Voorpagina Algemeen

Je bgreipt me tog!!!

De Nederlandse taal gaat knock out! Ik moet het maar erkennen denk ik bij deze: het gaat niet goed met de Nederlandse taal en daar werken wij aan mee.

Wie zijn wij….? Wij zijn de jongeren in het algemeen, de vervroegde schoolverlaters, de vreemdelingen, de allochtonen, de medelanders, de autochtone subculturen, etc…. hoe je ze ook wilt noemen, in wat voor vak je ze ook wilt proppen. De taal krijgt er flink van langs.

Voor diegenen die mij bij deze nog een beetje vaag vinden, dit hoorde ik weer eens laatst:

"Waarom maakt ‘het’ of ‘de’ uit, waarom moet ik netjes praten, je begrijpt me toch!"

Dat was een jongen, die door een ander werd gecorrigeerd op een de/het-fout. Het is natuurlijk ergens wel te begrijpen dat het voor de prakitsche zaken wel uit te houden is met alleen het ‘doen begrijpen’, maar ik vind dat het tijd wordt dat iedereen toch een beetje moeite doet om meer te doen met de taal… om meer te doen dan jezelf alleen begrijpelijk maken voor de ander.

Toen ik nog op de middelbare school zat, hoorde ik van een lerares Nederlands dat je het verschil tussen de opstellen van nu en die van 5 jaar geleden duidelijk ziet. En gelijk heeft ze… Om maar een voorbeeld te noemen: iedereen is opeens aan het msnen geslagen. Het gaat zelfs zover dat sommige jongeren die hun taal nog niet goed beheersen (12/13-jarigen), de msn taal als de Nederlandse taal zien. Dat zie je dus ook weer terug in opstellen waar de interpunctie geen rol meer speelt, afkortingen worden gebruikt die niet bestaan (effe=even), etc…

Ik heb mijn ouders al zover gekregen dat ze ook de taallessen gaan volgen die Verdonk ze heeft opgelegd door te dreigen met de financiele gevolgen bij het niet meedoen. Dat is overigens niet een overgave aan haar beleid. Maar zo’n beleid kan je niet toepassen op jongeren. Die gaan al naar school en volgen het verplichte vak Nederlands al. Een iets moeilijker op te lossen probleem. Of toch niet?

Disclaimer: typefouten, spelfouten, grammaticale fouten en alle overige denkbare fouten die te vinden zijn in mijn logs zijn geheel voor rekening van de eindredacteur van wijblijvenhier.nl volgens artikel 2.2 uit de algemene voorwaarden (na te lezen op het stadhuis in Islamabad, Pakistan).