Sinds woensdag is onze koninklijke familie te gast in India. Het is niet alleen een familieuitje, ze hebben ook een gezelschap van hoge bazen van topbedrijven als KLM, Philips, ING, TNT, AKZO Nobel en Rabobank meegenomen, want India is booming business.
Wat is er dan toch veel veranderd sinds ik het op mijn vijfde verliet om in Nederland mijn leven voort te zetten. Vroeger rond rennend tussen alle geiten en koeien, een simpel bestaan in een primitief doch prachtig dorp en nu in Rotterdam achter het internet met de wereld aan mijn handen.
India is voor mij het grootste gekkenhuis ter wereld. Ik lach me er kapot om de mensen, hun vreemde maniertjes en de vele absurde situaties die je er meemaakt. Het is een land met honderden verschillende volkeren en culturen, meer dan dertig officiële talen en het is waarschijnlijk het meest (multi)religieuze land ter wereld. Naast een overgrote meerderheid van hindoes, wonen er ook ruim tweehonderd miljoen moslims (na Indonesië de grootste moslimgemeenschap ter wereld). India is de multiculturele samenleving in XXL-formaat.
De politiek bestaat naast een aantal intellectuelen, voornamelijk uit karikaturen waarbij het lijkt alsof ze uit een klucht zijn weggelopen. Een simpele ongeletterde melkboer die het schopt tot minister, omdat hij de mensen aan het lachen kan maken is geen uitzondering. Het is de grootste democratie in de wereld, waarbij de wet ook de verschillende religies respecteert door ze op veel punten tegemoet te komen met religie-afhankelijke wetgeving. Moslims, Christenen en Hindoes hebben dan ook elk hun eigen wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld huwelijk en scheiding.
De politiek is ‘relatief’ stabiel, zonder staatsgrepen of couppogingen, waardoor het land ook echt stappen vooruit kan maken. De sterke economische groei is daar een direct resultaat van. Als het zo doorgaat dan haalt het volgens analisten binnen een aantal decennia de Verenigde Staten in en zal het samen met China de grootste handelsmacht worden. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar het zou nog leuker zijn als de bevolking daar zelf ook veel meer van zou profiteren.
De tegenstellingen zijn erg groot, met aan de andere kant van de medaille zaken als kinderarbeid, corruptie, schending van mensenrechten en meer dan éénderde van de bevolking onder de armoedegrens. Maar India heeft de potentie en krijgt nu langzamerhand de middelen om hier wat aan te doen. Je merkt aan de politiek dat er ook de wil en ambitie is om te investeren in bijvoorbeeld educatie en emancipatie van minderheden.
Doordat ik bijna om het jaar naar India terug ga voor vakantie heb ik het zelf ook zien ontwikkelen en elke keer maakte de progressie me steeds vrolijker. Neem alleen al de reis van de hoofdstad New Delhi naar het gebied waar ik vandaan kom, zo’n 600 km daar vandaan. De allereerste keer dat ik er heen ging, eind jaren 80, duurde dat ongeveer veertien uur met op de trein. Langzamerhand werden de treinen beter en het spoornetwerk (het grootste van de wereld) efficiënter, waardoor de reis in de jaren 90 ineens in tien uur kon. Toen ik drie jaar geleden er voor het laatst was, reisde ik met de moderne Shatabdi treinen (met ruimere stoelen en betere service dan in een vliegtuig), die er maar zeven uurtjes over deden. En als ik volgend jaar weer ga, dan hoeft de reis met de komst van de vele low-budget vliegtuigmaatschappijen niet meer dan anderhalf uur te duren.
Ik word er echt blij van, al die mooie vooruitzichten voor ‘mijn’ land en ik hoop dan ook dat echt iédereen er beter van wordt. Maar het gekkenhuis mag van mij wel een gekkenhuis blijven. De veel te vrolijke mensen met veel te grote fantasieën, de koeien die het totale verkeer ontwrichten, de meest absurde tradities en rituelen… India is één groot avontuur. Elke keer als ik er weer van terug kom, lijkt het alsof ik op een andere planeet was. Wat daar allemaal kan gebeuren, kan echt nergens anders.
Hmm.. Foget abou’ it! Ik wil naar India!
14 Reacties op "Oranje in India"
India heeft nog wel steeds veel “last” van een klasse systeem, waardoor het toch moeilijk is voor mensen om hier zich hier uit te werken (hogerop komen)
Maar leuk stuk, staat zeker op mijn verlanglijstje…
I’am going, thats all there is to it, I’am fucking going…(pulp.F)
‘India is voor mij het grootste gekkenhuis ter wereld. Ik lach me er kapot om de mensen, hun vreemde maniertjes en de vele absurde situaties die je er meemaakt.’
Haha, echt herkenbaar ! I feel the same about Afghanistan dude
Tja, bharat India…..
Ik zou er ook ooit eens naar toe willen. Het lijkt me een fascinerend land.
Ja India is idd een “emerging market” zoals ze dat noemen.. En ik gun het ze van harte.. Het zou de wereld denk ik behoorlijk goed doen als een land als India (maar absoluut niet China) meer invloed zou krijgen.. Als je kijkt hoe Amerika zich gedraagd, is het eigenlijk alleen maar om te huilen met hun bloeddorstige oorlogszucht.. En dat nog wel terwijl ze er geen eens meer geld voor hebben.. Zijn ze soms verslaafd ofzo?
Zoals je het allemaal omschrijft, Reflex, komt het over als een land wat de attitude heeft van: Leven en laten leven.. Maar dan is dat ene stukje wat je schreef ook wel weer een beetje schrikbarend:
“De politiek bestaat naast een aantal intellectuelen, voornamelijk uit karikaturen waarbij het lijkt alsof ze uit een klucht zijn weggelopen. Een simpele ongeletterde melkboer die het schopt tot minister, omdat hij de mensen aan het lachen kan maken is geen uitzondering. Het is de grootste democratie in de wereld, waarbij de wet ook de verschillende religies respecteert door ze op veel punten tegemoet te komen met religie-afhankelijke wetgeving. Moslims, Christenen en Hindoes hebben dan ook elk hun eigen wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld huwelijk en scheiding.”
Want persoonlijk ben ik toch wel een voorstander van intellectuelen en scheiding van kerk (of moskee of tempel, what ever) en staat. Want het maakt niet uit in welke God je geloofd.. God straft zelf wel als het nodig is.. Dus als je weduwe wordt, betekend dat niet dat je meteen met je man verbrand moet worden.. Of als je omdat je honger hebt en een brood steelt, meteen een hand moet verliezen..
Als dat nog even wordt aangepast in India, mag India best wel de wereld gaan rulen hoor..
Het is tenslotte ook een beetje hand in eigen boezem steken.. Als ik kleding koop bij de h&m en ik zie made in China, dan denk ik ook wel eens van: “Oho.. en wat heb ik nu voor mensenleed op mijn geweten?” Maar ja, ben nu eenmaal niet rijk. Ook al is het misschien geen excuus.
Ben namelijk fel tegen kinderarbeid en slavernij.. Maar ik weet wel dat door een bepaalde ontwikkeling van een land bepaalde middelen worden gebruikt om uit de put te komen.. En ik weet ook dat het westen daar misbruik van maakt.. Dan heb ik het over politiek en economie en niet over burgers.. Dus begrijp dat goed..
Al met al, ik vind je stukje heel goed geschreven. Complimenten.
“De veel te vrolijke mensen met veel te grote fantasieën, de koeien die het totale verkeer ontwrichten, de meest absurde tradities en rituelen… India is één groot avontuur. Elke keer als ik er weer van terug kom, lijkt het alsof ik op een andere planeet was. Wat daar allemaal kan gebeuren, kan echt nergens anders.” Hèt grote voorbeeld misschien?
