Voorpagina Algemeen

Khader Adnan – tussen leven en dood

Het is inmiddels 62 dagen geleden dat hij voor het laatst heeft gegeten en hij is nu in een coma beland. Volgens verscheidene bronnen is hij op sterven na dood.

Khader Adnan - getekend door DocJazz

Khader Adnan, een Palestijn die zonder aanleiding is gevangen genomen, omdat hij zogenaamd volgens Israël een bedreiging is. Want dat kan in Israël. Mensen zonder aanklacht zes maanden vasthouden gewoon, omdat ze een ‘bedreiging’ vormen voor de staat. Uit protest is Khader op 17 December begonnen met een hongerstaking vanwege de wijze waarop hij is behandeld door de Israëlisch geheime dienst Shin Beth.

Het is inmiddels 62 dagen geleden dat hij voor het laatst heeft gegeten. Hij is nu in een coma beland en volgens verscheidene bronnen is hij op sterven na dood. Ik vind het zeer moedig van hem. Het is het enige wapen dat hij heeft om het onrecht dat hem en duizenden andere Palestijnen wordt aangedaan te kunnen aanvechten. Omdat Khader al zo lang geen voedsel tot zich heeft genomen, is het hoogstwaarschijnlijk dat zijn organen inmiddels permanente schade hebben ondervonden. Dus zelfs als er nu duidelijkheid zou komen, een proces of vrijlating is het nog maar de vraag of hij er nog profijt van zal hebben.

Het verbaast mij dat er in de Nederlandse media nagenoeg geen berichtgeving over is geweest. Onze Zuiderburen daarentegen hebben dat wel gedaan waaronder in de Standaard waar een uitgebreid achtergrondartikel staat, ‘Sterven om te kunnen leven’.  Dit artikel geeft een goed beeld over de situatie waar Khader zich momenteel in bevindt.

De afwezigheid van berichtgeving in Nederland geeft op sublieme wijze weer dat de media partij heeft gekozen. Het is ronduit schandalig dat de Nederlandse burgers hier niet over worden verwittigd. Of zal dat nog gebeuren als het al te laat is?

Khader is 33 jaar oud,  getrouwd, heeft twee kleine kinderen en een derde is op komst.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika