Voorpagina Algemeen

Lang leve de kritiek

Discrimineren mag niet. Daar zijn de meesten van ons het, in elk geval in het openbaar, wel over eens. Maar wat als je nu écht, heus, werkelijk geen racist bent, maar gewoon een hekel hebt aan, laten we zeggen Eskimo’s.

Discrimineren mag niet. Daar zijn de meesten van ons het, in elk geval in het openbaar, wel over eens. Discriminatie is verderfelijk, verfoeilijk, verachtelijk en ook nog eens verschrikkelijk verboden. Dat staat namelijk in de grondwet en niet eens ergens als voetnoot of achterin het boek waar nooit iemand kijkt, nee, we hebben er het allereerste artikel van gemaakt. Dus er kleeft wel enig gewicht aan zou je zeggen.

“Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Ter verduidelijking, die ‘welke grond dan ook’ slaat op seksuele geaardheid, handicaps en/of chronische ziekten, burgerlijke staat, leeftijd, nationaliteit, arbeidsduur (fulltime of parttime) en soort contract (vast of tijdelijk). Is wettelijk bepaald, doe je nu even niks aan. Op elk ander gebied staat het je vrij om je discriminatoire lusten bot te vieren. Zo vind ik zelf bruine bananen niet te vreten en pluk ik altijd eerst de lichtgroene jelly beans uit het zakje. Mag gewoon.

Maar wat als je nu écht, heus, werkelijk geen racist bent, maar gewoon een hekel hebt aan, laten we zeggen Eskimo’s. Kan natuurlijk, maar wat dan? Je kunt uiteraard, zoals de meesten dat doen, gewoon achter gesloten deuren in het gezelschap van gelijkgestemden eskimograppen gaan maken. Heeft niemand er last van. Maar er kan een moment komen waarop je het liefst door de stad zou paraderen met een spandoek waarop je ware gevoelens tot uiting komen. Ho. Stop. Niet doen. Voor je het weet heb je een proces aan je broek en sta je tegenover zo’n nare, linkse, politiek correcte, multiculti-knuffelaar van een rechter. Is voor niemand leuk.

Geen nood, niet getreurd, er is een manier. Want hoewel het, ondanks enkele mislukte afschafpogingen, nog steeds tegen de wet is om te discrimineren, mag je wél kritisch zijn. Verpak je mening net even wat anders, buig je woordvolgorde om, sluit af met vraagtekens en herhaal geregeld dat je zaken ‘bespreekbaar’ wilt maken. Kort gezegd, discrimineren mag niet, kritiek leveren wel. Zo is Geert Wilders islamkritisch, zijn geestelijken (en veel aanhangers) van diverse religies homokritisch, zijn neonazi’s judeokritisch en plaatst de Ku Klux Klan enkele kanttekeningen bij het hebben van een andere huidskleur.

Hoe werkt dit dan in de praktijk? Simpel, ik geef een paar voorbeelden.

 • Niet: Moslims zijn kut en moeten oprotten naar hun eigen land.
 • Wel: Ik ben van mening dat de islam een totalitaire ideologie is waarvoor geen ruimte is in een westerse samenleving en zou graag zien dat de wet hierin voorziet opdat onze vreedzame maatschappij gevrijwaard blijft van wat in mijn ogen slechts te omschrijven valt als barbarijen.
 • Niet: Joden zijn de bron van al het kwaad en Israël moet van de kaart worden geveegd.
 • Wel: Ik ben van mening dat er, mede dankzij een sterke pro-Israëlische lobby, een sterk eenzijdig en onjuist beeld wordt gevormd van de Midden-oostenproblematiek. Persoonlijk zou ik er voorstander van zijn om de Israëliërs elders te huisvesten, bijvoorbeeld op de maan?
 • Niet: Homo’s zijn vies.
 • Wel: Ik draag de traditionele waarden van het huwelijk hoog in het vaandel en ben van mening dat mensen met het syndroom van homofilie gebaat zijn bij enerzijds een correcte voorlichting en anderzijds professionele heterotherapie. Onze Lieve Heer schiep immers Adam en Eva, niet Adam en Stefan. (Vergeet bij dit laatste niet kort, doch smakelijk te lachen.)

Wees creatief, gebruik je fantasie, speel met de ruimte die de wet en de taal je bieden. Laat niemand je vertellen dat je discrimineert of, nog erger, een racist bent. Kom op zeg, je nichtje is getrouwd met een neger. Topgozer. Kan geweldig barbecueën. En Marokkanen zijn nu eenmaal allemaal crimineel en/of zelf racistisch, dat verzin jij niet, het staat in de krant. En dan is het zo. Dat je van mening bent dat het wangedrag van iemand uit een andere cultuur genetisch is en op iedereen uit die cultuur terugslaat, betekent nog niet dat je ze allemaal over één kam scheert.

Doe hier niet aan mee, laat je niet framen, jij weet wel beter. Weg met discriminatie, lang leve de kritiek!

Sa’id Vanenburg

p.s. Ik ben van mening dat het woord Eskimo een correcte vertaling is van Inuit en dat deze benaming daarnaast een traditie is die in stand gehouden dient te worden.
Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

20 Reacties op Lang leve de kritiek

 1. avatar Melanie says:

  In 1 woord; GEWELDIG stuk!

 2. avatar Lotte says:

  super stuk! Hillarisch!

 3. avatar Nash says:

  Zeer goed geschreven!!

 4. avatar Auke says:

  ★★★★★

 5. “…en plaatst de Ku Klux Klan enkele kanttekeningen bij het hebben van een andere huidskleur.” Zelden het woord ‘kanttekeningen’ zo geniaal gebruikt zien worden. Topstuk!

 6. avatar N0a says:

  Zolang zwangere vrouwen gespaard blijven vind ik het wel best.

 7. avatar Oesm says:

  Erg mooi geschreven, overgens volledig mee eens!

 8. avatar Fatima says:

  hahaha goed stuk!

 9. avatar Hans says:

  Intelectueel gehalte is hier 0.
  Neonazi’s, Klu Klux en Homohaters lokken direct EN indirect geweld uit. Dat is verboden. Een geaardheid kan niet veboden worden. Maar ben je kritisch tegenover Joden en bijvoorbeeld Homo’s, dat kan. Maar Wilders roept niet op tot geweld, maar krijgt te maken met geweld en word bedreigd met geweld. Zwamstukje ditç

 10. avatar Sander says:

  Topstuk!
  Hopelijk opent het wat ogen en zet het tot denken aan!

 11. avatar M says:

  sorry hoor ff serieus,
  is er nu nogsteeds niet duidelijk dat er een verschil is tussen een jood en het jodendom?? een moslin en de Islam?
  Alsje komplete groepen mensen hekelt vanauit vooringenomenheid en niet elk persoon als individu benadert/behandelt en iedereen op een grote hoop gooit ben je gewoon dom/vooringenomen/bevooroordeeld/rasist.
  Als je een stroming of gedachtengang hekelt is dat een mening ik heb een hekel aan het christendom (Dit omdat de christelijk vooringenomen mening zegt dat ik in de hel kom, vindt ik namelijk een niet echt respectvol en aardige mening over mij als persoon) als ik zeg dat ik een persoon hekel omdat die christen is is het toch echt wat anders!
  Snap dat nou eens, er is een verschil tussen het hekelen van idividu’s en het hekelen van een gedacht/godsdienst, ik wordt hier zoooooooooooo moe van vanm al dat gepeupel.

 12. avatar Joop says:

  Zolang een Marokkaanse vrouw ongestoord een relatie kan en mag hebben met een blanke of zwarte Zuidafrikaan dan is de eertse stap gezet.

 13. avatar Een andere Fatima. says:

  Leuk geschreven, chapeau Sa’id.

 14. avatar Souhail says:

  @ Joop.. En zolang die Marokkaanse vrouw ook haar ‘blanke of zwarte Zuidafrikaanse” vriend mag aangeven voor mishandeling… dan is de 2e stap ook gezet ;)

 15. Pingback: Lang leve de kritiek | Sa'id Vanenburg

 16. avatar Oum Amani says:

  In 1 woord: GE-WEL-DIG!

 17. avatar Isho says:

  ff kijken misschien ben ik net gediscrimineert hier zo

 18. avatar Isho says:

  Wie zegt dat je niet mag discrimineren??!!….de wet!!….maar men doet de hele dag niets anders dan discrimineren en verschillen zoeken en aan die hand van die zoektocht oordelen vellen en keuzes maken en dat hoeft niet eens met mensen te maken hebben maar ook met dingen en gewone zaken als de weg zoeken en vinden…Ik denk eerder dat de wet onbeschofte taalgebruik verbiedt en fysieke zinloos geweld maar discriminatie die kan je niet verbieden want keuzevrijheid ligt aan de basis van hele gedoe….misschien is het ineens oke als je mensen en zaken kwalificeert want het woord discriminatie is zooooo over datum.

 19. avatar Fatima says:

  Zelfs kritiek mag niet. Net als je denkt een site te hebben waar je te maken hebt met een beetje geschoolde allochtonen krijg je te maken met censuur (op een ander stuk), O.o O.O like seriously??! Maar leuk je ook hier te treffen Said, keep up the good work! Plus begin fan te worden van Isho hahahahahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.