Voorpagina Maatschappelijk

Hond bijt moslim

Het is bekend dat veel moslims vaak klagen over de berichtgeving in de media. De media zouden volgens veel moslims constant moslims en de Islam in een kwaad daglicht stellen. Als klap op de vuurpijl zouden van tijd tot tijd allerlei ‘wetenschappelijke’ onderzoeken uit de mouw geschud worden om moslims en de Islam zwart te maken. Maar is er sprake van een complot bij de media. Een mediahetze of speelt er iets anders?

Je kan het in principe de media niet kwalijk nemen dat ze zich op akelige gebeurtenissen focussen in de wereld. Slecht nieuws shockeert en verkoopt nu eenmaal beter dan goed (saai) nieuws. De hond die de man bijt is natuurlijk veel minder interessant nieuws dan de man die de hond bijt.

De 99% van de moslims die zich netjes gedraagt, blijft echter helaas op deze manier uit de ‘picture’. Om het nieuws te halen moet je nu of een ‘popie-jopie’ of een extremist zijn – je moet of Ali B. of Mohammed B heten. Dat laatste is wel iets dat de media (als ik even mag generaliseren) zich mogen aantrekken, omdat het negatieve maatschappelijke gevolgen met zich meebrengt als de beeldvorming rond een groep scheef groeit.

Enkele jaren geleden werden er verschillende ‘objectieve’ onderzoeken over moslims uit de wetenschappelijke hoed ‘getoverd’, die de vooroordelen van veel mensen over moslims bevestigden. De steun en sympathie voor Bin Laden’s clubje zou in veel moslimlanden aanzienlijk zijn. De conclusies waren verontrustend. Er zou sprake zijn van botsende beschavingen. De verschillen tussen ‘wij’ en ‘zij’ zou onoverbrugbaar zijn. Aan de ene kant zou je het verlichte westen hebben waar de mensenrechten hoog in het vaandel staan en aan de andere kant zou je het barbaarse islamitische oosten hebben. Die barbaren vinden het immers de normaalste zaak van de wereld om onschuldige burgers voor de ‘goede’ zaak aan een enkeltje naar het hiernamaals te helpen.

Er verschenen weliswaar later artikelen in de media met onderzoeken die aantoonden dat de steun voor Bin Laden & Co aan het slinken was in veel moslimlanden, maar het kwaad was al geschied en een vergelijkbaar onderzoek in westerse landen bleef uit.

Echter, een recent Amerikaans onderzoek toont nu aan dat onder Amerikaanse burgers het begrip voor terroristische aanvallen, dat wil zeggen aanvallen op onschuldige burgers, groter is dan in 3 van de 4 onderzochte grote moslimlanden!

Moslims blijken volgens dit onderzoek, zoals Joris Luyendijk mooi verwoordde, net mensen te zijn. En Amerikanen blijken net moslims te zijn! De grote vraag is waarom er in de media geen aandacht aan dit recente onderzoek is besteed?

Wordt het niet eens tijd voor meer ‘hond bijt moslim’-nieuws?

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel