Voorpagina Cultuur

Een keuze en/of een dilemma

Een tijdje terug kwam ik een vriendin tegen op het station in Eindhoven toen ik aan het wachten was op mijn bus. Na wat lachen, gieren, brullen en praten over de meest onzinnige herinneringen die we hebben aan elkaar, belandde ons gesprek opeens bij de nieuwe pil die wordt aangeboden door het UMC als alternatief voor het herstellen van het maagdenvlies. Deze pil geeft na een half uur, een rode vloeistof af en daarmee bootst het de ‘bloeding’ bij ontmaagding na. Zij: "Aaahhh gatver, dat meisjes dat serieus kunnen doen!"
Ik: "Tja, wat wil je anders als de druk in hun omgeving zo hoog is. Bovendien zijn het allemaal maar mythes rond het maagdenvlies."
Zij: "Ik weet het niet hoor, maar wel schijnheilig, eerst alles doen en daarna een pilletje inbrengen."
Ik: "Belachelijk dat mensen nog steeds aan die traditie vasthouden! En die mannen kunnen maar doen en laten wat ze willen."
Zij: "Iemand moet toch ervaring hebben?"
Ik: "Dan ga jij toch lekker ervaring opdoen?"
Zij: "Neeeeeee echt niet, ben je gek!"
Ik: "Nou jij niet, dan hij ook niet. Of allebei wel of allebei niet en aangezien de Islam het voor beiden niet toestaat is de keuze snel gemaakt."

Ze zei: “Suzan, eigenlijk heb je wel gelijk, ik weet ook niet zo goed waarom het zo is.” Ik was blij om mijn gelijk te halen, maar tegelijkertijd besefte ik me dat er (nog steeds) veel dames zijn met dezelfde gedachtes. Zolang wij als vrouwen niet sterk afkeuren dat mannen maar hun gang mogen gaan en vervolgens ook nog belachelijke eisen aan vrouwen stellen, dringt nooit het besef door dat we allemaal equal rights hebben.

Hoeveel er ook over dit onderwerp gezegd of geschreven wordt, dit soort tradities die mensen al eeuwenlang met zich meedragen kunnen ze maar niet van zich afschudden, al is het in tegenspraak met hun geloofsovertuiging. Het is helemaal jammer dat ze de volgende generatie opzadelen met dit soort dilemma’s.

Die nieuwe generatie (mijn generatie dus) moet deze taboe doorbreken en hier openlijk over spreken. Ik dacht dat dit al veel beter ging, totdat iemand om me heen is geconfronteerd met een toekomstige partner waarbij de hormonen in een razendsnel tempo door zijn lijf gieren. Alhamdulillah heb ik een sterke vriendin, maar ik heb gemerkt dat op het moment wanneer het probleem zo dicht in de buurt komt, je moeilijk het verhaal kwijt kunt in een traditionele omgeving. Wat als ze zwak was geweest en niemand in vertrouwen had kunnen nemen? Zou ze dan keuzes hebben gemaakt waar ze eigenlijk niet achter staat?

Helaas zijn misvattingen en taboes de wereld nog niet uit…