Van en naar werk fiets ik door een polder en in deze tijd van het jaar staan er geen koeien meer in de wei, maar schapen. Soms stop ik halverwege en dan sta ik weer minutenlang naar die grazende schapen te kijken. Niet dat ik tegennatuurlijke verlangens naar schapen of geiten heb zoals wijlen Van Gogh placht te zeggen en schrijven over moslims.
Maar staande daar midden in de polder voel ik een hevig verlangen, zo sterk dat het water mij in de mond loopt…
Kijkend naar die grazende schapen ontleed ik ze in mijn gedachten en fantaseer ik hoe elk onderdeel zal smaken hart, lever, maag, nieren, darmen, kop, tong, hersenen, lamsbout, lamsribbetjes, lamsrug, lamsschouder, lamskoteletten. Ik braad, bak, stoof, grill, smoor en haal bij elke bereidingswijze de smaak naar boven uit mijn geheugen. Gegrilde lever slechts besprenkeld met wat zout en komijn. Vlees zolang gestoomd dat het van het bot afvalt bij de geringste aanraking en smelt op de tong. Een heel gebraden lamsbout. De gerechten verschijnen één voor één voor mijn ogen.
Zo sta ik daar dan, watertandend naar die schapen te kijken tot ik mijzelf vermaan en weer doorfiets. Het is slechts iets meer dan een jaar geleden dat ik gestopt ben met het eten van vlees maar nog steeds verlangt de carnivoor die in mij huist ernaar als een ware verslaafde. Vlees was (is) mijn drugs ik kon niet zonder. Een maaltijd was pas compleet als er vlees bij zat anders had ik er de pest in. Heel wat koeien, schapen, kippen zijn er door mij verorbert door de jaren heen en ik hield een lijstje bij van welke diersoorten ik nog zou willen oppeuzelen met als enige criterium dat ze halal moesten zijn. Hoe zou jak, karbouw, edelhert, antilope, bizon, dromedaris en vele andere herbivoren smaken? Die laatste heb ik in Damascus geproefd en het smaakte niet slecht! Om maar te zwijgen over alle gevederde en geschubde soorten die op de ‘nog te eten’ lijst stonden.
Ik probeerde zelfs reizen te plannen waarbij ik het grootste aantal soorten kon aantreffen die halal waren en door moslims werden gehouden en geslacht. De wereld deelde ik in eetgrenzen in. Waar kon ik als moslim terecht om mij te buiten te gaan aan vlees zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken over de halal criteria? Als er in een land geen moslims woonden ging ik er niet heen. In China reisden we over land van Peking naar Pakistan hoppend van de ene moslimminderheid naar de andere. Gedreven door niet zo zeer liefde voor de geloofsgenoten, maar door lust en liefde voor het vlees. In Pakistan ging ik mij te buiten aan het vlees maar vraatzucht werd bestraft en in Lahore heb ik geweten hoe erg die straf kan uitvallen. Gelukkig is het beste medicijn daartegen overal in de wereld in ruime mate verkrijgbaar: Coca Cola of een kloon daarvan! In Nederland weiger ik dit drankje te drinken, maar buiten Europa beschouw ik het als een medicijn, een noodzakelijk kwaad en het heeft mij heel wat keren ‘genezen’. Een liter of dertig van dit drankje was voldoende om de ingewanden geheel schoon te spoelen en na een paar dagen zonder eten weer vrolijk, gezond en hongerig één van die overheerlijke Pakistaanse gerechten te proberen die nog niet op het menu hadden gestaan.
Tijdens dit offerfeest moest ik een ware innerlijke strijdvoeren om niet toe te geven aan de drang naar vlees. Ik rook en zag een rijke dis aan vlees bereid op verschillende manieren en menigmaal moest ik slikken en wegkijken om maar die innerlijke carnivoor het zwijgen op te kunnen leggen. Als ware ik een vegetariër, wat ik niet ben en nooit zal zijn, heb ik mijzelf beperkt tot wat olijven, brood en fruit. Ik de über-carnivoor beperk mij vrijwillig tot wat ik vroeger smalend konijnenvoer plachte te noemen. Wie dat een jaar geleden had voorspeld, zou ik voor gek hebben uitgemaakt. Maar toch is het zover gekomen en eet ik weliswaar met lange tanden konijnenvoer terwijl ik eigenlijk vele malen liever een mals gestoofd konijntje zou willen eten.
Wordt vervolgd…
40 Reacties op "Vlees!"
@ Mohammed
Rare vraag misschien maar waar ik heel nieuwsgierig naar ben is: Waarom ben je gestopt met vlees eten ?
ik sluit me aan bij de vraag van “#1 Chadidjah”.
Waarom?
@ Chadidjah & aki2000
Wordt vervolgd… ;)
Kan een oude mannelijke familielid jou niet leren “helal” slachten? ;-)
En succes met je innerlijke strijd!
Ha die Mohammed, doet me denken aan mijn macrobiotische periode en ik kan je zeggen: ‘het gaat over’. Na een paar jaar de worstafdeling van de Hema te hebben ontweken lukte het me uiteindelijk om mijn aversie tegen de hypocrisie te overwinnen en eet sindsdien weer alles waar ik me vroeger als emotioneel en gevoelig mens te goed voor voelde. Uiteindelijk bleek ik me als omnivoor toch gelukkiger te voelen dan als artificieel carnivoor. Ik ben altijd gek op dieren gebleven, maar nu vooral in honingtijm saus.
Hartelijke groeten,
Herman
Ik sluit me aan bij Chadidjah en aki200… KYON (= waarom) ?
Leuk onderwerp. Ik ben ook benieuwd waarom je geen vlees meer eet! Ik eet zelf met mate vlees, dwz: minder dan vroeger. Nu eet ik een paar keer per week vlees in plaats van iedere dag bij het ontbijt, middageten en avondeten.
Mijn reden is simpel; ik durf zelf geen dier te slachten en ik heb een hekel aan hypocrisie, dus ik eet niet meer vlees dan ik nodig heb. Bovendien is vlees ook duur en ben ik met wat vervangende producten ook nog goedkoper uit :-)
PS
Wat voor mij ook een belangrijke reden is om niet meer iedere dag vlees te eten, is de asociale wijze waarop ons vee klaar wordt gestoomd voor de slachtbank. Volgespoten met hormonen, een opgroei-deadline van 6 weken van ei tot kippebout in de supermarkt, een vette waterinjectie vlak voor het vlees wordt ingepakt, kleurstoffen toegevoegd voor een mooie rode look van de biefstuk… en over varkens spreek ik maar helemaal niet, dat vlees koop ik al jaren niet meer.
@Edwin
“Bovendien is vlees ook duur…”
Maar het is ook wel lekker. :)
“Volgespoten met hormonen, een opgroei-deadline van 6 weken van ei tot kippebout in de supermarkt, een vette waterinjectie vlak voor het vlees wordt ingepakt, kleurstoffen toegevoegd voor een mooie rode look van de biefstuk… en over varkens spreek ik maar helemaal niet, dat vlees koop ik al jaren niet meer.”
Zoek gewoon een goede halal slager.
Kans is kleiner dat je met vlees te maken krijgt die gemanipuleerd is.
Vraag hem of aan zijn vlees (die hij verkoopt) iets toegevoegd is, als die nee zegt kan je dat altijd tegen hem gebruiken :).
Alhamdulillah!
nog een wbh-groenteman!
#9 aki200:
‘Vraag hem of aan zijn vlees (die hij verkoopt) iets toegevoegd is, als die nee zegt kan je dat altijd tegen hem gebruiken.’
Haha die houden we er in!
