Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl. Is momenteel in Marokko i.v.m. de verkiezingen.
Net op de dag dat de schoolvakanties in Rotterdam echt voorbij waren en het leven weer begon te bruisen, was ik onderweg naar Schiphol. Van daar was ik van plan naar Marokko te vliegen, wat er inmiddels aardig verlaten bij lag, gezien de grote aantallen Europese-Marokkanen die er in de vakantie waren geweest en die Marokko inmiddels de rug hadden gekeerd!
Wat moest ik daar op zo’n tijdstip zou je je afvragen? Die vraag werd me de afgelopen dagen zo vaak gesteld dat ik het antwoord bijna uit mijn hoofd had geleerd. Maar ook al was ik het vergeten, no worries: tv, kranten en zelfs de gewone man op straat herinnerde mij eraan!
In Marokko is het tijd voor de verkiezingen!
Voor de Parlementaire verkiezingen gaan de Marokkanen aanstaande vrijdag naar de stembus om hun volksvertegenwoordiging te kiezen.
En geloof me, dat is echt iets spannender in Marokko. Er wordt alles op alles gezet om de felbegeerde mooie zachte kamerzetel te bemachtigen en ze blijken heel comfortabel te zitten, is mij verteld. In de volksmond is de naam van het parlement madjliss annuwaab (zitting van de vertegenwoordigers) omgedoopt tot madjliss annuwaam (zitting van de slapenden).
In hoeverre kunnen we deze verkiezingen dan serieus nemen? De meeste Marokkanen die je aanspreekt, zeker Marokkanen in Europa, zeggen dat de koning uiteindelijk toch de macht heeft. Hij benoemt bijvoorbeeld een aantal belangrijke ministers persoonlijk, dus waarom iets serieus nemen als je er uiteindelijk toch niets aan hebt?
Ik bekijk het anders. Sinds de officiele Marokkanse onafhankelijkheid in 1956 en de eerste verkiezingen in 1963, is er een strijd om de macht in Marokko op allerlei manieren en niveaus. Zo was de vorige koning die in 1999 overleed, jarenlang met bijna niets anders bezig dan het veiligstellen van zijn stoel ten koste van veel zaken, doch liet hij een aardig stabiel Marokko voor zijn zoon achter en die probeert er sindsdien iets van te maken!
De meest eerlijke verkiezingen die Marokko heeft gekend dateert uit 2002 (waarvan trouwens de definitieve gedetailleerde uitslagen nog steeds niet zijn vrijgegeven). Ons is beloofd dat we dit jaar de meest eerlijke verkiezingen ooit gaan krijgen en dat geeft hoop voor de toekomst van Marokko. Dat zou betekenen dat de positieve lijn die op allerlei niveaus is ingezet, door zal worden gezet naar een mooi en rechtvaardig Marokko.
Een aantal feiten: er strijden 33 partijen (tegen 26 in 2002) in 95 kiesdistricten om 325 zetels, waarvan 30 zetels gereserveerd zijn voor de dames die op aparte kieslijsten staan. Op dit moment zijn de zetels in de kamer verdeeld over veertien partijen. De grootste is de Socialist Union of Popular Forces (USFP, de klassieke socialisten) met 50 zetels. Daarna komt de Istiqlal Party (IP, de onafhankelijkheidspartij) met 48 zetels. En op de derde plaats de Party of Justice and Development (PJD, de partij op Islamitische grondslag) met 42 zetels.
Genoeg voor vandaag! Ik heb nog niet besloten of ik vandaag in Casablanca ga blijven of juist ga reizen. Ik houd jullie op de hoogte en als er vragen zijn over de verkiezingen, stel ze vooral. Dan zal ik proberen in een later stuk erop terug te komen…
Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel is hij voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.
15 Reacties op "7 september, u stemt toch ook?"
Kennen ze in Marokko geen peilingen(die aan het publiek bekend worden gemaakt)? Want die zie ik dus nergens, ik heb dan ook geen flauw idee of het nou werkelijk spannend is, of dat het kunstmatig zo wordt gemaakt om mensen te prikkelen om te gaan stemmen.
assalamoe aleikoem broeder!
vanuit radicaliserend nl hier de vraag: hoe ligt die nieuwe partij (pjd) bij den gewonen mensch? Ik las een interview met hun voorman die daarin specifiek zei zich te richten op socio-maatschappelijke thema’s en niet op hardcore islamistenvoer als bijv de shari’a, juist omdat mensen daar helemaal geen behoefte aan hebben. Dat klonk mij mooi in de oren, maar in hoeverre leeft de angst voor een verborgen islamistische agenda daar?
ws
noureddine
Het zou mooi zijn als u inderdaad wat toelichting geeft wat betreft de PJD. Want als zij het goed doen, is het dan denkbaar dat ze voor een verandering zullen zorgen in het islamdebat? Er begint een steeds grotere kloof te ontstaan tussen (conservatieve?) moslims en (seculiere/liberale) moslims, tja je moet het een naam geven he. En hoe staan de andere partijen hier tegenover?
En in hoeverre wil de koning Marokko concreet democratiseren? Het land is in handen van joden, ik heb hem al meerdere malen zien spreken met een israelisch vlag naast hem.
Als je het mij vraagt, zal er niks veranderen. Dit wordt allemaal gedaan voor het imago van Marokko.
ontdek net dat de engelse aljazeera site een mocrospecial over de verkiezingen heeft, inclusief peilingen:
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/45EB872F-4D11-4E30-A853-BF8B54208C79.htm
“Het land is in handen van joden”
Nu begrijp ik de bezetting vanen onderdrukking West Sahara.
Stemmingmakerij, haatzaaien, graag wat meer info
#Ali “Het land is in handen van joden, ik heb hem al meerdere malen zien spreken met een israelisch vlag naast hem”.
Ik dacht dat het land qua economie voor een belangrijk deel in handen van de koning is. Erg vreemd deze vermenging van spirituele macht, politieke macht en economische macht in één persoon en ook erg ongezond want geen mens is immuum voor machtsmisbruik. Als je dat hardop zegt in Marokko wordt je overigens voor het gerecht gesleept zoals hoofdredacteur Benchemsi recent ontdekt heeft toen hij zich af vroeg of de verkiezingen nog wel zin hebben aangezien de koning zelf zegt dat hij alle belangrijke beslissingen in het land neemt.
De beste analyse van Marokkaanse verkiezingen die ik ooit heb gehoord is van de Marokkaanse cabaretier Ahmad Senoussi (Artiesten naam Bziz) die te gast was bij het programma paspoort en voor dat programma een sketch maakte over de toegaande verkiezingen.
Hij stond voor een gokkast en was aan het gokken en stelde dat de Marokkaanse verkiezingen net zo werkten als een gokkast. De kiezer is altijd de verliezer, de eigenaar ( Koning) en de uitbater ( politieke partijen) altijd de winnaars. Dus op wie je ook stemt en welke partij er ook wint als gokker/kiezer ben je altijd de verliezer.
Hier een sketch waarin hij Khadaffi op de hak neemt :) ( voor degenen die geen Marokkaans Arabisch verstaan en Khadaffi niet kennen is er geen lol aan).
http://www.youtube.com/watch?v=3B1AQ5jU3aA&NR=1
Bziz (Khadaffi). Wij hebben de beste verkiezingen. Wij hebben geen verkiezingen in ons land Het volk heeft de macht! En ik ben het volk! Dus wat moeten we met verkiezingen? Lees het maar na in mijn groen boekje pagina 33 ….. ;).
# Simon
De koning houdt uitverkoop
Twee weken geleden werd een blad uit de schappen gehaald die hier over schreef onder de titel Fien Ghadi Biya Gouya( Nas Al Giwan)
#Saida, gelukkig hebben we hier wel een vrije pers. De NRC schreef er over:
De macht van Marokko
In Casablanca begint morgen een proces waaruit blijkt dat persvrijheid in Marokko een illusie is. Als verdachte wordt Ahmed Benchemsi voorgeleid, de jonge hoofdredacteur van het vooraanstaande, Franstalige weekblad Tel Quel en het Marokkaanstalige zusterblad Nichane. Benchemsi’s vergrijp is dat zijn blad kritiek heeft geleverd op ondemocratisch gedrag van de Marokkaanse koning, Mohammed VI. In een commentaar stond de vraag of de komende verkiezingen van 7 september nog wel zin hebben als de koning in een toespraak zegt dat hij alle belangrijke beslissingen neemt. Dat viel verkeerd bij de autoriteiten. Na de verschijning is de hele oplage van beide bladen in beslag genomen. Benchemsi wordt beschuldigd van ”˜gebrek aan respect voor de koning’.
Dit proces is er een in een reeks van gebeurtenissen die laten zien dat Marokko, een van de vrijere landen in de regio, de ondemocratische kant op gaat. Onzekerheid en angst na terreurdaden in het land spelen daar een rol in. Acht jaar geleden begon de koning met veelbelovende democratiseringsinitiatieven, zoals verbetering van de rechten van de vrouw bij huwelijk en echtscheiding, en hoorzittingen over mensenrechtenschendingen die zich onder het bewind van zijn vader, koning Hassan, hadden voorgedaan. Nu trekt Mohammed de macht weer naar zichzelf. Tel Quel is al eerder veroordeeld. Vorige week werd een journalist van een andere krant tot acht maanden gevangenis veroordeeld wegens het openbaren van gevoelige informatie. Een hoofdredacteur van een ander blad kreeg een boete en een werkverbod van tien jaar naar aanleiding van een spotprent over de koning.
