Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

7 september, u stemt toch ook?

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl. Is momenteel in Marokko i.v.m. de verkiezingen.

Net op de dag dat de schoolvakanties in Rotterdam echt voorbij waren en het leven weer begon te bruisen, was ik onderweg naar Schiphol. Van daar was ik van plan naar Marokko te vliegen, wat er inmiddels aardig verlaten bij lag, gezien de grote aantallen Europese-Marokkanen die er in de vakantie waren geweest en die Marokko inmiddels de rug hadden gekeerd!

Wat moest ik daar op zo’n tijdstip zou je je afvragen? Die vraag werd me de afgelopen dagen zo vaak gesteld dat ik het antwoord bijna uit mijn hoofd had geleerd. Maar ook al was ik het vergeten, no worries: tv, kranten en zelfs de gewone man op straat herinnerde mij eraan!

In Marokko is het tijd voor de verkiezingen!

Voor de Parlementaire verkiezingen gaan de Marokkanen aanstaande vrijdag naar de stembus om hun volksvertegenwoordiging te kiezen.
En geloof me, dat is echt iets spannender in Marokko. Er wordt alles op alles gezet om de felbegeerde mooie zachte kamerzetel te bemachtigen en ze blijken heel comfortabel te zitten, is mij verteld. In de volksmond is de naam van het parlement madjliss annuwaab (zitting van de vertegenwoordigers) omgedoopt tot madjliss annuwaam (zitting van de slapenden).

In hoeverre kunnen we deze verkiezingen dan serieus nemen? De meeste Marokkanen die je aanspreekt, zeker Marokkanen in Europa, zeggen dat de koning uiteindelijk toch de macht heeft. Hij benoemt bijvoorbeeld een aantal belangrijke ministers persoonlijk, dus waarom iets serieus nemen als je er uiteindelijk toch niets aan hebt?

Ik bekijk het anders. Sinds de officiele Marokkanse onafhankelijkheid in 1956 en de eerste verkiezingen in 1963, is er een strijd om de macht in Marokko op allerlei manieren en niveaus. Zo was de vorige koning die in 1999 overleed, jarenlang met bijna niets anders bezig dan het veiligstellen van zijn stoel ten koste van veel zaken, doch liet hij een aardig stabiel Marokko voor zijn zoon achter en die probeert er sindsdien iets van te maken!

De meest eerlijke verkiezingen die Marokko heeft gekend dateert uit 2002 (waarvan trouwens de definitieve gedetailleerde uitslagen nog steeds niet zijn vrijgegeven). Ons is beloofd dat we dit jaar de meest eerlijke verkiezingen ooit gaan krijgen en dat geeft hoop voor de toekomst van Marokko. Dat zou betekenen dat de positieve lijn die op allerlei niveaus is ingezet, door zal worden gezet naar een mooi en rechtvaardig Marokko.

Een aantal feiten: er strijden 33 partijen (tegen 26 in 2002) in 95 kiesdistricten om 325 zetels, waarvan 30 zetels gereserveerd zijn voor de dames die op aparte kieslijsten staan. Op dit moment zijn de zetels in de kamer verdeeld over veertien partijen. De grootste is de Socialist Union of Popular Forces (USFP, de klassieke socialisten) met 50 zetels. Daarna komt de Istiqlal Party (IP, de onafhankelijkheidspartij) met 48 zetels. En op de derde plaats de Party of Justice and Development (PJD, de partij op Islamitische grondslag) met 42 zetels.

Genoeg voor vandaag! Ik heb nog niet besloten of ik vandaag in Casablanca ga blijven of juist ga reizen. Ik houd jullie op de hoogte en als er vragen zijn over de verkiezingen, stel ze vooral. Dan zal ik proberen in een later stuk erop terug te komen…


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel is hij voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van