Beste Luitjes,
Voor alle duidelijkheid: Ik ben geen vegetariër geworden en zal dat ook nooit zijn! Hoewel ik er persoonlijk de nodige vragentekens bijzet is een vegetarische levenswijze niet in strijd met de Islam – mitst het maar niet uit geloofsovertuiging wordt aangehangen – maar het is niets voor mij, ik blijf en vleeseter in hart en nieren:
http://www.islamveg.com/
Who says Muslims can’t be vegetarian?
http://members.aol.com/yahyam/muslim_vegetarian.html
Verder ben ik ook niet gestopt met het eten van vlees omdat ik het zo zielig vond/vind voor dieren nog om gezondheidsredenen. De reden dat ik gestopt ben met het eten van vlees zijn van religieuze/ethische aard maar daarover volgende week meer.
Met vriendelijke groeten,
Mohammed Boubkari
aan #12 Mohammed
Jij bent in je stukken in mijn ogen bijna de vleesgeworden helderheid–sorry voor deze flauwe woordspeling, maar van deze reactie begrijp ik niets.
Sorry ik sluit me ook aan bij Edwin. Nu begrijp ik je ook niet meer. Graag opheldering, ben je nou wel of geen vegetarier…wel of niet medelijden met dieren en wel of niet vlees eten ivm geloofsovertuiging…..wat heb je voor ons in petto.
Kijk er naar uit volgenden week.
Beste Peter B en Rajae,
De reden waarom ik geen vlees meer eet is dat ik van mening ben dat er geen halalvlees verkrijgbaar is in Nederland ook niet bij de zogenaamde halal slagerijen. En zelfs indien één van die slagerijen wel strikt halal slacht dan heeft men alleen voldaan aan dat onderdeel van de religieuze wet maar niet in zijn totaliteit en is het vlees naar mijn mening niet halal. Ik zal volgende week uitleggen waarom ik dat vind. De enige plek waar men wel halal vlees kan kopen is bij de joodse slager die onder strikt toezicht staat van het rabbinaat. Maar dat brengt weer een ander probleem met zich mee dat je daarmee indirect zionistan steunt.
Dus tot er een antizionistische kosjere slager ( die bestaan, helaas alleen niet in Nederland) een winkel opent in Nederland. Of ik zal zelf maar een slagerij moeten beginnen wanneer ik het zat ben vleesloos door het leven te gaan. Tot die tijd zal ik het zonder vlees moeten in Nederland helaas.
Met vriendelijke groeten,
Mohammed Boubkari
aan #15 Mohammed
Je hebt een heel moeilijk leven, of je maakt het jezelf heel moeilijk…..
Ik las er laatst nog een artikel over in Vrij Nederland “Herrie om Halal”. Het bleek dus inderdaad dat ze maar wat aanrommelen qua halal-voorschriften in Nederland.
Ik zit er ook aan te denken om geen vlees meer te eten, maar dan om een andere reden.
Aangezien ik al spontaan de neiging krijg om op handen en voeten te gaan lopen wanneer ik sommige hersenloze reacties op dit blog lees, kan ik mij alvast gaan voorbereiden op het leven van een herbivoor. Het is immers maar een kwestie van tijd tot dat ik hoeven aan mijn poten kweek en uiers op mijn achterste. ;)
@mohammed:
It’s all about the intention…
Beste Peter B,
Anybody who in this world has half a loaf
And a home in which to live
Is no man’s master and no man’s slave;
Say to him, “Be happy always” for he possesses a world of happiness.
Omar Khayyam
Mijn leven is niet één en al Happiness maar achteromkijkend naar de jaren die voorbij zijn gegaan en kijkend naar het heden kan ik Omar wat mijn leven betreft geen ongelijk geven.
Of om JC Bloem te citeren:
Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.
Dit heb bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat
Domweg gelukkig in Nederland zo zou je mijn leven kunnen omschrijven zelfs zonder vlees ;)
Met vriendelijke groeten,
Mohammed Boubkari
aan #19 Mohammed
Dank voor zoveel moois.
alle oproepen ten spijt al zou je met een billboard van 80 bij 80 meter in een wijk met moslims deze info publiceren (c.q. dat halal vlees in NL eigenlijk niet echt bestaat, al is het alleen maar omdat al het vlees uit de bio industrie komt, waar de meerderheid van de dieren een gruwelijk leven hebben geleden) de gemiddelde moslim is te egoistich om zijn stukje vlees te laten staan, want zo zijn we immers opgevoed. Halal betekent ook dat het dier een goed leven moet gehad hebben. No way dus…
Ook het onverantwoorde rentmeesterschap die hiermee wordt getoond, hoe halal is dat ergens, als je weet dat het produceren van een eenheid vlees, negen eenheden plantaardige grondstoffen kost. Leuke erfenis voor het nageslacht.
Denk daar maar eens over na.
Ati
De Islam kent het principe, wat niet weet wat niet deert. Dus ik wil helemaal niet weten of het vlees wel of niet echt halal is. Zolang de slager zegt dat het halal is bega ik geen zonde. Ik zit niet te wachten op een verhaal over de halal industrie in nederland. De Islam is er niet om het ons zelf onnodig moeilijk te maken. Iedereen weet best dat halal meer is dan Bismillah zeggen en slachten maar. Alleen zijn er heel veel Moslims die echt moeite doen voor halal vlees voor ons allemaal en niemand is perfect, ook de halal slager niet. En nu wil jij de betweter uit gaan hangen en ga je roepen dat het vlees niet halal is. Nee jongen, zoveel betweterigheid is niet goed.
@ati
“…als je weet dat het produceren van een eenheid vlees, negen eenheden plantaardige grondstoffen kost…”
Maar het is ook echt lekker :).
@Mohammed
Ben je hier echt gelukkig mee?
Ik juich je pogingen zeer toe om etische en milieuredenen maar ik vraag me af of je dit wel volhoudt
Voor mij is vlees nooit mijn lievelingseten geweest, maar vis wel
en na zes jaar veganistische zelfbeperking ben ik toch weer kaas, ei en vis gaan eten…De laatste niet in enorme hoeveelheden, maar toch…
zou het niet beter voor jou zijn om gewoon 1 keer per week, (het liefst biologisch) halal vlees te eten?
Maar goed mocht je het vol houden, dan is dat natuurlijk zeer goed voor iedereen (behalve voor je eigen ego misschien)
@hasan #22
Je weet best dat je vlees uit de bio-industrie eet!!!
Wat jij doet is je ogen sluiten
Ik koop in Rotterdam vaak bij een Marokkaanse slager, met strenge zwart gebaarde mannen die in de winkel helpen en op vrijdagen soms met Koranrecitatie uit een luidspreker. Zou hun vlees–overigens van zeer goede kwaliteit–niet halal zijn?
Als dat niet zo is, waar gaat het dan met de wereld naar toe?
@ Hassan # 22
Het principe “Wat niet weet wat niet deert” is m.i. onzin en wordt hier niet toegepast hoe het bedoeld is, als er twijfel is over iets moet je het gewoon niet doen/eten. Je moet altijd uitzoeken hoe zaken liggen en t.a.v. vlees is dat niet zo moeilijk.
Alleen biologisch vlees wat ritueel geslacht is , is halal.
Er zal nooit iets veranderen als alle moslims er zo naar blijven kijken en dan zijn we slechte rentmeesters van deze aarde.
M.i. is dit schijnheilig.
MvG
Hoi Mohmammed,
“Of ik zal zelf maar een slagerij moeten beginnen wanneer ik het zat ben vleesloos door het leven te gaan. Tot die tijd zal ik het zonder vlees moeten in Nederland helaas.”
Daar red je het niet mee hoor, voor het bereiken van die hoogste graad van halalheid. Je moet tenminste ook nog een slachterij, een boerderij en een veevoerbedrijf opzetten.
