Voorpagina Gastarbeiders, Islamic Finance

De Dollar

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Radio, televisie, kranten en tijdschriften in de gehele wereld besteden veel aandacht aan het feit dat de Amerikaanse dollar steeds minder waard wordt. 26 oktober 2007 was het nieuwste dieptepunt sinds de invoering van de euro. Voor 1 dollar betaal je nu 0,69 eurocent.

Tientallen jaren geleden beloofden diegenen die geld (lees: dollars) drukten in de VS dat de dollar altijd gedekt zou zijn door goud. Dus een bepaalde hoeveelheid goud is een bepaalde hoeveelheid dollar waard. Tevens beloofde de VS toen dat elke nationale valuta geruild kon worden tegen dollars. Heel veel landen waren hier ontzettend blij mee (want de VS was in die tijd al een supermacht) en hebben hun valuta gekoppeld aan de dollar. Veel goederen en grondstoffen (olie bijvoorbeeld) werden ook gekoppeld aan de dollar. Dus je moest eerst je eigen valuta omwisselen voor de dollar, voordat je olie kon inkopen.

(google maar eens op Bretton Woods)

Echter sinds 1971 had men in de VS meer geld nodig dan dat er aan goud aanwezig was (met name voor de Vietnam oorlog), dus heeft men geld losgekoppeld van de goudvoorraad. Met andere woorden de VS drukte gewoon wanneer zij veel geld nodig hadden, gewoon wat geld bij terwijl er als dekking geen extra goud in voorraad aanwezig was. Dit gebeurt anno 2007 nog steeds. Tot op de dag van vandaag is uit publicaties niet te zien hoeveel deze geldgroei inhoudt. Er wordt zelfs beweerd dat er meer dollarbiljetten buiten de VS in omloop zijn dan daarbinnen.

Elke keer wordt er dus op een onzichtbare manier nieuw geld (lees: dollars) in de economie gepompt wat betekent dat het reeds in de economie aanwezige werkelijke geld steeds minder waard wordt. Hoelang gaat dit nog goed… “De dag dat de dollar valt, kan je dan nog pinnen in Nederland?”

Een aantal Arabische landen in het Midden-Oosten (GCC) wil samenwerken tot de oprichting van een gemeenschappelijke munt in 2010-2015 om onder andere zodoende hun valuta’s los te koppelen van de dollar. In navolging van het succes van onze ‘sterke’ en ‘onafhankelijke’ euro. Geen enkele wereldmunt is gekoppeld aan goud, desondanks hebben alle centrale banken in de wereld hun goudvoorraden aangehouden. Waarom zouden ze dat doen?
Met de euro kan in theorie dus hetzelfde gebeuren als wat nu met de dollar aan de hand is. Wil je meer weten over het geheim van stukjes papier?

Geld op zich wordt in de Islam niet gezien als oppotmiddel, maar als ruil/transactiemiddel. De e-dinaris een voorbeeld van een verantwoorde ‘halal’ transactie, aangezien tegoeden volledig gesteund worden door de fysieke waarde van goud en/of zilver. Wat zou je doen, voordat de massa het zou doen, mocht geld langs de straten liggen en worden opgehaald door vuilnismannen omdat het niets waard is? Dit is dan met name informatief voor mensen die veel geld hebben anders maakt het toch niets uit, toch? Iedereen die dit leest heeft dus fictief ongeveer 325 miljoen op een spaarrekening staan.


Nordien Chalhi is student Financial Services Management en oprichter van de portal Islamic-finance.startpagina.nl. Hij is tevens werkzaam als adviseur bij een financiële instelling.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie