Voorpagina Ervaringen

Vrouwen en Carrière: Contradictio in Terminis?

Wat doe je als hoogopgeleide niet-starter en je wilt een carrière? Dan ga je in ieder geval niet naar de Vrouwen en Carrière beurs in de jaarbeurs in Utrecht!

Door: Songul Arslan en Gaula Shehadeh

Wat doe je als hoogopgeleide niet-starter en je wilt een carrière? Dan ga je in ieder geval niet naar de Vrouwen en Carrière beurs in de jaarbeurs in Utrecht! Het is al langer duidelijk dat vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt achterblijven bij de mannen. Ondanks een enorme inhaalslag waar altijd aan gerefereerd wordt, moeten we nog steeds accepteren dat vrouwen minder verdienen voor gelijk werk op gelijke posities (zie loonwijzer.nl), dat er nog steeds maar een paar vrouwen in de prestigieuze raden van bestuur zitten en er ook nog nooit een vrouw de mogelijkheid heeft gehad minister-president te worden.

Omdat we het ook van werkgevers verwachten, gingen we onbevooroordeeld naar een Vrouwen en Carrière beurs omdat we wilden weten wat voor mogelijkheden er zijn om verder te komen in onze loopbaan. De beurs werd georganiseerd in de Jaarbeurs waar ook de Huishoudbeurs gehouden wordt. Dat is wel zo handig want dan weten vrouwen die feilloos te vinden. De entree was 15 euro. Niet goedkoop maar dan verwachten we ook wat. We hebben het hier wel over een loopbaan en daar mag best in geïnvesteerd worden.

Nadat we de beurs opstapten, viel ons oog op Total. Een oliemaatschappij moet in deze tijden met recordprijzen van olie wel een waardige partner kunnen zijn. We spraken met een wat oudere vrouw van in de vijftig van wie we bij voorbaat een hoge pet op hadden. Immers, dit was de Vrouwen en Carrière beurs en als uithangbord voor bedrijven verwacht men de crème de la crème. We gaven aan dat we geen starter meer waren maar wel geïnteresseerd in de mogelijkheden.

“We hebben momenteel geen vacatures” kregen we snel te horen.
“Waarom staat u dan hier?”
“Om Total als bedrijf te promoten.”

We hadden nog geen drie minuten gesproken en we konden het hierbij laten maar een loopbaan gaat over de langere termijn. Dan moet je doorzetten. Bovendien, de verwachting is dat de arbeidsmarkt in de nabije toekomst een tekort zal vertonen en dan is het interessant om te weten waar dan kansen en mogelijkheden liggen.

“Wat voor mogelijkheden zijn er bij Total voor vrouwen zoals wij?” vroegen we door. De vrouw keek me verrast aan, ze had verwacht dat we verder zouden lopen nu ze duidelijk had gemaakt dat er geen banen waren.

“We hebben de mogelijkheid tot minder werken, ouderschapsverlof…”. We luisterden al niet eens meer naar wat daarna kwam. Zou dit hetzelfde antwoord zijn als een man met dezelfde ambities deze vraag had gesteld? Onze ambities werden direct afgeschoten. We besloten te vragen naar het aantal vrouwen op managementposities en aan de top en lieten doorschemeren dat we ook geïnteresseerd waren in een managementpositie.

“Dat is heel zwaar hoor, we hebben in ieder geval een vrouwelijke HR manager. Dus het is wel mogelijk.” En aanvullend: “Midden management is vaak te hoog gegrepen voor vrouwen.” “Wat maakt het zwaarder voor vrouwen dan voor mannen?” vroegen we nog maar daar had ze geen antwoord op.

Deze vrouw was aardig. Maar dat is blijkbaar het hoogst haalbare waar we naar moeten streven. Aardig. Maar niet carrièregericht. Of wijs. Of pro-actief. Of een leider. Of een wereldverbeteraar. Of een angry old woman. We hebben haar bedankt en zelfs een visitekaartje gevraagd en zijn gaan lopen. Terug in de tijd welteverstaan.

We kwamen langs een stand voor Au Pairs en een farmaceutisch bedrijf dat vrouwen probeerde te interesseren voor hun bedrijf via de anticonceptiepil. Ook waren er stands met kleding en sieraden. Wat voor idee hebben die bedrijven bij vrouwen? Dat het simpele wezens zijn. En dat dit uiteindelijk de doorslaggevende factor bij vrouwen is. Dat kan niet anders. In precies een minuut heb je het rondje van de beurs gemaakt. Het verdient de naam beurs niet eens. Buiten DNB waren er nauwelijks grote financiële instellingen. Want het wordt zo wel duidelijk; hun afwezigheid bevestigt dat financiële zaken mannenwerk is. Vrouwen zijn er voor het uitgeven maar geld verdienen en het corrumperen van het financiële systeem is toch echt iets voor mannen. We keken nog hoopvol in de informatietas. Er zat een brochure met een gewichtsverlies programma (!) in en reclame voor een App om de pil niet te vergeten…

Het is de eigen schuld van de vrouwen dat ze geen carrière hebben, wordt vaak beweerd. De meesten willen het niet of de Nederlandse vrouw wil alleen part-time werken. En toch waren we –helaas- niet de enigen die met een kater naar huis gingen. Een jonge vrouw deelde ons bij de garderobe briesend mee dat ze voor deze ‘uithoek van een beurs’ haar weekendtrip had verplaatst. Eeuwig zonde. Het is niet alleen deze beurs, het is de hele architectuur van de Nederlandse samenleving die vrouwen als simpele wezens voorstelt, die alleen maar thuis willen zitten of er alleen voor het decor zijn. Het probleem is dat er voor die vrouwen die willen en kunnen en die toch echt niet gering in aantal zijn geen mogelijkheden zijn. Punt uit.

De Vrouwen en Carrière beurs noemen wij geen mogelijkheid maar een regelrechte aanfluiting. Daar schaamden we om een vrouw met ambities in Nederland te zijn, omdat je blijkbaar een werkelijke carrière ambiërend een afwijking van de norm bent. Vrouwen en Carrière? Een contradictio in terminis.