Het internet is als een groot spinnenweb waarop je gemakkelijk de ‘verkeerde’ afslag kan nemen. Af en toe kom je echter websites tegen die je het ‘wow-gevoel’ geven. Voor mij is de ‘Alternative Way’ zo’n website.
‘The Alternative Way’ is een website met een ware oceaan aan informatie voor zowel moslims als niet-moslims die de Islam en de wereld beter willen begrijpen. In de taal van de moderne wereld geeft de auteur Hamid S. Aziz (73) een holistische kijk op de wetenschappen, religie, filosofie, geschiedenis, politiek, recht, economie en maatschappij. De titel van zijn website is ‘The Alternative Way’ omdat het een holistische kijk op de wereld geeft als alternatief op de atomistische versplinterde kijk op de wereld van de moderne mens.
Hij heeft naast een soort encyclopedie van 10 boeken (‘The Alternative Way’) die gratis te downloaden is ook een ‘vraag en antwoorden’ hoekje op de website. Daarnaast reageert hij regelmatig op vragen in de Google groups (Soc.Religion.Islam) onder de nickname ‘Altway’. Op zijn website geeft hij uitgebreide en goed onderbouwde reacties op de populaire boeken van godsdienstcritici als Richard Dawkins en Daniël C. Dennet.
Hij heeft geprobeerd zijn encyclopedisch werk in boekvorm uit te brengen, maar de uitgevers hadden er geen interesse in omdat het zo’n uitgebreid werk is. Het is voor mij een groot vraagteken waarom deze persoon en zijn werken voor zowel het grote publiek als de academische wereld onopgemerkt blijven.
Je zult op Aziz’s website geen simplistische antwoorden vinden, noch simplistische interpretaties van de Koran zoals je op veel andere sites vindt. Zijn antwoorden zijn heel diepgaand, uitgebreid en goed doordacht. Hij legt bijvoorbeeld heel goed uit dat symbolisme de taal van religie is en hij is geen aanhanger van het simplistisch lezen van wetenschappelijke wonderen in de Koran. Tegelijkertijd weet hij dat de taal van de moderne tijd die van de wetenschap is. Om de moderne mens toch een dieper begrip van religie te geven, vergt het daarom een groot inzicht en kunde om religie in de taal van de moderne tijd te vertalen. Volgens mij slaagt hij daar op een unieke manier heel goed in. Ontdek het zelf:
Het is alleen erg jammer dat de website er zo sober uit ziet. Hij schijnt op zoek te zijn naar vrijwilligers die de website professioneler willen maken. Dus, vrijwilligers meld je!
3 Reacties op "The Alternative Way"
Kamal, ik weet niet hoe je hierbij gekomen bent, maar dit is werkelijk een zegening. Bedankt hiervoor.
Ik wens Aziz toe dat hij een professionele, geordende en oprechte webdesigner mag ontmoeten voor zijn site.
Goeie site zeg, het Engels is niet altijd even best, maar zijn opvattingen zijn erg leerzaam. Ik ga wat van zijn artikelen vertalen voor mijn eigen site.
Nu we het toch over “gematigde” opvattingen hebben: wie kent Malek Chebel? Die heeft een in het Frans uitgegeven boek geschreven “Manifeste pour un islam des lumières” met 27 voorstellen om de islam te hervormen. Heb het nog niet besteld, maar ben erg benieuwd. Zie ook:
http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&chebel
aan #2 Hendrik Jan
“… wie kent Malek Chebel? Die heeft een in het Frans uitgegeven boek geschreven “Manifeste pour un islam des lumières” met 27 voorstellen om de islam te hervormen. Heb het nog niet besteld, maar ben erg benieuwd.”
Een uitstekend boek. Nog een zeer interessant boek van de zelfde auteur:
L’Islam et la Raison.
Le combat des idées
Tempus, Edition s Perrin 2006 (paperback, 238 blz., 8,70 euros)
Op de achterflap:
“Quand l’Islam va mal, la voix de la Raison peine à se faire entendre. De nos jours, la pression des intégristes rend souvent inaudible celle des moderés. Dans un récit court, Malek Chevel passe en revue les grandes crises de l’histoire musulmane. Si certaines époques ont été fastes pour l’islam – on pense à la dynastie abbasside à Bagdad, l’espagne musulmane avec Grenade et Cordoue, ou encore l’Egypt des Fatimides – d’autres lui ont été fatales. Des combats fratricides opposaient déja les tenants d’une orthodoxie réactionnaire (théologiens, mystiques) aux défenseurs de la raison à l’instar d’Averroès, Farabi, Ibn Khaldun.
Depuis le prophète Mohammed et les premiers libres-penseurs – les Mu’tazilites aux VIIe et VIIIe siècles – jusqu’aux réformistes actuels tentés par la modernité contre un intégrisme obtus et souvent violent, Malek Chebel interroge en filigrane le message du Coran.
En annexe, une chronologie des grandes dates de l’Islam et les portraits des cent grands philosophes, mathématiciens, scientifiques qui ont milité pour le triomphe de la Raison.
Anthropologue, spécialiste du monde arabe et de l’Islam, Malek Chebel est l’auteur de nombreux ouvrages.”