“De tegenstellingen zijn erg groot, met aan de andere kant van de medaille zaken als kinderarbeid, corruptie, schending van mensenrechten en meer dan éénderde van de bevolking onder de armoedegrens. Maar India heeft de potentie en krijgt nu langzamer hand de middelen om hier wat aan te doen.” You said it right.. Er is tot nu toe volgens mij, of iemand anders moet het beter weten, geen maatschappij (Egypte, de Romeinen, de Islam in het begin, De Christenen met hun kruistochten, het rijke westen van nu..) die met een schone lei begonnen is.. Helaas.. Was het maar zo..
Ja het is mijn 2e reactie al.. Maar over zo;n stukje als jij schrijft word ik gewoon enthousiast.. Je zegt het zo goed. Het geeft toch nieuwe hoop? We moeten met ze allen af van die oogkleppen..
Well done! een dikke 10.. En nu stop ik want anders lijkt het net geslijm..
Euh, je zou toch ‘hierblijven’ :P
Marcia
(meer invloed in de wereld)
Er gaan stemmen op om een soort van “unie” te organiseren in het verre oosten…de gouden driehoek (korea, japan en china etc.)…Maar Japan wilt niet zonder India hier aan meedoen (om china een toontje lager te laten zingen, zij aan de andere kant gebruiken de smoes; india is geen oost-azie), India is booming, en china weet dit
Heel herkenbaar stuk, ik was 3 maanden in India en het is geweldig om een kudde buffels een groot (goed geasfalteerd ) kruispunt te zien passeren. Ok India is een klassenmaatschappij maar rijk en arm leeft wel door elkaar. Bovendien heeft de laagste klasse in heel veel staten in India wel de politieke macht in handen, helaas zijn dit vaak de “karikaturen”. Wat ook vergeten wordt dat voor toelating tot Universiteiten een vorm van positieve discriminatie bestaat voor de laagste klasse (kasten), dus India probeert er zeker wel wat aan te doen.
Overigens weigert datzelfde ‘Oranje’ steevast het probleem van kinderarbeid aan te kaarten bij de Indiase regering
#9 Pippi: Tja, politieke en economische belangen hebben blijkbaar toch meer prioriteit voor het huis Oranje-Nassau… Er bestaat zeker wel een booming India echter afzonderlijk voor de bevooroordeelde Dravidian Brahmin eliten. Een interessante documentaire van Netwerk over hoe de lagere klasse in India werkelijk wordt gediscrimineerd -> http://www.netwerk.tv/archief/5233019/944/De_poepruimers_van_India.html
That’s it… it’s all ‘bout the money….
Ik denk dat India wel heel belangrijk kan worden in de nieuwe wereldverhoudingen.
Het zou samen met china denk ik een betere en eerlijkere machtsblok zijn dan amerika. Ze hebben namelijk zowel goede contacten met het midden-oosten als het westen.
En een land met alleen maar gekke mensen lijkt me hartstikke leuk. Ik wil dus ook wel met je mee naar India :-)
Waarom zo negatief pipi en karim, de wereld veranderd niet in een dag, het kastenstelsel als discrimineerde factor is gedoemd ten onder te gaan, mensen van de lagere kasten breken overal door in India, brahman/Thakurs en Radjput zijn een minderheid wiens politieke invloed in een democratisch land dalende is (wel hebben ze gemiddeld een hogere opleiding en dus een voorsprong). Allen op huwelijks gebied tussen kasten en geloven is er nog een duidelijk taboe, vergelijkbaar met het zuilen systeem zoals die ooit hier in Nederland bestond.
Kinderen moeten veel werken, dat is erg, beter zouden ze naar school kunnen gaan, is op langere termijn ook beter voor India. Maar zoals ook in China het geval is, is het merendeel van de bevolking erg arm, het hele gezin werkt om de eindjes aan elkaar te knopen, ik heb respect voor de kracht van mensen in de ontwikkelingslanden, ze hebben meer kansen nodig en bescherming tegen schurken, maar geen superieur westers medelijden dat bestaat uit vooroordelen en een soort neo-kolonialistisch visie.
Ik heb geprobeerd om het op te zoeken in de woordenboeken van alle 23 officiële Indiase talen, maar het woord ”˜klantvriendelijkheid’ komt in geen van allen voor. Het is voor Indiërs dan ook lastig om daad bij woord te voegen als het op klantvriend