Leven in de moderne tijd betekent, of je het nu wilt of niet, dagelijks geconfronteerd worden met allerlei dilemma’s. Ga ik naar de sportschool of naar de moskee? Ga ik met vrienden naar de film of moet ik gaan studeren? Moet ik op vakantie gaan of sparen voor een nieuwe auto? Moet ik meer aan mijn carrière werken of meer tijd met familie doorbrengen?
Vrijwel alle religieuze tradities in de wereld benadrukken het belang van evenwicht. Ook veel niet-religieuze mensen hechten veel belang aan dit principe. Het middenpad volgen en evenwichtig leven is echter in het dagelijks leven makkelijker gezegd dan gedaan.
Religie brengt de principes en een discipline met zich mee om het evenwicht te bewerkstelligen. In het (volgens kenners) mooiste hoofdstuk van de Koran (55, ‘De Barmhartige‘) wordt gewezen op het principe van evenwicht dat door God is ingesteld in zijn schepping en de waarschuwing dit evenwicht niet te verstoren. Door middel van verschillende richtlijnen die zijn geopenbaard of uitgewerkt, kan men dit evenwicht concreet vorm geven.
Mijn mening is echter dat in deze ‘gestresste’ tijden, waarin we overspoeld worden met informatie en bezigheden, ook behoefte hebben aan concrete ‘gereedschappen’ die toegespitst zijn op het complexe leven van deze tijd.
Ik heb een hulpmiddel ontdekt waarmee je alle belangrijke onderdelen van het leven kunt visualiseren om makkelijker de eigen balans op te maken. De methode ‘Wheel of Life’ (hier uitgelegd) gaat uit van 6 categorieën in het leven waarover je de aandacht gelijkmatig zou moet verdelen.
Klik hier voor groter
Behalve het bereiken van evenwicht, is het ontwikkelen van een mooi karakter en het verkrijgen van zelfkennis een belangrijk doel van religie. Een handig schema hiervoor, dat eveneens uitgaat van een cirkel is de ‘Wheel of growth’. Ik heb het uit het boek ‘On being a muslim’ (p. 46) van Farid Esack overgenomen (die het weer heeft overgenomen uit de ‘Life Line Trainees’ Manual’).
In dit boek werkt hij de ‘Wheel of growth’ uit met een voorbeeld. Samengevat gaat het erom dat iedereen in zijn leven problemen, tegenslagen of uitdagingen krijgt (‘crunch’). De ‘crunch’ die met pijn gemoeid gaat, brengt het wiel aan het draaien. Omdat we maskers en allerlei andere onnodige lasten (illusies) dragen en onszelf vaak voorliegen komen we maar langzaam vooruit. We zoeken vaak uitvluchten, ontkenningen, beschuldigen anderen of rationaliseren de hele situatie. Hierdoor worden we ongelukkig.
Klik hier voor groter
Door echter je eigen zwakheden in je karakter te leren kennen, maar ook door geduldig te zijn en anderen te vergeven en stappen te ondernemen naar verbetering van je karakter, zul je de ‘Wheel of growth’ doorlopen. Als je van jezelf leert, zul je bij volgende situaties het wiel sneller doorlopen. Je zult dan verlicht raken en dichter bij jezelf komen. Daar vinden we geluk. Waar een groot deel van je ego (nafs) is gestorven… daar is God!
Klik hier voor groter
Verlicht raken heeft in deze betekenis dus weinig met zweverig gedoe te maken.
Ook het idee achter dit schema wordt bevestigd door islamitische bronnen. Het doel van de schepping van de mens is volgens de Koran het aanbidden van Allah (51:56). Het aanbidden van Allah heeft weer als doel dichter bij Hem te komen en Hem te leren kennen. Er is een bekende hadith (overlevering) die luidt: "Wie zichzelf kent, kent zijn Heer". Deze hadith is volgens de hadithwetenschappers weliswaar zwak, maar wordt qua betekenis bevestigd door verschillende andere ahadith van de profeet Mohammed (vzmh) en niet te vergeten verschillende Koran verzen (o.a. 2:186, 8:24 en 50:16).
Ik eindig met het mooie advies van de wereldberoemde 13e eeuwse dichter en mysticus Roemi:
"Sterf voordat je sterft en word geboren terwijl je nog leeft!"
11 Reacties op "Het spirituele ‘Rad van fortuin’"
Farid Esack heeft ook zo’n mooi boek geschreven over moslims in Zuid Afrika die vochten tegen de apartheid
En hij probeert ook het taboe rond aids te doorbreken- Positive Muslims
Farid Esack rules!
On being a muslim heb ik nog niet gelezen
Ik vind het wel mooi wat je schrijft, maar wordt het niet een beetje teveel- ik wil een perfect mens zijn i.p.v. werkelijk sterven voordat je sterft?
nou ja ok moet ik nodig zeggen nu ik een internetverslaving aan het ontwikkelen ben.
Kan wel wat meer ‘perfectie’ gebruiken, in die zin dan
aan #1 Pippi
Ja, een internetverslaving is bedenkelijk, zoals ik uit eigen ervaring weet.
