Voorpagina Algemeen

Lang leve de kritiek

Discrimineren mag niet. Daar zijn de meesten van ons het, in elk geval in het openbaar, wel over eens. Maar wat als je nu écht, heus, werkelijk geen racist bent, maar gewoon een hekel hebt aan, laten we zeggen Eskimo’s.

Discrimineren mag niet. Daar zijn de meesten van ons het, in elk geval in het openbaar, wel over eens. Discriminatie is verderfelijk, verfoeilijk, verachtelijk en ook nog eens verschrikkelijk verboden. Dat staat namelijk in de grondwet en niet eens ergens als voetnoot of achterin het boek waar nooit iemand kijkt, nee, we hebben er het allereerste artikel van gemaakt. Dus er kleeft wel enig gewicht aan zou je zeggen.

“Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Ter verduidelijking, die ‘welke grond dan ook’ slaat op seksuele geaardheid, handicaps en/of chronische ziekten, burgerlijke staat, leeftijd, nationaliteit, arbeidsduur (fulltime of parttime) en soort contract (vast of tijdelijk). Is wettelijk bepaald, doe je nu even niks aan. Op elk ander gebied staat het je vrij om je discriminatoire lusten bot te vieren. Zo vind ik zelf bruine bananen niet te vreten en pluk ik altijd eerst de lichtgroene jelly beans uit het zakje. Mag gewoon.

Maar wat als je nu écht, heus, werkelijk geen racist bent, maar gewoon een hekel hebt aan, laten we zeggen Eskimo’s. Kan natuurlijk, maar wat dan? Je kunt uiteraard, zoals de meesten dat doen, gewoon achter gesloten deuren in het gezelschap van gelijkgestemden eskimograppen gaan maken. Heeft niemand er last van. Maar er kan een moment komen waarop je het liefst door de stad zou paraderen met een spandoek waarop je ware gevoelens tot uiting komen. Ho. Stop. Niet doen. Voor je het weet heb je een proces aan je broek en sta je tegenover zo’n nare, linkse, politiek correcte, multiculti-knuffelaar van een rechter. Is voor niemand leuk.

Geen nood, niet getreurd, er is een manier. Want hoewel het, ondanks enkele mislukte afschafpogingen, nog steeds tegen de wet is om te discrimineren, mag je wél kritisch zijn. Verpak je mening net even wat anders, buig je woordvolgorde om, sluit af met vraagtekens en herhaal geregeld dat je zaken ‘bespreekbaar’ wilt maken. Kort gezegd, discrimineren mag niet, kritiek leveren wel. Zo is Geert Wilders islamkritisch, zijn geestelijken (en veel aanhangers) van diverse religies homokritisch, zijn neonazi’s judeokritisch en plaatst de Ku Klux Klan enkele kanttekeningen bij het hebben van een andere huidskleur.

Hoe werkt dit dan in de praktijk? Simpel, ik geef een paar voorbeelden.

  • Niet: Moslims zijn kut en moeten oprotten naar hun eigen land.
  • Wel: Ik ben van mening dat de islam een totalitaire ideologie is waarvoor geen ruimte is in een westerse samenleving en zou graag zien dat de wet hierin voorziet opdat onze vreedzame maatschappij gevrijwaard blijft van wat in mijn ogen slechts te omschrijven valt als barbarijen.
  • Niet: Joden zijn de bron van al het kwaad en Israël moet van de kaart worden geveegd.
  • Wel: Ik ben van mening dat er, mede dankzij een sterke pro-Israëlische lobby, een sterk eenzijdig en onjuist beeld wordt gevormd van de Midden-oostenproblematiek. Persoonlijk zou ik er voorstander van zijn om de Israëliërs elders te huisvesten, bijvoorbeeld op de maan?
  • Niet: Homo’s zijn vies.
  • Wel: Ik draag de traditionele waarden van het huwelijk hoog in het vaandel en ben van mening dat mensen met het syndroom van homofilie gebaat zijn bij enerzijds een correcte voorlichting en anderzijds professionele heterotherapie. Onze Lieve Heer schiep immers Adam en Eva, niet Adam en Stefan. (Vergeet bij dit laatste niet kort, doch smakelijk te lachen.)

Wees creatief, gebruik je fantasie, speel met de ruimte die de wet en de taal je bieden. Laat niemand je vertellen dat je discrimineert of, nog erger, een racist bent. Kom op zeg, je nichtje is getrouwd met een neger. Topgozer. Kan geweldig barbecueën. En Marokkanen zijn nu eenmaal allemaal crimineel en/of zelf racistisch, dat verzin jij niet, het staat in de krant. En dan is het zo. Dat je van mening bent dat het wangedrag van iemand uit een andere cultuur genetisch is en op iedereen uit die cultuur terugslaat, betekent nog niet dat je ze allemaal over één kam scheert.

Doe hier niet aan mee, laat je niet framen, jij weet wel beter. Weg met discriminatie, lang leve de kritiek!

Sa’id Vanenburg

p.s. Ik ben van mening dat het woord Eskimo een correcte vertaling is van Inuit en dat deze benaming daarnaast een traditie is die in stand gehouden dient te worden.

Etnisch lastig te definiëren verhalenverteller en stukjesschrijver van vermoedelijk allochtone komaf. Vindt alles interessant zolang het niet al te lang duurt, dit vanwege de aandachtsspanne van een goudvis met alzheimer.

Lees andere stukken van Sa'id