Voorpagina Gastarbeiders

Beatrix draagt geen hoofddoek

Mohammed Benzakour is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Het waren drie kleine, onbeduidende berichtjes.

Vorige week werd in Spanje een satirisch tijdschrift (‘El Jueves’) uit de schappen gehaald. Reden: de cover werd gesierd door een striptekening die ‘beledigend’ was voor kroonprins Felipe en zijn vrouw. Het vorstelijke paar was copulerend naakt afgebeeld.
Gisteren op de Dam. Een journaliste werd opgepakt omdat zij voorbijgangers om commentaar vroeg op de tekst op haar T-shirt: “Beatrix is een hoer”. Eerder deze week werd in Amsterdam een man vanwege eenzelfde ‘belediging’ voor de rechter gesleept. Hij riskeerde celstraf van vijf jaar maar kreeg alvast een boete van 400 euro.

Even stapje terug in de tijd…

U herinnert zich vast nog wel die Europa-brede verontwaardiging (Nederland voorop) over moslim die uiting gaven aan hun grief over de Deense cartoons waarop hun profeet Mohammed als varken en terrorist was afgebeeld. 

Veel media en opiniemakers riepen: ‘Wat een aanstellerij! Die moslims moeten maar verlicht raken! Ze moeten maar leren dat vrijheid van kunst en mening ons hoogste en heiligste democratische recht is – heiliger dan alle profeten bij elkaar! Die moslims zus, die moslims zo."

En nu? Oorverdovende stilte. Waar is het wapengekletter om die meningvrijheid ineens gebleven? Is een vorst heiliger dan een profeet? Heiliger zelfs dan onze gecanoniseerde meningsvrijheid? Staat de gekrenktheid van één koninklijk lid boven dat van een hele geloofsgemeenschap? 

Ik wacht op de commentator die zegt: Wat een aanstellerij! Dat koninklijke huis moet maar es verlicht raken! Beatrix moet maar leren dat (artistieke) meningsvrijheid ons hoogste goed is! Verbod op majesteitschennis is een bezopen overblijfsel uit middeleeuwse tijden!

Maar wachten op eenzelfde mediatumult is natuurlijk als wachten op Godot – en weet u waarom? Beatrix draagt een hoed en geen hoofddoek.

Ook verschenen in het AD.


Mohammed Benzakour is publicist. In 2005 kreeg hij de vredesprijs voor Journalistiek toegekend en in 2001 won hij de Zilveren Zebra. Tevens is hij schrijver van het boek Osama’s Grot en lijstduwer bij de Partij voor de Dieren.

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van