In het licht van deze antidemocratische tendensen moeten Marokkaanse initiatieven voor mensenrechten met scepsis worden bezien. De vraag is wat de mensenrechtencommissie van de koning nog waard is. Deze commissie heeft bijeenkomsten opgezet met Marokkaanse immigranten en hun afstammelingen in Europa. Ook het Nederlandse Kamerlid Arib (PvdA) heeft aan dergelijke bijeenkomsten deelgenomen die als doel hadden een Hoge Raad voor de emigrantengemeenschap op te zetten. Via die raad wil de regering greep houden op de Marokkanen in het buitenland. Marokko is economisch afhankelijk van hun financiële overmakingen. Zij mogen wel een tweede nationaliteit aannemen, maar kunnen geen afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit en hun nakomelingen evenmin. Ook dit is een grove mensenrechtenschending.
Vanuit het buitenland moet druk worden uitgeoefend om deze ondemocratische ontwikkelingen tegen te gaan. Door haar speciale relatie met Marokko is de Europese Unie daartoe in staat. Speciaal de Franse en ook de Amerikaanse regering hebben veel invloed. Om diplomatieke redenen kon staatssecretaris Aboutaleb (PvdA) afgelopen juli het lintje dat hij kreeg uit handen van de koning moeilijk weigeren, maar een grote eer was het niet. Marokko wil greep houden op de emigranten. Maar dankzij hun financiële steun kunnen emigranten ook invloed uitoefenen op Marokko.
bron: NRC, 23 augustus 2007
Marokko loopt achter man. Achterlijk land.
Hier in Nederland zijn we al zooo ver dat onze minister tot de berekening is gekomen dat er 25000 moslims zijn die mogelijk beinvloedbaar zijn door het salafisme!! Wow petje af voor die ambtenaren die het hebben berekend man!
Zijn daar in Marokko ook cijfers over? Zo niet, dan kunnen ze bij onze minister wel om de berekeningsformule vragen! Kun je dat even vragen als je M6 tegenkomt MC?
sjonne jonne.. ( voor de ”ing”-loze uitsprekers onder ons)
”Maar dankzij hun financiële steun kunnen emigranten ook invloed uitoefenen op Marokko. ”
En het wordt tijd dat we dat ook gaan doen.
Topdrukte bij de grens en er zijn maar 2 loketten open bij de douane.
Lopen er paar mutsen in uniform rond met flesjes water. Die zijn helemaal niet nodig iedereen kan zijn eigen water betalen.
En als de douaniers wat vlotter en werkten zou je ook niet uren in de zon hoeven te staan om geholpen te worden. Je wordt als vuil behandelt en ze kijken je niet eens aan.
Waarom pikken we dat?
Mohammed Cheppih, ben benieuwd of je nog zo opgewekt bent in de sfeer van “u stemt toch ook” nu de PJD rept over stembusfraude. Had je naamgenoot hier op dit forum toch gelijk toen hij stelde dat je politieke partij en zeker als islamitische partij beter niet kan participeren in een politiek systeem dat de macht zo absoluut concentreert rond één persoon (de koning) ?
Dát Mohammed Cheppih WIL stemmen in Marokko geeft al aan dat hij gerieflijk van twee walletjes eet – toch!
Noem jezelf daarom vooral geen ‘Nederlander’ Cheppih want achter halfbakken Nederlanders die zichzelf loyaal verklaren aan een koning in het buitenland = Marokko zetten wij grote vraagtekens én houden wij/moeten wij daarom in de gaten houden wat betreft hun loyaliteit aan de Koningin Beatrix/Nederland.
Wat dóe jij hier in Nederland Cheppih behalve als een wolf in schaapskleding t.b .v. de Koning van Marokko? Kom maar op jongen – ik ‘lust je rauw’ want huichelaars zoals jij met twee-voudige ‘loyaliteit’ zijn totaal waardeloze uitbuiters van Nederland!
Wees principieel, stá achter je woorden en ga voorgoed IN Marokko de koning van Marokko dienen!
#13 Cheppih moet zich aan de Nederlandse wet houden, dat is alles. En hij is bij mijn weten (officieel) óók een Marokkaan, dat is toch bekend en wettelijk toegestaan? Dus waarom dit hysterisch gejank? Als je onze mooie Nederlandse wetgeving niet waardeert, dan moet je niet bij Cheppih zijn.
marokkaanen moeten respekt hheben voor al door geertwilders uit en over