Maar je scherpzinnige en tevens vrolijke stukken die daar het gevolg van zijn geven mij in ieder geval veel plezier.
Hoi lieve Pipi, voor wat het waard is: in mijn ogen ben ja al een perfect mens. Twijfel en zoeken zijn normale menselijke eigenschappen. Persoonlijk hou ik toch het meest van mensen die het meest gevoelig zijn voor het leven hier op aarden, en niet voordurend bezig zijn met een eventueel leven na de dood.
Groet,
Herman
Mooie stuk…thnx….en nu nog toepassen in het dagelijks leven…. ;-)
Kamal bedankt voor het mooie stuk. Het is zeker een praktische aanreiking voor het inrichten van je dagelijkse leven, maar dan moet je er wel 1x goed voor gaan zitten om het te vertalen en in te vullen naar jezelf, zodat je het ook EIGEN maakt.
Het overgaan terwijl je nog leef. Ervaar ik als dat ik elke dag merk, door te leven met anderen of de dingen om me heen, dat het mij vult met mooie gedachtes en nieuwe dingen. Terwijl hetzelfde leven vroeger somber en afgesloten leek. Voor mij is het een hele weg geweest van transformatie (opnieuw kijken naar jezelf en het leven). Ik hoop dat het voor anderen veel eenvoudiger kan. En dat het durven ontvangen van wat Allah geeft gemakkelijker gaat. Zoals hr Van Bommel als schrijft de koran zit in iedere islamiet. Het is dat wij ons wel bewust mogen gaan worden hiervan. Dat we het leven door ons te openen voor de koran in onszelf. Mijn omslagpunt was het besef in mij dat Allah enorm is. Toen ik dit in mij voelde werd ik nederig maar kreeg ik ook de wil om een KEUZE te MAKEN. Ik besloot van binnen dat ik graag Allah op een mooie en voor mij passende manier wilde leren kennen en samen leven. Ik merk dat ik doordat ik groei van binnen steeds iets kan aanvullen of veranderen. En als je dat echt vanuit je binnenste doet dan gebeurd het gewoon. Je heb dan een leiding. Je kan echt direct leven met Allah en dit maakt je gewoon gelukkig. Ik ben dankbaar het ik mocht sterven terwijl ik leef.
Ik geloof ook in volmaaktheid van het leven.
Beste Luitjes,
Voor wie vier hele mooie boeken wil lezen over de Islam die op een onorthodoxe wijze die religie of aspecten daarvan beschrijven:
The vision of Islam geschreven door de Japanse Sachiko Murata en de Amerikaan William C. Chittick
Islam and the Destiny of Man door Gai Eaton ( bekeerde Engelsman)
Islam and the Living Law The Ibn al-Arabi Approach door Eric Winkel (ook een bekeerling)
Mystical Dimensions of Islam van de helaas een paar jaar terug overleden Annemarie Schimmel.
Bovenstaande boeken waren eye-openers voor mij toen ik ze jaren geleden las en die ik sindsdien met plezier blijf herlezen :). Een tegengif tegen zowel de huis-tuin-keuken Islam en Islam criticasters ;).
Voor nog meer van zulke mooie boeken zie over alles wat met de Islam te maken heeft zie:
http://www.oneworld-publications.com/cgi-bin/cart/commerce.cgi?product=Islam
Zoveel boeken zo weinig geld!
Met vriendelijke groeten,
Mohammed
@ Mohammed
Kijk eens bij ‘laatste reacties’ rechts in het menu op deze site :-P
Beste Nordin,
Kan ik er wat aandoen dat ik als enige in de late uurtje bezig ben ;).
Met vriendelijke groeten,
Mohammed
Een Intresante serie boeken (vooral voor mensen die in tabelletjes en tekeningen geintresseert zijn ) zijn de drie boeken “God’s will be done ” door Leleh Bakhtiar , de onderwerpen zijn ondermeer : “Moral healing throughthe Beautifull names ” , “The Psychology of spiritual Chivalry”
Het systeem dat zij behandeld bevat ondermeer de kennis waarvan “het Enagram ” (tegenwoordig zeer populair in New Age cirkels ) een zeer slap aftreksel is .
Het geheel is goed gefundeert in Islamitsche kennis .. Uitgegeven bij KAZI publications in Chicago .
Een ander boek wat ik zou willen aanraden is “what the seeker needs ” van Hadhrat Muhyiddin Ibn Arabi , de uitgave van Treshold press is door Sheik Tosun Bayrak vertaald in heel begrijpbaar engels , helaas geen Tabelettjes voor het oog , maar wel veel gidsing voor het Hart …
aan # 9 Ismail Abushams
“Islamitsche kennis”
Komt er ook nog niet-Islamitische kennis aan te pas?
Abdus Salaam, een natuurkundige, de enige Moslim die een Nobelprijs heeft gehad, was van mening dat er maar één wetenschap bestaat, _de_ wetenschap. In een aparte islamitische wetenschap zag hij niets.
Niets dan semantics ,de mensen op wie dit artikel van toepassing is weten wat ik met “Islamitische kennis” bedoel en het bespaart mij een hele hoop (om)schrijfwerk .