Heb je er ook over nagedacht hoe dat voelt voor de mensen, die met heel veel goede bedoelingen hun best hebben staan te doen om die gerechten te bereiden, als jij, wat zij je aanbieden, op die grond afwijst ???
Tot blogs,
Henk
Beste Mohammed,
Ik denk dat ik je wel begrijp. De praktijken van slachtershuizen zijn inmiddels bekend, en als je gevoel teveel ontwikkeld is, kun je bijna het leed proeven in het vlees wat je eet. Daarnaast zit het vlees vol hormonen, kleurstoffen en heeft het dier meestal kunstmatig voedsel toegediend gekregen tijdens het leven.
Laten het maar niet hebben over de slachtmethoden. Want die zijn regelrecht een ramp te noemen. Enfin, als een gevoelig mens èn vleesliefhebber wordt het een lijdensweg. Je wilt graag eten, maar je weigert gemarteld vlees te eten. Dat is een dilemma, wat helaas niet iedereen begrijpt. Of wel?
vrgr,
Asim
“Halal betekent ook dat het dier een goed leven moet gehad hebben.”
Is het eigenlijk mogelijk in NL om biologisch halal-vlees te kopen?
Ik ben er eigenlijk altijd vanuit gegaan van niet, en dan vind ik zelf biologisch vlees de beste optie (omdat dan in elk geval het dier een goed leven heeft gehad…dat hoop ik tenminste) maar zijn er eigenlijk biologische halal-slagers?
Complimenten trouwens aan Mohammed om zo principieel te kunnen zijn. (Bij mij glipt er nog wel eens een Albert Heijn Grill & Steak-kippetje door helaas…)
@hassan
het heeft m.i. niets met betweterigheid te maken, het heeft geen zin om mensen te overtuigen die hun geliefde stukje vlees niet op kunnen geven (over het ‘vlees is zwak gesproken :-) Zoals door iemand anders als is gepost, bij twijfel niet doen. Maar goed iedereen heeft z’n eigen verantwoordelijkheid. Tot zo ver.
Verder voor mij is een schoon geweten belangrijk. De maatschappij die steeds individualistischer wordt en egocentrischer loopt ook dwars door de islamitische gemeenschap heen, waarin dierenleed geen plaats lijkt te hebben. Dat vlees is toch te lekker per slot van rekening. Ik heb een voorstel voor een nieuwe titel voor dit blog: Halal Hypocrisie
#15 Mohammed
Dat klopt wat je zegt, na wat gespeur op internet ben ik erachter gekomen dat enkel de slachting ‘halal’ zou moeten verlopen… en zelfs daar wordt bijna niet op gecontroleerd.
#9 aki
Of het bij een islamitische slager 100% halal is, daar ben ik niet zeker van aangezien je niet weet hoe het dier groot is gebracht. Maar je kan het hem wel persoonlijk vragen idd, dat is slim :-) Asim verwoordt het dilemma heel goed in #29… net als Elma en Ati op #30 en #31.
Het leek mij een goed idee om een ‘adoptiekoe’ te nemen, je betaalt een boer om ‘jouw’ koe op te laten groeien, die kan je dan bezoeken en zien hoe die opgroeit, uiteindelijk krijg je dan een deel van het vlees van de slachting.
Of in de tuin zelf een paar kippen houden, ze zelf (laten?) slachten en dan ook zelf op te eten. Dat zie ik mezelf ook nog wel doen.
aan #32 Edwin
“Het leek mij een goed idee om een ‘adoptiekoe’ te nemen, je betaalt een boer om ‘jouw’ koe op te laten groeien, die kan je dan bezoeken en zien hoe die opgroeit, uiteindelijk krijg je dan een deel van het vlees van de slachting.
Of in de tuin zelf een paar kippen houden, ze zelf (laten?) slachten en dan ook zelf op te eten. Dat zie ik mezelf ook nog wel doen.”
Ik ben bang dat je als je op die manier als sentimentele stadsmens je eigen koe begeleid, je het dan op het einde het niet meer over je hart kan krijgen om haar dood te laten maken.
Als kind logeerde ik bij een oom die konijnen hield. Vriendelijke dieren die urenlang vreedzaam in hun hok zaten te knabbelen. Tegen kerstmis werd er één geslacht. Vreselijk.
@ Peter B.
“Ik ben bang dat je als je op die manier als sentimentele stadsmens je eigen koe begeleid, je het dan op het einde het niet meer over je hart kan krijgen om haar dood te laten maken.”
Inderdaad en dit is precies in overeenstemming met de bedoeling van ‘offeren’. Abraham moest tenslotte ook zijn ‘geliefde’ zoon opofferen.
Weet je.. In het Turks heb je een uitdrukking ‘KINALI KUZUM’, betekent ‘mijn met henna versierde lammetje’ , dit wordt door Turken gebruikt als een koosnaampje voor hun kinderen.
Natuurlijk heeft dit een verleden, lammetjes die geslacht zouden worden, werden met zorgvuldigheid grootgebracht. Er werd dus zelfs henna op hun vacht gezet. Deels om ze te ‘herkennen en onderscheiden’ van andermans lammetjes en deels omdat het een soort ritueel was. Tenminste dit is wat mij is verteld, wellicht is er ook een andere reden.
Dit wilde ik even kwijt.. :)
Vriendelijke groeten.
Dat is een mooi voorbeeld Hilal.
Peter B.
Dat is ook precies het idee erachter; mezelf confronteren. Mijn moeder heeft dezelfde ervaring met konijntjes als jij. Haar vader slachtte eens het konijntje van haar zusje en dat heeft nogal indruk gemaakt.
Haar conclusie was: haar vader houdt op een andere manier van konijnen. Je hoeft geen beul te zijn om een dier met respect te slachten. Lees het stukje van Hilal maar, dat is echt goed.
Verder ben ik ook niet gestopt met het eten van vlees omdat ik het zo zielig vond/vind voor dieren nog om gezondheidsredenen. De reden dat ik gestopt ben met het eten van vlees zijn van religieuze/ethische aard maar daarover volgende week meer.
Ik had hierover nog een vraag. Je eet geen vlees omdat je “twijfelt” aan de manier van slachten..dus of het halal gebeurt. Dat is een goede reden. Maar zou je ook halal-vlees (dus wel op de juiste manier geslacht) eten als de dieren ontzettend hebben geleden (denk aan kistkalven, kippen in kleine hokken, vervoer dieren …etc), gezien het belang van het goed behandelen van dieren in de islam.
Aan wie stel je die vraag ‘iemand’?
Sowieso hebben sommigen al op deze vraag gereageerd, door aan te geven dat ze biologisch vlees willen eten (wat dan halal geslacht zou moeten zijn…de vraag is of dit al bestaat, de biologische halal slager), opdat het dier wel een goed leven heeft gehad.
Je hoeft geen dier te slachten (ookal gebeurt dit liefdevol) als je voldoende ander voedsel kunt binnenkrijgen om kerngezond door het leven te gaan.
@#38 Pippi
“Je hoeft geen dier te slachten (ookal gebeurt dit liefdevol) als je voldoende ander voedsel kunt binnenkrijgen om kerngezond door het leven te gaan.”
Zegt wie? Ik ga echt niet mijn dieet nu aanpassen omdat een of andere gek zegt dat we zonder vlees kunnen en zelfs beter van worden. Ik geloof er niets van. Wij eten vlees al duizenden jaren. We kunnen gewoon niet zonder vlees zonder nadelige gevolgen.
@ aki #39
Dat zegt niet een of andere gek. Dagelijks vlees eten is niet gezond, eigenlijk is 1 x per week vlees eten voldoende.
Als je over zaken anders denkt of andere inzichten hebt kunnen die toch ook OK zijn ?
MvG