Sjoerd Groenhof weet het zeker. Voor hem geen Nederlandse nationaliteit, maar een Friese. Toen ik het bericht aan het lezen was, voelde ik een enorme lachbui opkomen. ‘Hoe moet het toch voelen om een Fries te zijn?’ dacht ik. Of nog leuker: ‘Een allochtone (ik mag dit woord niet meer gebruiken) Fries.’ Zou meneer Groenhof bijgekomen zijn van een identiteitscrisis en dit zomaar besloten hebben?
Het thema identiteit is weer een hot item. De makers van het VPRO programma Tegenlicht hebben dit zien aankomen en met een reeks afleveringen laten zij de zoektocht naar identiteit zien van Nederlanders. Deze week waren Turkse Nederlanders aan de beurt. Turkse Nederlanders die het debat en de goedbedoelde ‘dialoog’ zat zijn en zijn vertrokken naar het land waar hun ouders vandaan komen of erover denken om er heen te gaan.
De Turkse Nederlanders in de documentaire zijn hoogopgeleid, zelfbewust en ontwikkeld. Ze zijn ‘maatschappelijk geslaagd’, maar toch ontevreden. Bij het grote geheel willen horen, er deel van uit willen maken, maar zien/voelen dat er altijd een belemmering is. Blijven vechten om die ene plek, maar na een tijdje uitgeput en gefrustreerd raken.
Ik zie veel mensen om me heen die me toevertrouwen na hun master of HBO studie de spullen te pakken en te vertrekken richting een ander land, omdat ze er geen zin meer in hebben. Daar gaan ze dan. De toekomst van Nederland. De Nederlanders waar Nederland hard behoefte aan heeft. Waarom hoogopgeleiden uit het buitenland halen als ze hier in het land huppelen?
“Niet opgeven en vergeten dat dit ook jouw land is. Zie het als een uitdaging, niet als een belemmering. Vlucht niet weg voor problemen, die kom je overal tegen. Hoe sterker jij bent, des te meer respect je afdwingt”, zei ik dan. “Blijf jij maar lekker optimistisch, dat was ik ook. Vertrouw me… dat speelt je te parten”, was het antwoord.
Ze kregen gelijk. Ik werd meegezogen in de neerwaartse spiraal totdat ik dacht: ‘Nu is het genoeg geweest!’ Dan zag ik weer de goedwillendheid, glimlach en behulpzaamheid van mensen om me heen. Langzaam begon het gevoel weg te ebben. Met die golfbewegingen weet ik nu om te gaan. Als het stemmetje in mijn hoofd weer begint te zeiken zeg ik simpelweg: “Shut up!”
Het gevoel om in Turkije te zijn, de spirituele sfeer te ervaren, vijf keer per dag de azaan te horen, met een kopje cay en nargile van het Turkse uitzicht genieten is heerlijk. Maar doe mij die platte, georganiseerde, multiculti, regenachtige, gezellige kikkerlandje maar! Zoals een Turkse Nederlander tijdens de uitzending zei: “Je kunt overal gelukkig zijn, als je je maar van binnen gelukkig voelt.”
Yeah… ikblijfnogsteedshier.nl!
19 Reacties op "To stay or to leave"
Laatst las ik dat op het ogenblik 25% van alle jongeren in nederland emigratie plannen heeft. Uiteraard heeft dat altijd redenen: de regen, de files, de ruimte, de mogelijkheden, er (niet) bij horen. Opvallend genoeg is er ook een explosie van TV programma’s waarin mensen vertrekken en het in het buitenland gaan proberen. In 2006 zijn ongeveer 130.000 mensen uit Nederland geemigreerd. Ongeveer de helft daarvan is ook in Nederland geboren.
Gisteren zag ik een groot deel van de documentaire Tegenlicht en het was aan de ene kant zo oernederlands die klagende allochtonen en aan de andere kant begreep ik ze wel. Het is ook best een mooie bagage om in principe te kunnen kiezen tussen 2 landen. Van europese Marokkanen hoor ik wel eens dat ze in Marokko ook als buitenlanders beschouwd worden maar toch … de beschikking hebben over 2 talen en 2 culturen min of meer begrijpen is best bagage die ruimere mogelijkheden schept. En neem Turkije waar de economie ieder jaar met 8% groeit. Dat geeft met een goede opleiding in nederland als achtergrond veel mogelijkheden.
@Simon
Hoi Simon,
Ik vindt het prima als jongeren hun multi-culturele achtergrond gebruiken om ergens in de grote wijde wereld hun slag te slaan. Maar het is natuurlijk supertriest als goed opgeleide jongeren weg gaan uit Nederland omdat ze hier niet voor vol worden aangezien. Dat is volgens mij het punt dat Suzan terecht maakt.
Het is voor een deel denk ik iets waar tijd overheen moet gaan, maar ook iets waar we allemaal wat aan kunnen doen.
Tot blogs,
Henk
Ja Henk maar het is maar de vraag of je elders ook voor vol wordt aangezien en bovendien moet je eerst maar eens wat laten zien en dan klagen. Daar ben ik dan ook weer calvinist voor. En ik weet niet of ze alleen maar weg gaan omdat ze niet voor vol worden aangezien. Hun vertrek willen ze ook rechtvaardigen en dan zijn dit de voor de hand liggende redenen. De scène bij de kapper in Turkije was ook wel interessant; dan vraag je je af of veel werknemers (de ambtenaar en leraar) in Turkije wel voor vol worden aangezien gezien het hongerloontje dat ze krijgen. Het verschil in inkomen is daar veel groter dan hier. Maar waarschijnlijk kan je daar met een westerse opleiding wel snel tot een bovenlaag gaan behoren en je heel wat voelen. Kortom, het is misschien wat makkelijker nu om daar te slagen dan in Nederland.
nou, volgens mij kom je in bepaalde landen nergens , maakt niet uit WAT je hebt gestudeerd zonder kruiwagens en famileden op handige plaatsen.
Dus wat netreft ben je beter af in nederland.
@Simon 3
Hoi Simon,
Er zijn zo veel vragen te stellen, maar de vraag die hier nu aan de orde is, is of je het probleem wilt zien of dat je met behulp van allerlei smoesjes ervan wilt wegkijken.
Je kan pas wat laten zien als je de kans krijgt mee te doen.
Tot blogs,
Henk
Henk: “Je kan pas wat laten zien als je de kans krijgt mee te doen”.
Ja en ook aan dat probleem zitten vele kanten. Enerzijds het probleem van discriminatie. En anderzijds wat werkgevers niet hardop zeggen maar wel in een anoniem interview vertellen: een andere houding ten opzichte van werk die vele werkgevers die allochtonen in dienst hebben genomen doen besluiten dat niet meer te doen.
@Simon
Hoi Simon,
We komen er wel. De franjes zijn eraf. We zitten bij de rotte kern van het probleem.
“Allochtonen zijn lui en daarom is het terecht dat ze niet aangenomen worden”
Zelfs als het al waar zou zijn, ben je nog steeds geen knip voor de neus waard als werkgever/schooldirecteur/discoportier, als je op grond van die ervaring alle allochtone namen in het uitbakje flikkert en niet doet wat je moet doen. Je hebt als mens de plicht om andere mensen als individu te beoordelen en gaat de fout in als je groepen uitsluit op basis van je eigen vooroordelen.
Discriminatie is instinctief, een onderbuik gevoel, maar we zijn geen orang oetangs. We zijn mensen en hebben hersens gekregen om na te denken.
Tot blogs,
Henk
Het lijkt mij dat een werkgever, vooral in deze tijd van personeelstekort, al snel hun vooroordelen ten opzichte van ‘allochtone’ werknemers dienen te laten varen. Wanneer je goed opgeleid personeel nodig hebt en maar blijft zoeken naar die autochtone werknemer die blijkbaar wel in het straatje past dan heb je al snel kans achterop te raken.
Het is triest dat hoogopgeleide mensen hun heil zoeken in een ander land aangezien zij zich hier ‘minder’ voelen dan laten we zeggen de oorspronkelijke bewoners.
Een Turkse collega vertelde mij laatst ook dat vrienden van hem terug wilde naar Turkije om een zelfde reden. Hij beantwoorde mij echter met het volgende:
‘Ik snap soms wel waarom zij weg willen maar eigenlijk vind ik het voor sommigen een slap excuus. Ik woon hier vanaf mijn zevende. Ik heb hier gestudeerd en vrienden opgebouwd en werk hard voor de belasting. Ik ga dat niet laten verpesten omdat er mensen zijn die toevallig van dezelfde afkomst zijn als ik maar elke keer weer zeggen dat ze het hier niet uit houden. Ik ken er een paar en die mensen wil je als werkgever ook niet met hun instelling. Ik heb bij werkgevers nooit problemen gehad met mijn achtergrond. Als je maar laat zien dat je hard wilt werken en goed bent in wat je doet.’
Ik begrijp nog steeds niet dat hij hard wilt werken voor de belasting enfin. :P
Kan ik ergens meer collega’s zoals hem krijgen?!
#Henk, jij hebt het over vooroordelen maar die werkgevers praten over echte ervaringen (want hebben het genoeg geprobeerd) en als het je eigen bedrijf is dan piep je echt wel anders. En wie zegt dat ze desondanks niet hun verantwoordelijkheid nemen door een aantal allochtonen aan te nemen? Dat ze dat minder doen dan zou kunnen geven ze grif toe en ook vertellen ze erbij waarom. Maar daarom is nog niet altijd sprake van discriminatie! Overigens gingen mijn interviews met die werkgevers over lager geschoold personeel. Ik weet niet of ze hetzelfde zouden zeggen bij hoog opgeleiden die immers al door hun doorleren hebben aangetoond doorzetters te zijn.
@Simon 9
Hoi Simon,
Het is een vooroordeel want ze hebben die ervaring toch niet gehad met de nieuwe sollicitant die de brief schrijft.
Als je een ongelofelijke eikel in zijn proeftijd ontslaat en hij is zo stom om opnieuw te proberen binnen te komen, mag je wat mij betreft de brief gewoon weggooien en dan baseer je dat niet op een vooroordeel maar op een oordeel.
Het stuk van Suzan ging over “De Turkse Nederlanders in de documentaire zijn hoogopgeleid, zelfbewust en ontwikkeld. Ze zijn ”˜maatschappelijk geslaagd’, maar toch ontevreden.”
Jouw tekst bij dat stuk was :
“een andere houding ten opzichte van werk die vele werkgevers die allochtonen in dienst hebben genomen doen besluiten dat niet meer te doen.”
Die tekst is in zijn context zo helder als glas en helaas geef je daarin precies weer hoe veel Nederlanders in deze discussie staan, ook als het gaat om hoog opgeleide allochtonen.
Tot blogs,
Henk
#Henk, “Het is een vooroordeel want ze hebben die ervaring toch niet gehad met de nieuwe sollicitant die de brief schrijft”.
Dat is een flauwe opmerking want ze hebben de keus en na enkele van deze teleurstellende ervaringen haakt de werkgever af. Immers, iemand inwerken kost ook geld en dan kies je als ondernemer liever voor zekerheid.
Wat betreft hoog opgeleide allochtonen lopen deze de achterstand op de arbeidsmarkt razendsnel in vind ik na even Googelen dus ik vind die situatie minder verontrustend dan van de laag opgeleide allochtoon.
@Simon 11
Hoi Simon,
Volgens mij is probleem voor de goedwillende sollicitant die alleen op zijn naam buiten wordt gezet nog net even iets groter, dan de overlast voor de werkgever.
De werkgever moet ook de keuze houden, maar werkgevers (en andere “gezagsdragers”) horen hier hun verantwoordelijkheid in te nemen. In de brieven kijken naar de kwalifikaties en in gesprekken kijken of het klikt.
Als het regelmatig mis gaat, zou de werkgever ook eens naar zijn eigen organisatie kunnen kijken. Soms zitten er in organisaties stoorzenders.
Wat ook nog wel eens wil helpen is eerlijkheid. Gewoon bij de nieuwe poging uitleggen wat er eerder gebeurd is en wat je daar vervelend en verstorend aan vond.
Maar de bottom line blijft voor mij dat je mensen van individu tot individu moet beoordelen en kansen moet geven.
Tot blogs,
Henk
Dus Nederlandse allochtonen vertrekken omdat ze niet voor vol worden aangezien, en in Turkije zoekt men naar een Europese huwelijkspartner omdat het hier veel beter (zag in docu over huwelijksmigratie alle Turken zeggen dat overheidsvoorzieningen gratis zijn in Nederland).
Grappige tegenstelling
Van mij mag iedereen vertrekken als ze denken dat het elders beter is, maar ik denk dat de meeste bedrogen uit komen.
In de meeste landen gaat het er veel harder aan toe, neem de VS, het beloofde land voor veel immigranten, je bent vrijwel volledig op jezelf aangewezen, als je het daar niet redt, dan heb je simpelweg pech gehad. Inderdaad zoals iemand al zei: klagen is zooo Nederlands
Goede documentaire. Dank voor de tip, Suzan. Mooie conclusie (van jou). Het lijkt wel of jij (in tegenstelling tot veel mensen) niet neerslachtig wordt met de intrede van de herfst, maar juist positief(-ver) gestemd raakt. :-) Of zie ik dat verkeerd?
Laten we allen de spirit erin houden en het goede van een ander denken. :-)
Ik ben na mijn studie vertrokken uit nederland. Terug naar mijn vaderland (althans die van mijn ouders), Slowakije. En ik kan jullie meedelen dat het de beste keuze is/was uit mijn leven. Natuurlijk mis je af en toe nl, anders zou ik ook niet op dit forum rond hangen. Maar over het algemeen; ikkomnooitmeerterug.nl
En simon in reactie 3# heeft gelijk, met een opleiding in nl, en beide talen (+engels en duits) vloeiend spreken, pff, kom je op posities waar je in nl alleen maar van kan dromen. En tsja misschien is het lullig v nl dat ik een studie heb gevolgd in nl etc..en daarna mijn biezen heb gepakt. Hey life is hard for everybody.
Redenen, van alles en nog wat, maar voornamelijk het nationalisme/vaderlands/roots etc. gaan zoeken, weten dat je iets mist in je leven (speelde al heel lang in mij). En niet de alledaagse redenen dat het niet klopt in nl, teveel auslanders etc. Hey ben erzelf een! (lol). Dus nothing like that.
En of je als buitenlander wordt aangezien, moeilijk te zeggen, ik spreek en schrijf vloeiend slowaaks (waar veel maroks en turks bijvb. een straattaal hanteren tussen de vrienden etc. heb ik in nl weinig tot nooit kunnen communiceren met andere slowaken….dus veelal met je moeder alleen, ook handig is het feit dat slowakije iets dichter bij nl is dan bv. Turkije, dus elke vakantie-groot of klein waren wij in Slowakije waar ik zelf onderwijs in die tijden kon volgen) waardoor het moeilijk is voor mijn “nieuwe mede landgenoten” om mij als buitenlander te zien/horen. Wel een zwaar pluspunt, want Slowaken zijn zo rascitisch als de pest op het gebied van auslanders etc.Ach ja, ik heb een keuze gemaakt…leuke baan gevonden met opties tot voor mijn zelf beginnen (wanneer de tijd rijp is), leuk appartement gekocht in de stad met de mooiste vrouwen ter wereld (hehe), tussen mijn mensen waar ik me meer thuis voel (raar, maar de meeste auslanders op dit forum weten waar ik het over heb)..
Suc6 in nl (sarcastisch bedoeld natuurlijk)
Henk,
Je stelt: de rotte kern van het probleem is dat veel werkgevers alsvolgt redeneren: “allochtonen zijn lui en daarom is het terecht dat ze niet worden aangenomen.”
Is dat wel zo? Volgens mij hebben Nederlandse werkgevers geen moeite met allochtone sollicitanten met een Poolse, Russische of Chinese achternaam, en wel met Turkse of Marokkaanse achternaam.
Dat is de rotte kern van het probleem; en inderdaad heel vervelend voor veel Turken en Marokkanen die hun uiterste best doen. En die werkgevers, die redeneren met hun volle verstand en ervaring. Iedereen van individu tot individu beoordelen is ideaal, maar in de praktijk niet haalbaar.
Hoogopgeleiden met wortels in Turkije en Marokko zullen eerst heel wat van zich af moeten schudden van wat ze van huis uit hebben meegekregen voordat ze echt gelijke kansen krijgen. En zullen dan vroeg of laat inzien dat het niet handig is om te blijven hangen in discussies over beledigingen – want is volgens mij vaker het probleem dan veronderstelde luiheid. Religie is ook een factor: als men een islamitische achtergrond heeft – hoe beleeft men de islam? Goed mogelijk dat er bij deze groep allochtonen nog een generatie overheen gaat voordat ze echt gelijke kansen krijgen.
Ondertussen zijn hoogopgeleide Polen, Russen en Chinezen voor werkgevers van harte welkom, en volgens mij zijn ze dat ook altijd geweest. Ik voorspel ook dat die in steeds grotere getalen naar Nederland zullen komen. Vaak hebben ze al flinke bagage van elders, en hoeven ze alleen nog Nederlands te leren maar dat gaat vaak verbazingwekkend snel.
@Thijs 16
Hoi Thijs,
Je doet net alsof het een klus van Herculiaanse proporties is om bij sollicitatieprocedures echt individueel te beoordelen. Dat is een minimale inspanning die in Nederland een wezelijk verschil zou maken.
Daarbij komt dat diversiteit in organisaties beter en effectiever maakt, dus ook voor de eigen organisatie levert de inspanning wat op.
Je doet m.i. wel heel erg makkelijk alsof er alleen sprake is van ongelijke kansen als het gaat om Nederlanders met een Turkse of Marokaanse achtergrond. Op dit moment hebben vooral jongens met een Marokaanse achtergrond een inktzwarte reputatie, maar het is niet zo dat daarmee alle andere problemen als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.
Tot blogs,
Henk
Het is maar ingewikkeld, die identiteit. Ik voel me op de eerste plaats Moslima, maar zeker ook Fries (zelfs al mijn grootouders zijn in Friesland geboren) en pas daarna voel ik me Nederlandse.
Eigenlijk vind ik dat het niet veel uit maakt wat iemands nationaliteit/identiteit is. Als diegene zich maar gelukkig voelt!
Volgens mij: als je een Arabische achternaam hebt, maar je praat ABN en het liefste met ( in ieder geval een stukje ) aardappel in je keel en je draagt bordeau rode van Bommeltjes, heb je geen enkel probleem om een baan te krijgen.
Heb je vanuit huis niet geleerd hoe je je dient te gedragen tijdens een sollicitatie gesprek , kaugomkouwend en niet bessefend dat je je baas beledigd, dan krijg je de baan niet ( of wordt je er na een week uit gegooid. )
Op je nike air met je pet op in een stoel gezakt , werkt niet echt.
daarna gillen dat je wordt gediscrimineerd , eeem nee.
presentatie is de eerste paar seconden beslissend , die eerste indruk , of je een baan krijgt of niet.
Levende bewijzen alom .
maar dan de discussie : ben je dan een Bounty? geef je dan je indentiteit op ? nee.
het is puur van te voren uitzoeken bij wat voor een club je aan het solliciteren bent.
wat zouden de hobbies van je aanstaande werkgever zijn. mensenkennis.