Voorpagina Islam

De Verborgen Aanbidding

In mijn vorige stukkie had ik het over bidden in het openbaar in geval van nood. Bijvoorbeeld als de Simpsons bijna beginnen en je geen moskee of gebedsruimte in de buurt hebt. Ik heb gemerkt dat dit een discussie tot gevolg had waarin zowel werd geschreven over de innerlijke angst om je gebed in het openbaar te doen, als ook over hypocrisie en dan vooral in de vorm van voorgewende vroomheid. Nu hangt in islamitische zaken alles samen met de niyyah (intentie) van een actie, zo ook in het gebed. Hierbij valt over de geldigheid van een gebed te twisten wanneer dat gebed niet voor God alleen is, maar bijvoorbeeld ook om aan de omstanders te laten zien hoe vroom je bent. Desalniettemin, ook moslims zijn net mensen en soms dwalen je gedachten tijdens een gebed wel eens af en stuitert je geloofsintensiteit (imaan) een beetje op en neer.

Een tijdje terug kreeg ik een videolink toegestuurd en die leek me in dit opzicht wel toepasselijk. Het is een korte preek van ongeveer 11 minuten van Sheikh Nabeel al’Awady met als titel "De Verborgen Aanbidding." Het draait hierin om die periodes in je leven wanneer je imaan (geloof) niet zo sterk meer is, en wat je kunt doen om het weer op peil te brengen. Sheikh al’Awady concludeert dat de kracht van je geloof ligt in de ibadaat-us-sir (de verborgen aanbidding). Deze vindt plaats buiten het zicht van andere mensen, bijvoorbeeld in de extra gebeden thuis, en dan vooral in het laatste gedeelte van de nacht. Het is een mooie preek die voor een flinke imaanboost kan zorgen, zeker in die laatste paar dagen voor de Ramadan weer begint, insha’Allah.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van