil graag kennis nemen van deze alternatieve producten. Zie ook het forum.

Mauritius
Net als Nederland heeft Mauritius de wens uitgesproken om zich te ontwikkelen tot een Islamitisch financieel centrum in de wereld.

Kenia
First Community Bank is de 1e Islamitische bank in Kenia.

Nigeria
Lotus Capital pioniert op het gebied van Islamic finance in Nigeria en wil binnenkort naar andere West-Afrikaanse landen uitbreiden.

Azië

Singapore
Vorige maand heeft de Islamic Bank of Asia groen licht gekregen om zich als eerste islamitisch bank in Singapore te mogen vestigen.

MaleisiëOm aan de vraag te voldoen overweegt de centrale bank van Maleisië om aan buitenlandse banken vergunningen te verschaffen voor het opzetten van Islamitische vestigingen.

Europa

Duitsland

Engeland

 • Accountantskantoor Deloitte heeft een Sharia-geleerde in dienst genomen in verband met de groei van Islamitische financiële instellingen en producten.
 • Nieuwe ontwikkelingen omtrent een uitbreiding van Islamitisch financiële producten worden belemmerd door de huidige belastingwetgeving in Engeland. Going Dutch? Belemmeringen in huidige wetgevingen komt NL zeer bekend voor. Benieuwd hoe de wetgever in Engeland met dit soort zaken omgaat.
 • De Islamic bank of Britain heeft plannen om uit te breiden naar andere Europese landen.

Zwitserland
In Zurich hebben experts gediscussieerd over de toekomst van Islamic Finance in Europa.

Frankrijk
“La Première Forum Français de La Finance Islamique” is gehouden op 06 december om kennis op te doen omtrent Islamitische financiële dienstverlening. Frankrijk wil niet achterblijven maar juist Parijs op de kaart zetten als attractief, innovatief financieel centrum.

Malta
Een seminar over Islamitisch bankieren is onlangs gehouden in Malta. Deze maakt onderdeel uit van een reeks seminars georganiseerd door 2 organisaties.

Nederland (of met een Nederlands tintje)

 • Twee maanden geleden heeft ING in Maleisië een Islamitisch beleggingsfonds opgezet.
  Het ING Baraka Capital protected fund.
 • Ook Fortis stapt in de wereld van Islamitische beleggingsfondsen.
 • De Maleisische staatssecretaris van Internationale handel en Industrie geeft aan dat er op bepaalde gebieden samengewerkt kan worden tussen het Nederlandse en Maleisische bedrijfsleven. O.a. op het gebied van Islamitisch financiële dienstverlening.
 • ING insurance ziet Maleisië als het ideale land om Islamitische verzekeringsactiviteiten (takaful) te ontplooien.
 • Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat 85% van de Marokkaanse jongeren in Nederland bij een keuze tussen een gewone hypotheek en een halal-hypotheek, zou kiezen voor de halal-hypotheek.
 • Wat opvalt is dat bij conferenties, over of het (nog meer) aanbieden van islamitisch financiële dienstverlening aan particulieren en bedrijven in Nederland haalbaar is of niet, concrete antwoorden of aanbevelingen in rangorde uitblijven. Over wat er praktisch gedaan moet worden (aan wet- en regelgeving) en welke handelingen door wie verricht moeten worden. De meeste conferenties hebben als ondertitel: Is Nederland er ook klaar voor? Of Islamic Finance in the Netherlands – Reality or Illusion

Wie weet wat 2008 de wereld zal brengen op het gebied van Islamic finance. Wellicht wordt Nederland verrast door het ministerie van Financiën dat graag de markt voor Islamitisch bankieren verder tot ontwikkeling wil brengen.

Voor nu alvast: een gezegend offerfeest of prettige kerstdagen en een gelukkig&gezond 2008

*het is uiteraard nog afwachten wanneer de eerste Islamitische financiële instelling in slecht weer verkeert, maar het voordeel is dat de markt daarna de risico’s van deze innovatieve producten beter kan inschatten.

** Islamitische financiële producten, zijn financiële producten die voldoen aan de islamitische wetgeving. Het gaat om principes als het verbod op rente (Riba), het verbod op exploitatie van onzekerheid (Gharar), het verbod op gokken (Maysir) en het verbod op beleggen in bepaalde activiteiten zoals de varkens-, drank- en wapenindustrie. Bovendien moet iedere financiële handeling verband houden met reële activa. De principes van de sharia zijn dus duidelijk niet gelijk met de kenmerken van traditioneel bankieren.


Nordien Chalhi is student Financial Services Management en oprichter van de portal Islamic-finance.startpagina.nl. Hij is tevens werkzaam als adviseur bij een financiële instelling.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie