Voorpagina Politiek

Zieltjes (terug)winnen?

De VVD was even in vergetelheid geraakt, maar probeert zich voorzichtig weer op de kaart te zetten. Henk Kamp, Kamerlid en op dit moment het rechtse gezicht van de VVD, heeft gisteren de nota Immigratie en Integratie gepresenteerd. Geen huwelijksimmigranten meer naar Nederland, illegalen helpen mag niet, weg met de dubbele nationaliteit, liever helemaal geen asielzoekers meer en ‘de opdringerige aanwezigheid van de islam in de openbare ruimte’ is ongewenst. De voorstellen komen als het goed is deze week in de Tweede Kamer aan de orde. Toen ik het voorstel in de krant doorlas, kwam er spontaan een grijns op mijn gezicht. Nobel streven (ahum), maar van sommige voorstellen vraag ik me af of het wettelijk haalbaar is. DNA van huwelijksimmigranten afnemen om te kijken of het geen familie is? Dat is toch een grove schending van privacy? Om maar even terug te komen op de voorstellen in het geheel: ze zijn helemaal niet origineel. Er komen zoveel onzin voorstellen voorbijvliegen dat ik hier niet wakker van lig. Of is dit gewoon een wanhopige poging van de VVD om haar rechtse achterban weer terug te krijgen?

De links-rechtscrisis bij de VVD zet voort. Een groot deel van de kiezers is al overgelopen naar Rita Verdonk die met haar rechtlijnige en duidelijke manier veel sympathisanten heeft. De VVD heeft uitgerekend Henk Kamp gekozen om immigratie op zich te nemen en dit voorstel te presenteren, dat kan haast geen toevallige keus zijn. Hij is een van degenen die de VVD nog een duidelijk rechts karakter geeft.

Toch zijn Rita-aanhangers niet onder de indruk van deze plannen, zo heeft het programma Een Vandaag duidelijk gemaakt. Rita Verdonk zelf liet weten dat ze het een ‘fantastisch plan’ vindt. Toch begint er iets in me zich af te vragen waar dit getouwtrek aan de rechterkant van het politiek midden nu echt over gaat. De onderwerpen waar zij mee scoren zijn immigratie. Hoe strenger en ongenuanceerder ze uit de verf komen, des te meer aanhangers de partij wint. Ik lig inmiddels niet meer wakker van bepaalde plannen waar mensen in het buitenland van schrikken als ze die horen.

Maar boven dit alles moet het altijd het immigratie thema betreffen als er weer zieltjes gewonnen moeten worden. Zieltjes winnen over de ruggen van andere zieltjes. Niet alleen wordt dit op een keiharde manier gedaan, maar het bevordert absoluut het klimaat en het debat erover niet. Er begint een lichtelijke vermoeidheid op te treden bij het horen van immigratie/allochtoon/moslim/multicultureel. Zo merkte een docent op dat door de overkill van immigratie onderwerpen in het nieuws, mensen het langzaam maar zeker niet meer willen lezen/horen. We hebben er gewoon geen zin meer an. En met mensen die er geen zin meer in hebben, valt er weinig over te discussiëren.