Voorpagina Cultuur

IDFA 2007

Aanstaande donderdag begint het grootste filmfestival ter wereld, het International Documentary Film Festival, weer voor de twintigste keer. Ik heb eens rondgekeken in het aanbod van dit jaar. Veel titels maakten mij enthousiast maar bij een aantal moest ik spontaan aan spruitjes denken.

Als liefhebber van docu’s deel ik daarom met alle liefde mijn persoonlijke favorieten met jullie.

Faisal Mirza’s aanraders

Martha Vonk Goes Istanbul – Istanbul behoort tot mijn favoriete steden. De wereldstad kent ontelbaar veel tapijthandelaren met ontelbaar veel verkooptrucjes om met name Nederlanders te strikken. Ahmed de handelaar laat zien hoe hij dat doet. (NL, Hester Overmars)

Aan ons den arbeidIn het verre verleden schreef ik over Jeroen van Bergeijk zijn boek ‘Mijn Mercedes is niet te koop’. Jeroen heeft nu een documentaire gemaakt over een groepje eerste generatie Marokkanen dat werkzaam was in de fabriek. Jeroen’s vader was directeur van die fabriek. Verhalen over gastarbeiders verteld door de hardwerkende mensen zelf, wat wil je nog meer? (NL, regisseur: Jeroen van Bergeijk). Trailer:

Urim en ThummimEen Amerikaan vindt een vreemd stenen object dat zorgt voor vreemde visioenen bij de mensen die ermee in aanraking komen. Ze zijn overtuigd dat dit de ‘Urim en Thummim‘ is en hebben zichzelf uitgeroepen tot beschermers van dat ding. (EN, Dub Cornett, Jacob Young)

The boy who Plays on the Buddhas of BamiyanIn 2001 bliezen de jongens van Taliban de Boeddha’s van Bamiyan op. Dat was wereldnieuws. Wat veel minder aandacht kreeg, waren de vluchtelingen uit omwonenden in de grotten. De filmmaker (bekend o.a. van zijn werk Muhammad Ali) volgde een jaar lang Mir, één van die grotbewoners. (EN, Phil Grabsky)

Dinner with the President: A Nation’s JourneyPakistan is dezer dagen hotter dan curry op het wereldtoneel. Filmmaakster Sabiha Sumar (o.a. bekend van de prachtige film Silent Waters) reist door het land en praat met de doorsnee inwoner, maar ook met president Musharraf, de machtigste man van Pakistan. (EN, Sachithanandam Sathananthan & Sabiha Sumar)

A cry from the Grave – De massamoord in Srebrenica kostte 8000 moslims het leven en jaren later de kop van kabinet Kok II. In de film wordt aan de hand van een reconstructie een zoektocht gemaakt naar de oorzaak van het trieste voorval. (EN, Leslie Woodhead)

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal