Voorpagina Algemeen

Brief van Hare Majesteit

Tot mijn grote eer en verrassing ontving ik deze week een persoonlijke brief van onze Koningin Beatrix! Ze had mijn column gelezen en had behoefte te benadrukken dat iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil (‘zo liberaal ben ik wel’), maar: mits onderbouwd. Als de beste man (die haar ‘hoer’ noemde) kan aantonen dat ze in ruil voor klinkende dukaten en vossenbontjassen met elke golfsnob de koffer induikt, ja, dan heeft die man recht van spreken. Maar lukraak schelden, nee, dat kan niet. (Ze gaf toe dat ze weleens tijdens een Argentijns diner wijlen prins Bernhard voor ‘vuile pooier!’ had uitgemaakt – maar daar had ze ‘alle reden’ toe.)

U snapt, beste lezer, dat ik uitermate verrast was door deze koninklijke ontboezemingen, zo ken ik haar niet. Maar de voornaamste reden van haar schrijven was een dankbetuiging, omdat ik haar op een ‘fantastisch idee’ heb gebracht. Beatrix overweegt serieus om zich op de aankomende Prinsjesdag te tooien met ‘een mooie, handgeweven hoofddoek’. Ze vindt het een ‘subliem statement van solidariteit en verdraagzaamheid’ jegens de ‘zo geplaagde moslimbevolking’ – ofschoon ze nog niet weet welk type sluier (niqaab, hidjaab, burqa) en kleur het beste zal passen bij de ceremonie en de Gouden Koets. Ze heeft al geoefend met een burqa, en zowel lopen, zwaaien als voorlezen ging voortreffelijk – juist omdat ze zich vanwege dat oogvenstertje ‘beter kan concentreren’. De Troonrede vormt dus in elk geval geen enkel beletsel.

Mocht het zover komen, dan is de Premier (na de beraad met de Ministerraad) de enige die formeel roet in het eten kan gooien – Maxima en haar Willem waren sowieso al ‘razend enthousiast’. Met een mailing zal ze bijtijds de vrouwelijke leden van de Staten-Generaal uitnodigen haar voorbeeld te volgen.

Ondergetekende republikein roept derhalve voor eenmaal: Lang leve de Koningin!

Dit stuk verscheen eerder in het AD. Reageren? Mohammed@ad.nl


Mohammed Benzakour is publicist. In 2005 kreeg hij de vredesprijs voor Journalistiek toegekend en in 2001 won hij de Zilveren Zebra. Tevens is hij schrijver van het boek Osama’s Grot en lijstduwer bij de Partij voor de Dieren.

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van