Voorpagina Algemeen

Muslims Marriage Events in Nederland

Binnenkort vindt in Nederland de Muslim Marriage Event plaats. Het is een concept dat al enige tijd de ronde doet in Groot-Brittannië gericht op het bij elkaar brengen van moslims die serieus op zoek zijn naar een levenspartner.

Het is een concept dat al enige tijd de ronde doet in Groot-Brittannië: het moslimse huwelijksevenement. Het zijn evenementen die gericht zijn op het bij elkaar brengen van moslims die serieus op zoek zijn naar een levenspartner.

Het is ook gericht op degenen voor wie het volgende niet goed werkt: de traditionele structuur waarbij de familie je een handje op weg helpt, bijv. als papa, mama of tante nog wel een leukertje kennen en dat uiteindelijk zelfs naar trouwen leidt (niet onder dwang uiteraard). We leven nu eenmaal in een andere soort maatschappij, waarbij familiebanden zich hier niet altijd meer voor lenen.

Maar het is ook geschikt voor degene voor wie ook de plaatselijke variant niet lekker aanvoelt: je weet wel, waarbij meisje en jongen  elkaar op straat zien, effe wat afspreken, koffie drinken, samen uitgaan, samenwonen, kinderen, misschien een keer trouwen – beetje gechargeerd maar je weet wat ik bedoel. Ongetwijfeld zijn er genoeg mensen die hier wel genoegen mee nemen, maar anderen zullen zich prettiger voelen bij de islamitische omgangsvormen.

Dit laatste is geen sinecure: als moslimminderheid in een niet-moslimland heb je te maken met je eigen morele code (voor velen van ons in min of meerdere mate beïnvloed door – niet-moslims niet schrikken – de shariah.) Maar je hebt ook te maken met de dagelijkse gang van zaken in Nederland. Vaak gaat dat prima samen, maar soms schuurt ’t een beetje.

Ik ben zelf bijna vier jaar getrouwd met mijn meissie. We kennen elkaar ruim vijf jaar. Wat waren die anderhalf jaar? Koffie drinken. Thee drinken. Haar ouders spreken. Mijn ouders spreken. Er achter zien te komen wat we willen van het leven. En dan vooral gruwelijk verliefd worden natuurlijk.

Dat hele proces ging echter niet vanzelf: nota bene een van de broeders die het Muslim Marriage Event naar Nederland heeft gehaald, had me namelijk een poets gebakken. Hij had de missus en mij een beetje langs zijn neus heen gekoppeld. Als bekeerling had ik niet zoveel contacten in de islamitische gemeenschap en vooral ook geen idee hoe ik dat trouwen ging aanpakken.

Pino (zo heette de broeder) nodigde me vervolgens uit voor een anashiedconcert van Sami Yusuf, zorgde ervoor dat ik na afloop met een gigantische groep mensen ging eten, en plaatste zorgvuldig de suggestie dat hij me ging koppelen aan een goede vriendin van hem – maar alleen als ik héél serieus was. Bijkomende suggestie: zij was ervan op de hoogte en ook héél serieus bezig met trouwen.

Nu bleek een aantal aannames dat ik hierboven maakte, niet helemaal te kloppen, maar dat zal me verder aan de derrière oxideren: nu zijn we al vier jaar lekker getrouwd, gruwelijk verliefd en voorlopig gaan we nog wel even door, insha’Allah.

Dus Pino, die had er wel een goede kijk op. Ik hoop daarom dat het eerste Nederlandse Muslim Marriage Event net zo succesvol is als zijn koppelactie van de missus en mij.

Mocht je interesse hebben: er zijn twee evenementen op 25 maart 2012, eentje in de middag en eentje in de avond. De opzet is ongeveer als volgt: er is ruimte voor ongeveer 25 mannen en 25 vrouwen (evt. inclusief mahram) en er zal eerst een soort algemene lezing zijn omtrent het huwelijk in de islam.

Vervolgens vinden er rondetafelgesprekken plaats, met een gespreksleider. Die stelt de vragen waarvan de antwoorden hopelijk een kijkje zullen geven in elkaars opvattingen. Als laatste is er de mogelijkheid om in de plenaire ruimte 1 op 1 te spreken. Bij dit alles geldt echter wel, dat de organisatie hier niet licht over na heeft gedacht en dat islamitische voorschriften leidend zijn bij de diverse ontmoetingsvormen. Het is dus geen datingshow of flirtfestijn. Als je daarvoor komt, kun je beter thuisblijven.

Klinkt het je goed in de oren? Laat me na afloop maar weten of je net zulke mazzel hebt als ik! (Mag ook wel na ruim vijf jaar).

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van