Voorpagina Maatschappelijk

Stel je eens voor …

Probeer je het volgende voor te stellen:

Je wordt in dit leven getest met de afwezigheid van een zintuig. In dit geval je vermogen om te horen. Je wordt omringd door een zee van stilte. Communiceren kan niet plaatsvinden door spraak en gehoor. En wordt vervangen door middel van gebaren, lipbewegingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Probeer je nu eens voor te stellen dat je samen met je zus (die ook doof is) in de tram stapt. Zoals gewoonlijk eigenlijk. Jullie zijn gezellig met elkaar aan het ‘klessebessen’, terwijl jullie onderweg zijn naar huis. Je ziet een plekje om te zitten, maar ondertussen is er een mevrouw die hetzelfde plekje op het oog heeft. Ze raakt geïrriteerd, omdat jij er eerder plaatsneemt. Je zus neemt iets verderop plaats. Het is te druk waardoor er geen plek is om naast elkaar te zitten. Je glimlacht naar die mevrouw in de hoop dat de irritatie wegebt, maar het mag niet baten. Ze blijft je in de gaten houden. Even later is er een plek naast je zus vrij en neem je daar plaats. De mevrouw neemt vervolgens plaats op je vorige plek en blijft onafgebroken naar je kijken. Jullie negeren haar nu en gaan verder met kletsen. Echter op het moment dat de mevrouw wil uitstappen, komt ze dreigend voor je staan en begint te schelden. De mevrouw denkt dat jullie over haar spraken. Je probeert haar duidelijk te maken dat jij en je zus doof zijn, maar ook dat mag niet baten. Voordat je het door hebt, begint de vrouw drie keer hard tegen je hoofd te slaan. Je probeert je te weren, maar de vrouw grijpt je en trapt ook nog op je voet. De mevrouw zegt dat ze nog niet klaar met je is en stapt uit.

Dit overkwam Melek en haar zus Arzu vorige week in een tram in Den Haag. Iedereen in de tram moet er wat van hebben meegekregen. Echter greep niemand in. Daar stond ze dan in tranen. En NIEMAND greep in. De tramchauffeur heeft zich toen over de meiden ontfermd. Melek heeft er fysiek een lichte hersenschudding aan overgehouden. Maar psychisch is de klap hoogstwaarschijnlijk veel groter. Ze is bang. Ze wil de vrouw nooit meer zien en ze durft niet langer met de tram te reizen.

De vrouw, een bekende bij de politie in verband met een andere mishandeling, is inmiddels opgepakt. Ze blijkt een voormalige HTM controleur te zijn. Het zijn ex-collega’s die haar hebben herkend op de bewakingsbeelden. De mevrouw geeft aan spijt te hebben van haar daden, maar het kwaad is al geschied.

Waarom worden onze lontjes steeds korter? Waarom kunnen we steeds minder hebben? Waarom vinden we het nodig om het heft in eigen handen te nemen? Waarom behandelen we anderen niet zoals we zelf behandeld willen worden? Waarom blazen we van de daken dat we rechtvaardig zijn? Waarom kijken we toe als er onrecht wordt aangedaan? Waarom zijn we toch zo hypocriet? Waarom?

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika