Voorpagina Islam, Ramadan

Hongerstaking van start

Dit artikel verscheen eerder op Top-x

Ik weet nog dat ik op mijn zevende voor het eerst ging vasten. Vasten in de Ramadan was daarvoor nog iets voor grote jongens en meisjes, die het wel aankonden om een hele dag niet te eten. Van twee uur voor zonsopkomst tot zonsondergang. Ik deed altijd wel mee met het ontvasten. Ja, dat was wel weer leuk. Alle kip-tandoori’s en loempia’s werkte ik naar binnen alsof ik thuis kwam van een veldslag, maar ik voelde het langzamerhand opkomen. Het gevoel om ook te kunnen zeggen dat ik had gevast…

Nu, vele jaren later, is het een jaarlijkse periode waar je naar uitkijkt. Ik heb de grappen al gehoord. “Hey, ben je ook met hongerstaking?”, zeggen ze dan. Ik kan daar wel om lachen.

Die vergelijking is zo gek nog niet. Uiterlijk onthoud je je van eten en drinken en het doel erachter is om een verandering te weeg te brengen. In dit geval onthoudt een moslim zich ook van het eten en drinken en wil zichzelf veranderen. Door niet te eten, bijvoorbeeld, weerhoudt een moslim zich van een verlangen, een lust. Het verlangen te eten als je je hongerig voelt. Je wordt als het ware getest op je geduld en controle over lichaam en geest…

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal heel braafjes en spiritueel, maar iedereen beleeft het op zijn/haar manier. Voor het gemak presenteer ik u de verschillende soorten Ramadan’ers:

De overenthousiaste vaster: Huppelt om 04.00 uur met de wekker in de hand door het huis om iedereen wakker te maken en het ontvasten gaat met de zonsondergang -tijden van het KNMI.

De zombie: Is tijdens de Ramadan compleet uitgeschakeld en krijgt (door een tekort aan koffie waarschijnlijk) het uiterlijk van een figurant in ‘Thriller’ van Michael Jackson.

De bezinner: Begaat een metamorfose in de Ramadan. Is rustiger, naar binnen gekeerd, bidt veelvuldig en is sterk bezig met contemplatie. De perfecte maand om geld van hem/haar te ‘lenen’.

De Ramadan-Mama: Begint al een week van te voren met voorbereidingen voor de Ramadan: inkopen van vlees, rollen van de loempia’s en invriezen van kebabs. Onmisbaar voor een goede Ramadan. Te vinden in de keuken.

De lifter: “Ach, me hele familie doet ’t en ik kan zelf niet koken, weet je…”

De fijnproever: Deze vast om te ontvasten. Draait overuren in restaurants met vrienden om achterstallig eet-werk in te halen

De netwerker: Is dagelijks aan het rondsurfen op internet zoekend naar de leukste iftars met de meest interessante gasten om zijn contactenkring heftig uit te breiden.

De afvallende (niet te verwarren met afvallige): ontvast met een doperwt en rent naar de weegschaal om het goede nieuws af te lezen. Zelden succesvol…

Ramadan is vooral een maand, waarin je kritisch kijkt naar jezelf en antwoorden zoekt bij jezelf. Iedereen aan te raden in tijden waarin we vooral wijzen naar een ander.