Voorpagina Algemeen

Dubbele absurditeit

Deze column schreef Abdelkarim voor het Radio2 programma: Hemelbestormers. Hier te beluisteren.

Lucas Pinkse. Of Jan Rot, dat zijn nog eens namen. Degelijk, kort, krachtig. Nederland pur sang. En er kan weinig misgaan bij het spellen ervan. Mijn naam daarentegen staat op de website van KRO’s Hemelbestormers gespeld als Aldel-Karim. Nog net geen Aldi-Karim, dan was ik misschien boos geworden, maar met Aldelkarim kan ik prima leven. Mijn ouders vroegen er na mijn geboorte om: mijn naam nodigt uit tot spelfouten.

Want Nederland is een land van: ‘Doe is gewoon normaal man’. Op zijn Rutten’s. Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders weet je wel. Weg met die exotische namen. Dat moest ex-Iraniër Ahmad Queleich Khany ook hebben gedacht toen hij zijn naam veranderde in Sander Terphuis. De EO omschreef hem als: “Met zijn nieuwe naam is Sander Terphuis een succesvol geïntegreerde niet-westerse immigrant.” Een mond vol, maar dan heb je ook wat. Dat Sander zich nog steeds niet thuisvoelt in Nederland is een ander verhaal.

Misschien iets voor Soundos el Ahmadi die hier niet zo lang geleden een column voordroeg met de strekking: Ik wil uit de ‘Marokkanenbak’ gehaald worden. Ze baalt dat ze heel vaak gevraagd wordt omdat ze Marokkaanse is. Daarom deze tip: Beste Soundos, verander je naam gewoon in Bep. Bep de getalenteerde Amsterdamse meid met de mooie niet-Amsterdamse krullen die grappen maakt over Marokkanen maar er niet mee geassocieerd wilt worden. Even kijken hoeveel opdrachten je dat oplevert. Bep.

Hok Nederland BV kenmerkt zich door simpelheid, soberheid, misschien zelfs karigheid. En dat heeft iets aandoenlijks. Neem nou die discussie over het dubbele paspoort. Wat nou twee paspoorten? Wat nou twee loyaliteiten? Waarom niet gewoon een eenvoudige, een goedgelovige en kritiekloze, achterdochtige, statische loyaliteit die de ramkoers van Nederland onvoorwaardelijk volgt. Wat nou multiculturele samenleving? Wat nou hongerige kindjes in Afrika helpen? Wat heb je eraan? Het kost alleen maar geld. En hok Nederland BV moet weer geld gaan verdienen. En snel ook.

Neem nou het Wilhelmus. Dat zong ik vroeger uit volle borst mee. Toen kreeg ik er kippenvel van. En nu niet meer. Nu denk ik:
•    Ik kom helemaal niet uit Nassau. Ik kom uit Zeeland.
•    Ik heb geen Duits, maar Marokkaans bloed.
•    Ik blijf ook mijn vaderland niet tot de dood trouw, want ik weet nog niet waar ik begraven wil worden.

Kortom, zo’n hok waar de Nederlandse loyaliteit in verankerd ligt is mij te klein. En ik ben claustrofobisch.

Dus het klopt wel degelijk. Ik beken. Ik heb een dubbele loyaliteit. Ik heb zelfs een drievoudige; misschien zelfs een viervoudige. Ik ben trouw aan Nederland, maar ook aan Marokko. Ik ben loyaal aan mijn moeder, en ook aan mijn vader. Aan mijn werk en aan mijn zussen. Aan mijn broers en aan mijn vrienden. Is prima te combineren. Iemand die je dwingt om te kiezen is bezig om je uit te sluiten.

Het is dat je het weet.

Volg Abdelkarim ook op Twitter 

13 Reacties op Dubbele absurditeit

 1. avatar JohnS says:

  Jij mag blijven…:-) !

 2. avatar Anton says:

  Is het absurd om ergens voor te kiezen? Volgens mij komt het vaak voor in iemand zijn leven dat er een keuze gemaakt moet worden. Je kiest voor een vak. Je kiest voor een school, of de plek waar je gaat wonen. Je kiest voor een partner. Je maakt zelf een keuze hoe je je leven inricht.
  Denk aan je ouders die destijds de keuze hebben gemaakt om naar Nederland te komen.
  Zeker als je ouder gaat worden krijg je het gevoel dat je leven een optelsom is van de keuzes die je gemaakt hebt.

 3. avatar Anton says:

  Nog een tip. Kijk om je heen en let op de keuzes die andere mensen maken en vooral waarom mensen die keuzes maken.

 4. avatar Anton says:

  Nog een tip. Keuzes kunnen soms heel moeilijk zijn. Vaak komt dat omdat je een keuze kunt maken met je verstand of met je gevoel. Met je verstand neem je vaak een andere beslissing dan met je gevoel.
  Het enige wat echt belangrijk is, is dat je zelf die keuze maakt en niet door iemand anders.

 5. avatar Isho says:

  hahhaha…..zie weer dat de schoonmaakdienst orders van een hogere hand heeft gekregen om te gaan poetsen …anyway…..dubbele nationaliteit is net als vreemdgaan of polugamie.De meeste rijden weleens een schijve schaats maar ga niet er voor naar een ambtenaar om een vergunnig er voor te krijgen….maar ja….polygamie is bij de euromoslims niets eens halal maar een deugd…een must….als de vrouwen daar mee toe stemmen is er geen probleem maar als ze dat niet doen dan heb je wel als man een probleem en in dit geval wil de Marokkanse/turkse vrouw wel een heel graag,hoe meer zielen hoe meer vreugd,maar de Hollandse doet er moeilijk over…dus….ik denk dat ik maar een Azawadi vrouw er bij ga zoeken…eigen volk eerst!!!

 6. avatar N0a says:

  Komop Abdelkarim, dit kan beter: meer samenhang en iets scherper!

 7. avatar Anton says:

  Wie schrijft die blijft ;-)

 8. avatar Abdelkarim El-Fassi says:

  Hee NOa,

  Thanks voor de reactie. Je hebt gelijk, de samenhang ontbreekt idd een beetje. Maar goed, dat heb je soms met columns hé: ’t zijn net hersenspinsels. Op de radio klinkt het trouwens iets ‘samenhangender’! Maar zal de volgende column mijn best voor je doen :D

  Een vredige groet,

  Abdelkarim

 9. avatar Isho says:

  Hier in Holland doen ze moelijk over polygamie in het huwlijk maar ook wat nationaliteiten betreft…ik zelf heb afstand gedaan van die “Aliwitische”nationaliteit en hun waardeloze gifgroene paspoort. Ze zeggen dat het niet kan maar ik zeg van wel. Sterker nog ik erken de marokkaansheid van die fascistische achterlijke staat niet en ik ontneem haar die paspoort en nationaliteit . want hoe kunnen ze zich marokkaans noemen als ze de ware marokkaanse identiteit,cultuur,beschaving,taal,geschiedenis aan hun lars lappen!!???….waarom moet ik meedoen in een gekke circus die mijn culturele en politieke rechten ontkent en me behandelt als een domme onwaardige undermensch???!!….zelfs stemmen mag ik niet en mijn eigen taal uitoefennen mag ik ook niet wat mag ik dan wel??!!…bukken,pal slag krijgen en dan daarvoor ook nog dokken??!!….hallo ben geen ezel!!!….eerst moet die staat marokkaanse worden en dan zien we wel.

 10. avatar Isho says:

  samenhangend en scherp genoeg N0a??!!

 11. avatar Isho says:

  Nou ik vond het niet scherp en samenhangend genoeg…. ff opnieuw:

  Ik zelf heb afstand gedaan van die “Aliwitische”nationaliteit en hun waardeloze gif-groene paspoort. Ze zeggen dat het niet kan maar ik zeg het kan wel, Ik mag toch kiezen in dit leven en godzijdank leef ik een land waar ik die keuze mag maken. Je gooit zo een paspoort, die geen enkle poort open kan open krijgen gewoon in de prullenbak en klaar is kees!!! Miljoenen Marokkanen en andere miljarden mensen op deze aarde zouden niet eens een seconde met deze dilemma zitten als ze in mij of jullie schoenen zouden staan. Zeeen zijn bezaaid met lijken van mensen die er alles voor over hebben om zelfs rechteloos hier te mogen vertoeven. En gekken maar zeuren over waar ze begraven willen worden. Ik laat mijn as wil de ruimte insturen straks en dan ook nog gesponsord verdien ik ook nog wat aan mijn dood….leef eerst voordat je dood gaat zou ik zeggen!!!

  Sterker nog ik erken “de Marokkaansheid” van die fascistische achterlijke staat niet en ik ontneem haar die paspoort en nationaliteit . Want hoe kunnen ze zich Marokkaans noemen als ze de Marokkaanse identiteit, cultuur, beschaving, taal, geschiedenis aan hun laars lappen!!???….die aan het vernietigen zijn zelfs. Waarom zou ik moeten meedoen in een gekke circus die mijn culturele en politieke grondrechten ontkent en me behandelt als een domme onwaardige untermensch???!!….zelfs stemmen mag ik niet en mijn eigen taal uitoefenen al helemaal niet…. wat mag ik dan wel??!!…bukken,pak slag krijgen en dan daarvoor ook nog dokken??!!….en verder zwijgen…anders!!!….hallo ben geen ezel!!!…zelfs een ezel schreeuwt het uit….eerst moet die staat marokkaanse worden en dan zien we wel. Als ik met respect en waardigheid was behandeld was ik niet eens hier naar toe gekomen en ook nog ik heb er alles over om terug te gaan als ik daar met rust gelaten zou worden en niet de hele tijd achterhoede gevechtjes moet uitvechten met een stelletje psychopatische debielen die zo graag gidsen van de doodsengel spelen en daarvoor ook nog door de staat aangesteld en betaald worden.

  Wat Nederland betreft: Ik begrijp wel waarom ze moeilijk doen over dubbele nationaliteiten. Een paspoort is een social politieke contract tussen de burger en de staat en daar hoort toewijding en wederzijdse solidariteit er bij. Als die extra-nationaliteit even beschaafd en humaan is dan zou men wel een oogje dicht kunnen knijpen. Een Canadees of een Duitser zelfs een Amerikaan kan net en een indiaanse paspoort is beschaafd genoeg maar kom niet met Chineese, Marokkaanse,Turkse of Congoleese waardeloze papieren. Want de waarden en normen waarop zo een burgerschap is gebaseerd zijn niet te combineren met de beschaafde burgerschap die men hier probeert te handhaven.

  Is net als dat Affelay bij Barca onder contract staat, goed betaald en verzorgd wordt maar als het weekeind aan komt en de tijd om voor zijn club te gaan rennen en bikkelen, vliegt hij naar zijn oom in Marokko om te gaan helpen bij de hash-oogst en later een balletje met zijn vriendjes op een achteraf stoffige veldje te gaan trappen…..kan toch niet!!! …

  wijs dankbaar maar doe vooral normaal en ontken geen feiten en waarheden die zo groot zijn als koeien en kamelen.

 12. avatar Isho says:

  zo wat is het stil ineens….ik weet het…ben niet echt gezellig en druk veel mensen met de neus op de saaie harde feiten en wat ik verkondig is pijnlijk en waar…is niet bestemd voor bange lafaards en leeghoofden die boter op hun hoofd hebben….maar daarom moeten ze ook niet van de hoogste minaretten willen schreeuwen want het is schandalig: is net een schadknaap die schaamteloos plaats op de kansel neemt om te gaan preken en mensen de les te leren over rechtvaardigheid en moraal….trek maar je eigen broek eerst op,zou ik zeggen, voor dat je commentaar gaat leveren over die afgezakte broeken van hardwerkende bouwvakkers !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.