‘Waait de PVV over of wordt het juist groter?’ onderwerp van de discussiebijeenkomst van een groep Turkse professionals (Tannet). Het onderwerp trok mij vrijwel meteen aan. Op aandringen van een vriendin bezocht ik eerder een netwerkbijeenkomst van ze. Al gauw concludeerde ik dat met mijn ‘ik ben werkzaam als technisch specialist en probeer iets van bestuurskunde te studeren’ niet geheel thuis hoorde binnen dit strak in pak of in net jurkje geklede clubje professionals.
Ondanks het feit dat de PVV altijd al een interessant discussieonderwerp vormt, was ik ook wel erg benieuwd naar de mening van deze Turkse professionals over dit onderwerp. Vol enthousiasme haalde ik mijn vriendin over mee te gaan. Het was overduidelijk dat het onderwerp de gemoederen bezighoudt. Volgens de één zouden we geen aandacht moeten besteden aan Wilders en zijn uitingen. Volgens de ander zou dit juist wel nodig zijn. Zonder ingrijpen van de voorzitter zou de discussie nog wel even voortduren.
We stonden net op het punt het gezelschap te verlaten. Tot één van de Nederlands Turkse (of andersom) professionals met een nieuwsgierige blik vroeg: ‘Sorry, ik ben erg nieuwsgierig. Bent u Nederlands?’. Zonder erbij na te denken beantwoordde ik ‘Nee meneer, ik ben Turks’. Eerder concludeerden we tijdens de discussie nog zo mooi dat we zowel Nederlands als Turks zijn.
Tja daar heb je het al.. meneer denkt dat ik gewoon Hollandse ouders heb (gewoon echte Hollandse snap je?).Het komt vaker voor dat mensen denken dat ik een bekeerde Hollandse dame ben. Om duidelijk te maken dat dit niet het geval is geef ik vaak al snel aan dat ik Turks ben. Zo eenvoudig is het dus allemaal niet.
Na die ene vraag volgen er uiteraard meer. De gemiddelde Nederlander denkt dat elke dame wordt gesteund (of zelfs gedwongen) in het dragen van een hoofddoek. Het tegendeel is echter vaak het geval. Meneer is benieuwd naar hoe lang ik dit doekje al draag. ‘Doe je dit om je haar niet meer te hoeven borstelen?’(dus). Mocht ik destijds op mijn 19e mijn klasgenootjes uitleggen waarom ik deze keus gemaakt had. Nu kon ik dat op mijn 23e nog eens herhalen voor deze meneer. Geen probleem overigens.
‘Dat doe ik omdat ik dat graag wil, mijzelf hier prettig bij voel. Ik heb deze keus zeer bewust gemaakt’. Ik zat destijds in mijn 2e jaar van mijn hbo studie. Een ware geheime operatie. Zonder mijn ouders in te lichten over mijn keus ging ik ’s ochtends vroeg op pad met mijn hoofddoekje om. Uiteraard kon ik heel wat reacties verwachten. Die kreeg ik ook. Reacties als: ‘ow ben je getrouwd?’ of ‘aaah gossie moest dit van je ouders’ zijn mij niet onbekend. Meestal overtuigd mijn motivatie de mensen wel (absurd dat dit nodig is ook maargoed).
De reactie van meneer zal mij echter lang bij blijven. ‘Ow je draagt het dus niet vanwege je religie?, dan is het goed’. Hoezo, dan is het wel goed?! Als ik mij kan vinden in wat mijn religie mij voorschrijft en mij hierbij goed voel is het niet goed? Religie is toch echt onlosmakelijk van overtuiging en de eigen wil. Meneer bent u ergens bang voor..?
Één ding wat ik zeker van deze avond heb geleerd: ook professionals in pak kunnen nog veel bijleren.
9 Reacties op "Als het maar niet vanwege je religie is!"
DD2T Je gaat toch niet iets doen omdat het MOET van een boekje? Je moet het enkel doen vanuit eigen overtuiging. Daarin snap ik die man wel. Het staat absoluut niet in de Koran, dus je moet ook niet denken dat het moet van je geloof, tenzij dat je eigen interpretatie is.
Hihi, denk je een stuk over Wilders te lezen gaat het uiteindelijk over de hoofddoek en moderne Turken in strakke pakken. Nu ja, Wilders heeft die vraag ondertussen zelf beantwoord door uit het Catshuis te vertrekken zonder eindresultaat.
Weer een stukje over de hoofddoek, vernieuwing zou de website goed doen!
Hoezo, dan is het wel goed?!
Nou, je zei eerder dat je hem droeg “omdat je dat graag wilt, omdat je jezelf hier prettig bij voelt“. Als je het ding wél vanwege religie zou dragen, dan zou dat betekenen dat je er prettig bij zou voelen dat de religie voorschrijft dat je je móet onderscheiden (zowel als vrouw als wel gelovige) middels dat ding. Je wilt dan niet alleen maar dubbel discrimineren omdat je je daar “prettig” bij voelt, maar ook nog omdat je denkt dat dat de kern van je religie is. Mooie religie heb je dan.
Ben trots op je hoor Ingrid! Laat die gasten van tannet maar lekker professioneel doen!
“Als ik mij kan vinden in wat mijn religie mij voorschrijft en mij hierbij goed voel is het niet goed?”
Hartstikke leuk dat jij je er in kan vinden, hartstikke goed voor jou.
Had je jezelf er ook in kunnen vinden als de religie het niet voorschrijft?
Dat jij je erin kan vinden maakt het niet minder eng dat een gedateerde religie/cultuur zulke dingen voorschrijft, en serieus genomen wordt.
Religie ! Maakt meer kapot dan je lief is…
een stukje tekst van een heel laag niveau…net brugklas…wat is een Turkse Professional??!!…of wat is een Proffessional uberhaupt??!!!…Professor dat ken ik wel maar proffesional…een vakman misschien maar wat voor vakman?…Een timmerman een voetballer,een boer… Turkse kappers horen wel bij de beste ter wereld, ik knip alleen bij een Turk…misschien was je dan in bijeenkomst van Tukse kappers van daar dat het de hele tijd over je haren ging.
In Libië werd ik geconfronteerd met een pick-up wagentje met voorin pa en twee zoontjes van 5 en 7 jaar en achterop in de laadbak zat kennelijk moeder met drie dochters allen met hoofddoek, die door de vijf ook aanwezige geiten werden onder gepist. Voor iedereen zichtbaar en kennelijk gewoon. want het was echt niet de enige die zo langs kwam. Ik kan mij niet voorstellen dat vrijdenkende vrouwen zich kunnen vinden in een levensvorm die de beschreven ervaringen omarmt. Uw hoofddoek doet mij telkens weer denken aan de hiervoor beschreven misselijk makende ervaring. ik kan mij niet voorstellen dat die vrouw daarvoor heeft gekozen.