Voorpagina Algemeen

De moslim die glimlachte

Ik zat van de week bij de kapper (de insiders kennen hem als de schapenkapper, maar persoonlijk heb ik er nooit iets van gemerkt :D). 

Nou, er zat dus een beste broeder naast mij gekleed in een traditionele jubba/ qamees/ jellaba (de outsiders kennen het als de ‘moslimjurk’).

Dat op zich is niet vreemd. Het is een elegante witte dress die met name in combinatie met een simpele tulband het beste tot z’n recht komt. Maar wat me echt de stuipen op het lijf joeg was zijn norse uitdrukking. Mijn god! Ik werd er echt bang van…..! En ik ben nog wel een moslim!

Op dat moment kon ik me echt invoelen hoe het is voor een niet-moslim wiens eerste ervaring met de Islam bestaat uit (a) een ‘moslimjurk’, (b) een baard die alle kanten opwaait, (c) een broek ver boven de enkels en daarbovenop (d) ook nog eens een giga norse blik!

Ik associeer de Islam met een glimlach die je geruststelt, een open gelaat dat je uitnodigt om je hart uit te storten, een waardigheid die je omhoogtilt en een vriendelijkheid die je aantrekt i.p.v. afstoot! Nu moeten alleen de mohammed B’s van deze wereld het nog doorkrijgen, dan kunnen we echt beginnen met integreren!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van