Voorpagina Spiritualiteit

The Alternative Way

Het internet is als een groot spinnenweb waarop je gemakkelijk de ‘verkeerde’ afslag kan nemen. Af en toe kom je echter websites tegen die je het ‘wow-gevoel’ geven. Voor mij is de ‘Alternative Way’ zo’n website.

‘The Alternative Way’ is een website met een ware oceaan aan informatie voor zowel moslims als niet-moslims die de Islam en de wereld beter willen begrijpen. In de taal van de moderne wereld geeft de auteur Hamid S. Aziz (73) een holistische kijk op de wetenschappen, religie, filosofie, geschiedenis, politiek, recht, economie en maatschappij. De titel van zijn website is ‘The Alternative Way’ omdat het een holistische kijk op de wereld geeft als alternatief op de atomistische versplinterde kijk op de wereld van de moderne mens.

Hij heeft naast een soort encyclopedie van 10 boeken (‘The Alternative Way’) die gratis te downloaden is ook een ‘vraag en antwoorden’ hoekje op de website. Daarnaast reageert hij regelmatig op vragen in de Google groups (Soc.Religion.Islam) onder de nickname ‘Altway’. Op zijn website geeft hij uitgebreide en goed onderbouwde reacties op de populaire boeken van godsdienstcritici als Richard Dawkins en Daniël C. Dennet.

Hij heeft geprobeerd zijn encyclopedisch werk in boekvorm uit te brengen, maar de uitgevers hadden er geen interesse in omdat het zo’n uitgebreid werk is. Het is voor mij een groot vraagteken waarom deze persoon en zijn werken voor zowel het grote publiek als de academische wereld onopgemerkt blijven.

Je zult op Aziz’s website geen simplistische antwoorden vinden, noch simplistische interpretaties van de Koran zoals je op veel andere sites vindt. Zijn antwoorden zijn heel diepgaand, uitgebreid en goed doordacht. Hij legt bijvoorbeeld heel goed uit dat symbolisme de taal van religie is en hij is geen aanhanger van het simplistisch lezen van wetenschappelijke wonderen in de Koran. Tegelijkertijd weet hij dat de taal van de moderne tijd die van de wetenschap is. Om de moderne mens toch een dieper begrip van religie te geven, vergt het daarom een groot inzicht en kunde om religie in de taal van de moderne tijd te vertalen. Volgens mij slaagt hij daar op een unieke manier heel goed in. Ontdek het zelf:

http://www.altway.freeuk.com/

Het is alleen erg jammer dat de website er zo sober uit ziet. Hij schijnt op zoek te zijn naar vrijwilligers die de website professioneler willen maken. Dus, vrijwilligers meld je!

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel