Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders, Maatschappelijk, Politiek

Het Gelijk van Gunter Grass

Gunter Grass heeft met zijn gedicht van niet meer dan 69 regels een wereldwijde controverse veroorzaakt. Maar een nuchtere kijk op de feiten wekt toch eerder het beeld op dat hij meer in zijn gelijk staat dan menig criticus ons doet geloven.

Gunter Grass heeft met zijn gedicht van niet meer dan 69 regels een wereldwijde controverse veroorzaakt. Critici van alle kanten beschuldigen Grass van Antisemitisme en haatzaaien. Israel heeft inmiddels hem de toegang tot het land ontzegd en met de huidige ontwikkelingen van nu zal hij wel op meerdere plaatsen een persona non-grata worden. Met alle respect verbaas ik me over alle ophef en mis ik wederom de nuance in het debat over een gevoelig onderwerp. Wat zegt Grass eigenlijk?

Hoofdzakelijk hekelt hij de volgende twee punten in zijn gedicht: Israël is een grotere bedreiging voor de wereldvrede dan Iran en hekelt hij in grote lijnen de onvoorwaardelijke steun van veel landen voor het buitenlandbeleid van Israel. Nu ligt de nuance bij Grass ook niet helemaal op de juiste plaats en kan bij voorbaat worden geconcludeerd dat de stelling dat Israël een grotere bedreiging dan Iran voor de vrede is, overdreven is, maar een nuchtere kijk op de feiten wekt toch eerder het beeld op dat hij meer in zijn gelijk staat dan menig criticus ons doet geloven.

Dat Israèl een kernwapenarsenaal heeft staat vast. Verbazingwekkend is dat argumenten van de critici van Grass variëren van de stelling dat het niet bewezen is dat Israel deze wapens heeft tot het feit dat zij het recht hebben om over deze wapens te beschikken, aangezien het land zich in een vijandige omgeving bevindt. Ik betwijfel het recht niet van Israël om over deze wapens te beschikken, maar waarom geeft het niet openheid van zaken? Het is onmogelijk om van de andere partij te verwachten dat deze alle informatie vrijgeeft en zelf je kaken stijf op elkaar houdt. Vergeten wordt ook dat Mordechai Vanunu – een Israëlische Nucleaire Technicus – die het kernwapenprogramma van Israel wereldkundig maakte, 18 jaar van zijn leven in de gevangenis doorbracht, waarvan meer dan 11 jaar in eenzame opsluiting. Een baken van democratie in het vijandige Midden-Oosten? Ik heb zo mijn twijfels.

Ahmedinejad een praatjesmaker? misschien. Feit is dat tot op heden nog steeds niet onomstreden is bewezen dat Iran werkt aan het ontwikkelen van kernwapens. Er zijn wel aanwijzingen, maar die zijn in dit geval net zo vaag als in het geval van Irak. En we weten waar dat allemaal in het geval van Irak toe heeft geleid. Bouw de propaganda op, net zolang tot we het allemaal geloven… en dan aanvallen. Zijn dit mijn woorden? Neen, dit zegt Ron Paul, presidentskandidaat voor de Republikeinen in meerdere debatten gedurende de voorverkiezingen. Ik heb nog niemand Paul zien beschuldigen van het zijn van een Anti-Semiet of anti-Israel.

Ik slaap er ook niet beter van als Ahmedinejad een kernwapen heeft. Maar om hoog en laag te beweren dat Iran een eventueel kernwapen zal gebruiken om Israel van de kaart te vegen, is eerder een argument dat is gebasseerd op emotie dan op feiten. In het geval van India en Pakistan stabiliseert het de situatie eerder en houdt het de situatie in evenwicht. Het is niet ondenkbaar dat dat ook in dit geval hetzelfde resultaat zal hebben.

Grass doelt vooral op de niet aflatende druk van Nethanyanyu op de VS om een eventueel militaire aanval op Iran te steunen: een pre-emptive strike zonder dat er hard bewijs is voor de stelling dat zij aan kernwapens werken. Grass had zeker wat terughoudender kunnen zijn in deze discussie met zijn Waffen-SS verleden, maar dat neemt niet de waarde van zijn achterliggende argumentatie af. De reactie op zijn gedicht is overdreven. Nuance graag.

Update: Duitse vredesactivisten steunen Gunter Grass

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

5 Reacties op Het Gelijk van Gunter Grass

 1. avatar Isho says:

  In vergelijking met het Arabische fascisme is het gevaar en de misdaden van Israel en Iran kinderspel!!!

 2. avatar Isho says:

  Ik ga er van uit dat de meeste engels lezen daarom laat ik deze reactie onvertaald.Die heb ik op Magharibia.com gepost en het gaat over de gevaren en misdaden van Arabische fascisme:

  The Arab league is maybe the most succesful and efficient organistaion in the world. In the evil sense though…They managed to make from some tribes that live in the deserts of dark ages a monstrous worldpower that controles billions of people…… Helped by oil dollars, colonial powers and mad mollahs they managed to kill millions of people, erase sophisticated cultures and civilisations, spread voodoo, backwardness,terrorism and fascism and apartheid in its most racist form…..and still some blood thirsty beasts are not pleased yet!!!!

  The arab fascist,not the peaceful poor arab bedouins who are living a life of misery and injustice, but the arrogant stupid fascists who sell their own blood and soul to the imperial devils for the sake of killing, they have an addiction like vampiers, they feed on blood. Those fascist are the ones that hate and kill poeple.It seems that they r not able to live with somebody else in peace not here in the Maghreb or in Europe or even in Russia….They consider them selfs as the chosen ones by God and do no effort to understand the other and coexist with hem for the sake of peace and prosperity. They always need to dominate and decide about life and death.But the problem is they don’t have the brains and the ambition the lead positively by the moral authority of science,wisdom and enterpreneurship so they go destractive and try to dominate with terror and hooligansim….Who is persecuting and terrorising the other?…..its the fascist arab regimes that are treating everybody with disrespect and contempt. Bloodthirsty tyrants like Howari, Hassan II, Gaddafi,Bin Ladin, Mobarak,Bashir,Saddam,Assad,Sallah…should i keep going on because its an endless list…etc….those mad monsters have killed and are killing millions!!!….everybody that is not an arab sunni is not worth living: the Kurds,the Berbers,the Druz, The Persians, The africans, the Christians, the Jews, the hindus,the Whites, the ahmadia,the Ismailia….etc also an endless list….are being slaughterd like animals even their own arab sunni lives are worth nothing…..Everywhere they come they bring death,darkness and slavery with them….Just give me an example that undermines my story…shame on u!!! the classical arab saying goes: IDA 3ORIBAT KHORIBAT: once its arabised its vandalised.

 3. avatar Ines says:

  Isho,
  er is geen groter gevaar voor de moslims dan de zionistische macht in het westen en Israel. Je moet niet vergeten dat deze zionisten al die arabische fascisten hebben gekozen en nu nog steeds steunen. Dus denk eerst na voor je iets post dat helemaal verkeerd is.

 4. avatar Isho says:

  Die zionisten waar je het over hebt die passen in een stad zo groot als Amman of Rabat…niet eens…laat staan Cairo of weet ik veel wat….dus hoe kan zo een bende rare gekken die in verhalen geloven als zeeen met een stokjes splitsen en honderden jaren in een grotten slapen en weet ik allemaal wat, een gevaar vormen voor de mensheid….denk’s goed na!!!….

  maar arabische fascisme is wat anders je moet het zo zien: Het Westen heeft de regio van de Ottomaanse rijk afgepakt en met behulp van de arabische stammen en er een een slachthuis annex bordeel van gemaakt en als beloning voor hun loyaliteit/verraad mogen die Ali Baba’s de stoere wrede uitsmijters uithangen als ze maar niet vergeten wie hun meester is.

  Wat de joden en christenen betreft en alle andere geloven en rassen, die hebben alle rechten die de arabieren en de moslims hebben ook die van een eigen staat….waar moeten ze anders naar toe??!!…naar Madagaskar!!!…nee ze komen uit het Midden Oosten en Noord Afrika vandaan,het is hun grond en leefmillieu voor duizenden jaren en ze willen er blijven leven in alle vrede en waardigheid en als het niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks!!!

 5. avatar vele says:

  “Deze zionisten al die arabische fascisten hebben gekozen en nu nog steeds steunen”.
  staat Iran is dus een ziamioistische fasal.
  Tja wat moet je daar op zeggen.

  ik zie dat de door jouw genoemde fascisten in M.O. worden ingeruild door nog een slag ergere fascisten. let op mijn woorden

  De god van de joden straft direct , mijnheer de SSer is met hartklachten oppgenomen in het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.