Voorpagina Cultuur

Verlanglijstje voor de Sint

Iemand vroeg mij: is het vieren van het Sinterklaasfeest voor een moslim toegestaan? Ik kon hem wel antwoord geven maar dit werd veel te genuanceerd en langdradig en serieus en uiteindelijk zelfs vervelend. Het gaat mij erom dat je wat leuks doet voor de kinderen (en tegen de kinderen die van huis uit geen Sintfeest mogen vieren zeg ik gewoon dat de imam langskwam om cadeautjes te geven. Zeg nu zelf, de ene baard* is de andere toch?).

Ik wil echter wel met jullie mijn verlanglijstje delen. Ik beloof dat er geen cadeaus boven vijf euro op staan, zelfs al zijn deze me veel meer waard dan dat. Ik doe er ook een briefje bij: "Lieve Sint, dit is mijn verlanglijstje. Ik vraag Allah swt om mijn wensen te vervullen en niet aan u, want dat zou betekenen dat ik shirk (afgoderij) pleeg." Nu ik er aan denk: door te doen alsof ik tegen de Sint praat pleeg ik eigenlijk al shirk. Dus ik neem alles weer terug. Behalve mijn verlanglijstje natuurlijk:

-1- Ik zou graag willen dat mensen meer rechten dan plichten hebben, maar vol plezier zouden handelen alsof ze juist meer plichten dan rechten hadden.
-2- Ik zou graag willen dat mensen hun intenties zuiver houden en hun handelen hieraan zouden aanpassen. Echter, ik kan in niemands hoofd kijken en zie alleen het resultaat. Naar de intentie ervan kan ik enkel vragen en hopen op een oprecht antwoord.
-3- Ik zou graag willen dat rechtvaardigheid altijd voorrang krijgt op het toegepaste rechtsprincipe, zodat in de gevallen waar het toepassen van de regel tot onrechtvaardigheid leidt, men de regel tijdelijk wegstreept of aanpast.
-4- Ik zou graag willen dat mensen wat meer zouden ontspannen en dat zij zich minder zouden aantrekken van mogelijke hooggeschoolde relschoppers, perfide multimediale geweldplegers, verbale nachtmerries en vooral plezant polariserende politici.
-5- Ik zou graag willen dat het voor kinderen elke drie maanden is toegestaan om cadeautjes en lekkers te krijgen (hetzij vanwege Eid, hetzij vanwege het Lichtjesfeest, Allerzielen, Kerst of Sinterklaas e.a.) en dat pepernoten ook tijdens de rest van het jaar verkrijgbaar waren (net als sjebekkia trouwens).
-6- Ik zou graag willen dat de sociale cohesie bevorderd zou worden zonder dat dit de sociale controle ook zou versterken.
-7- Ik zou graag willen dat elk mens wanneer deze boos werd, een instant houten emmer met ijskoud water over zich heen zou krijgen, net als in de douche naast de sauna van het islamitisch zwemuurtje (de Profeet, vzmh, adviseerde al wudu in tijden van boosheid).
-8- Ik zou graag willen dat we de hoofdzaken van de bijzaken kunnen scheiden, zodat hetgeen dat ons bindt prioriteit krijgt boven hetgeen dat ons verdeelt en dat dit niet slechts loze woorden zijn.
-9- Ik zou graag willen dat meer mensen de overeenkomst zagen tussen de imam, sinterklaas, de rabbi, de dak- of thuisloze en de leraar, je moer en die gozer die altijd bij de bushalte staat in de ochtend.
-10- Als laatste zou ik graag willen dat een ieder zichzelf kan ontplooien op de wijze die hij of zij zelf wenst.

Nu rest mij nog het volgende: iedereen veel plezier op pakjesavond of met de surprises of met het op het stuipen jagen van die kleine gassies. Pas op met fietsen en als je een moslim op je dak denkt te zien, niet meteen schieten, het zou zomaar Aboe Klaas met wat pakjes kunnen zijn…

(*deze redenering gaat helaas niet op voor Turkse imams omdat die op de een of andere manier vaker aan snorren dan aan baarden doen)

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van