Voorpagina Islam, Islam voor dummies, Maatschappelijk

Jip en Janneke volgen(s) de Sharia

Jip en Janneke zijn inmiddels vier jaar getrouwd en al jaren bekeerd tot de Islam. Hun leven is er niet minder avontuurlijk op geworden. Ze volgen nu namelijk de Sharia.

Jip en Janneke zijn inmiddels vier jaar getrouwd en al jaren bekeerd tot de Islam. De Islamisering is ook aan hun niet voorbij gegaan. Als buurkindertjes maakten ze vroeger al heel veel mee, maar nu ze de Islam hebben ontdekt, is het er niet minder avontuurlijk op geworden. Ze volgen nu namelijk de Sharia. Jawel, dé Sharia. Laten we kijken wat voor ingrijpende gevolgen dat voor hun leven heeft gehad.

Jip en Janneke worden ’s ochtends vroeg wakker, nog voor de dageraad, om zich op te maken voor het ochtendgebed. Dat is een verplichting vanuit de sharia: vijf keer per dag het gebed verrichten. Maar voordat ze het gebed mogen verrichten, moeten ze eerst de rituele wassing verrichten: Handen wassen, mondje spoelen, neus schoonmaken, gezicht wassen, armen wassen, met een natte hand het hoofd strijken en tenslotte de voeten wassen. Volgens de sharia zijn ze nu weer in een reine staat. Hygiëne is een belangrijk onderdeel van de Islam. Sterker nog, de Profeet heeft zelfs gezegd dat hygiëne de helft is van het geloof.

Terwijl Janneke haar nieuwe hoofddoek opdoet, werkt Jip z’n baard nog even netjes bij. De baard voor de mannen is volgens de Sharia één van de uiterlijke kenmerken van een moslim. Hij heeft zijn baard sinds ze samen naar de Hajj (de pelgrimstocht naar Mekka) waren gegaan. Dat is ook een verplichting van de sharia, als je er de middelen voor hebt tenminste. Andere verplichtingen zijn het geven van zakaat (armenbelasting) en het vasten in de maand Ramadan. Ondanks het feit dat ze dan overdag niks mogen eten, is het toch de meest gezellige maand van het jaar.

Na het ontbijt vertrekken ze allebei naar hun werk. Voor Jip is het als man een plicht volgens de sharia om zijn gezin financieel te onderhouden. Janneke heeft als vrouw die verplichting niet; Haar verdiende geld mag ze lekker zelf houden. Maar dat doet ze niet, hoor. Alles wat ze overhoudt na de uitgaven voor haar hobby ‘schoenen en tassen verzamelen’, gaat in de pot voor het gezin.

Als ze weer thuiskomen, gaan Jip en Janneke na het avondgebed aan tafel voor het avondeten. Er staat een lekker kipgerecht met rijst op het menu voor vandaag. Ze kopen hun vlees via de Groene Moslims, zodat er zeker van zijn dat het vlees echt halal is. Volgens de sharia mogen ze namelijk alleen maar halal vlees eten: Het dier moet gezond en goed geleefd hebben en op rituele wijze geslacht zijn. Het vlees van sommige dieren mogen ze helemaal niet meer eten. De broodjes ham die ze vroeger aten toen ze klein waren, zit er bijvoorbeeld niet meer in.

Eén keer in de maand nodigen ze al hun vrienden uit voor een avond vol met spiritualiteit, bijvoorbeeld tijdens de bijzondere nachten van Ramadan of om de geboorte van de Profeet te vieren. Dan worden prachtige inspirerende verhalen verteld, de Quran gereciteerd en worden allerlei mooie lofzangen voorgedragen. Na zo’n avond barsten ze weer van de energie om de komende tijd er weer tegenaan te gaan. Het zijn gezellige avonden altijd met lekker eten natuurlijk ook mooie momenten om met alle vrienden bij elkaar te zijn.

Jip en Janneke weten niet meer of gelatine nou wel of niet mag...

Op een avond wandelen Jip en Janneke door hun straat als ze hun buurman Henk tegen komen. Hij is z’n hondje aan het uitlaten. Henk is een aardige man, die ze altijd helpt als er wat klusjes gedaan moeten worden in het huis. “Ik vind jullie maar een raar stelletje hoor”, zegt hij altijd. Hij kan maar niet begrijpen waarom Jip en Janneke er voor kiezen om al die regeltjes te volgen, terwijl ze in zo’n vrije land als Nederland leven. Hij heeft altijd wel wat vragen over de Islam, als hij hen tegenkomt. Dan heeft hij weer wat gehoord op de televisie en vraagt zich af hoe Jip en Janneke er nou over denken. Dat maakt het altijd wel weer wat duidelijker voor hem en stelt hem dan weer gerust. “Maar zolang ik zelf maar niet aan al dat halal hoeft te doen, vind ik het best hoor.” “Nee hoor, buurman , doet u maar normaal, dan doet u al gek genoeg”, zegt Jip dan altijd.

Jip en Janneke staan altijd open voor vragen, vooral van mensen die een beetje bang zijn voor ze. Vraag ze dus maar gerust als je ze wat te vragen hebt. Of kijk op Defending Shariah. Nee, Jip en Janneke denken niet dat de Sharia in Nederland zal komen. Het is er namelijk al; elk uur van de dag en elk dag van het jaar. Meer hebben ze niet nodig om hier nog lang gelukkig en gelovig te leven.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van