Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders, Islamic Finance

Islamitisch bankieren, NL – UK (0-1)

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Wij hebben in de afgelopen tijd in de media een heleboel kunnen vernemen over islamitisch bankieren, waaronder de halal hypotheek. Islamitisch bankieren is kort gezegd: winst maken op het uitwisselen van goederen in plaats van het uitwisselen van geld.

Tijd om even het geheugen op te frissen over de ontwikkelingen in Nederland omtrent dit onderwerp:

  • Vanaf 2004 zijn marktpartijen (lees: de bekende grootbanken) al bezig met het
    onderzoeken naar de mogelijkheden van islamitisch bankieren.
  • Rond het 1ste kwartaal van 2006 is Bilaa-Riba ontstaan. Sinds die tijd zijn zij druk in gesprek met de fiscus waarvan we inmiddels sinds juni 2007 weten dat, kijkend naar de huidige belastingwetgeving, de fiscus een streep haalt door de halal hypotheek.
  • Van 2006 tot medio 2007 hebben verschillende partijen op tv, op de radio en in diverse kranten en tijdschriften hun visie/mening omtrent dit onderwerp kenbaar gemaakt, onder andere: de bekende grootbanken, VVD Den Haag, Islam Democraten, Gerrit Zalm, Ahmed Aboutaleb, Nederlandse Vereniging van Banken.
  • Op 13 en 14 juni 2007 heeft er een conferentie Islamic Banking & Insurance plaatsgevonden te Bussum: Hoe ontwikkelt u een islamitisch financieringsproduct dat aan de eisen van de Nederlandse fiscus en de Shariah voldoet?
  • 20 juni 2007 concludeert de baas der banken in Nederland, De Nederlandse Bank (DNB), dat toekomstige islamitische banken gewoon via hetzelfde toezichtraamwerk gecontroleerd en eventueel aangepast zouden kunnen worden aan dezelfde toezichtnormen en integriteiteisen als niet-islamitische banken.

Dat was de geschiedenis tot vorige week, toen minister Bos (Financiën) liet weten dat Nederland bij uitstek geschikt is om zich te ontwikkelen als internationaal centrum voor islamitisch bankieren. Uiteraard een prachtige visie, om Nederland op het gebied van islamitisch bankieren te positioneren als financieel centrum. Laat staan het voornemen om Nederland te vergelijken met steden als Dubai & Londen. Dat proces zal een lange weg te gaan hebben.

Het grootste obstakel zal het wegnemen van angst zijn:
1. Angst in de politiek. (zie de suggestieve kamervragen van de PVV)
2. Angst onder de niet-moslims.(vooroordelen over de Islam, angst voor het onbekende)

De minister van Financiën speelt een belangrijke rol om de zorgen en angsten omtrent Islamitisch bankieren weg te nemen. (zoals Gordon Brown dat heeft gedaan in het Verenigd Koninkrijk). Het volgen van dit land als voorbeeld zal de politiek, de niet-moslims en de in Nederland woonachtige moslims geen windeieren leggen. Het Verenigd Koninkrijk is niet achterlijk.

De minister van Financiën krijgt dan ook het voordeel van de twijfel. dat er alleen maar gesproken wordt over obstakels en dat het voornemen van minister Bos ("NL moet spil van Islamitisch bankieren worden") klinkt als een goed bedoeld voornemen tijdens een nieuwjaarsreceptie dat iedereen eind januari alweer vergeten is.

Het voordeel dat zijn ministerie doortastend te werk gaat en serieus onderzoekt hoe de markt voor islamitisch bankieren in Nederland verder dan de beleggingen van Bilaa-Riba tot ontwikkeling kan worden gebracht. Met als logische vervolgstap welke obstakels in de wet moeten worden weggenomen om meer mogelijk te maken, waarbij dichtbij, toonaangevend en betrokken belangrijke waarden zijn, met als uitgangspunt “getting you there”.

Tot slot een Engels gezegde :

“Vision without action is a daydream. Action without vision is a nightmare.”


Nordien Chalhi is student Financial Services Management en oprichter van de portal Islamic-finance.startpagina.nl. Hij is tevens werkzaam als adviseur bij een financiële instelling.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie