De Nederlandse taal gaat knock out! Ik moet het maar erkennen denk ik bij deze: het gaat niet goed met de Nederlandse taal en daar werken wij aan mee.
Wie zijn wij….? Wij zijn de jongeren in het algemeen, de vervroegde schoolverlaters, de vreemdelingen, de allochtonen, de medelanders, de autochtone subculturen, etc…. hoe je ze ook wilt noemen, in wat voor vak je ze ook wilt proppen. De taal krijgt er flink van langs.
Voor diegenen die mij bij deze nog een beetje vaag vinden, dit hoorde ik weer eens laatst:
"Waarom maakt ‘het’ of ‘de’ uit, waarom moet ik netjes praten, je begrijpt me toch!"
Dat was een jongen, die door een ander werd gecorrigeerd op een de/het-fout. Het is natuurlijk ergens wel te begrijpen dat het voor de prakitsche zaken wel uit te houden is met alleen het ‘doen begrijpen’, maar ik vind dat het tijd wordt dat iedereen toch een beetje moeite doet om meer te doen met de taal… om meer te doen dan jezelf alleen begrijpelijk maken voor de ander.
Toen ik nog op de middelbare school zat, hoorde ik van een lerares Nederlands dat je het verschil tussen de opstellen van nu en die van 5 jaar geleden duidelijk ziet. En gelijk heeft ze… Om maar een voorbeeld te noemen: iedereen is opeens aan het msnen geslagen. Het gaat zelfs zover dat sommige jongeren die hun taal nog niet goed beheersen (12/13-jarigen), de msn taal als de Nederlandse taal zien. Dat zie je dus ook weer terug in opstellen waar de interpunctie geen rol meer speelt, afkortingen worden gebruikt die niet bestaan (effe=even), etc…
Ik heb mijn ouders al zover gekregen dat ze ook de taallessen gaan volgen die Verdonk ze heeft opgelegd door te dreigen met de financiele gevolgen bij het niet meedoen. Dat is overigens niet een overgave aan haar beleid. Maar zo’n beleid kan je niet toepassen op jongeren. Die gaan al naar school en volgen het verplichte vak Nederlands al. Een iets moeilijker op te lossen probleem. Of toch niet?
Disclaimer: typefouten, spelfouten, grammaticale fouten en alle overige denkbare fouten die te vinden zijn in mijn logs zijn geheel voor rekening van de eindredacteur van wijblijvenhier.nl volgens artikel 2.2 uit de algemene voorwaarden (na te lezen op het stadhuis in Islamabad, Pakistan).
7 Reacties op "Je bgreipt me tog!!!"
Ik denk dat veel mensen moeite hebben met correct Nederlands schrijven doordat je op internet wordt overspoeld met teksten vol spelfouten en ontbrekende interpunctie. Toen ik zo oud was als jij, een jaar of twintig geleden dus, kon je ervan uitgaan dat alle gedrukte teksten die je las, foutloos waren. Dit maakte het, volgens mij, ook makkelijker om het zelf goed te doen.
Ook merk ik nu aan de school van mijn kinderen, dat de eisen die gesteld worden, lager liggen. Als wij vroeger een taalfouten maakten in een geschiedenisrepetitie werd dit foutgerekend. (Ik zeg niet dat ik het daarmee eens ben.) Bij alles wat we deden, speelde het correct spellen van de taal een rol. Het lijkt wel of dat nu minder belangrijk wordt gevonden.
Tot zover Opoe aan het woord.
Het efficiente taalgebruik in sms en msn vind ik geweldig, al “spreek” ik het zelf niet. Het getuigt van creativiteit en taalgevoel.
En wat betreft de eerste alinea: voor zover het “taalfouten” betreft in de gesproken taal ben ik het helemaal eens met het argument “je begrijpt me toch”. Taal gaat over expressie en communicatie. Elkaar begrijpen gaat ook zonder perfecte beheersing van de taal.
Groetjes van Pauline
Humor :-)))
Tja, het Nederlands wordt steeds minder Algemeen Beschaafd. Er zijn geen duidelijke regels meer (of deze worden niet meer gehoorzaamd). Om Wittgenstein te parafraseren, taal is alleen begrijpelijk in zoverre we de regels van de taal kennen. Hoe minder regels we kennen, hoe minder gedetailleerd ons taalgebruik is. Natuurlijk veranderen de regels af en toe, maar dan moeten er nog wel regels blijven. En dat ontbreekt er nog wel eens aan. Iedereen verzint namelijk zijn eigen Br33za-, slang- of MSN-dialect. Op zich niet zo erg, zolang ze ook maar weten hoe je Nederlands spreekt. Zo niet, dan zou dit misschien het begin kunnen zijn van een Babylonische spraakverwarring. Dus, op het gevaar af autoritair te klinken: Rezpect da Rulez!
@Paula
Helemaal mee eens dat het elkaar begrijpen ook zonder de perfecte taalbeheersing gaat. Alleen is het streven naar (uberhaupt) voldoende beheersing van de taal naar mijn mening wegge-ebt bij de doorsnee burger.
@iedereen
Het gaat alleen maar om je te kunnen reden. Om je verstaanbaar te maken, maar taal heeft ook een andere functie dan alleen dat. Denk maar aan je emoties kunnen uiten, een bepaalde vakkennis overbrengen, etc… en dan is de cirkel weer rond —> dat je je juist door het onvoldoende beheersen van een taal niet goed kunt presenteren.
En andersom, wordt je wel goed gepresenteerd door je gebrekkige Nederlands… is het alleen maar nadelig voor jezelf
“een taalfouten” moet natuurlijk zijn “taalfouten” of, zoals je wilt, “een taalfout”.
Mea Culpa
Tim kaart ergens aan dat de regels van de taal niet duidelijk meer zijn. Daar ben ik het mee eens. Je ziet ook dat de taal steeds dynamischer wordt. Een grote bijdrage hieraan kan je denk ik toeschrijven aan de globalisering, de wereld wordt kleiner en de mensen worden wereldburgers (vooral in Europa).
De taal verandert nu zo vaak dat het inderdaad even niet meer bij te houden is hoe het ook alweer moest. Denk maar aan ‘kippepoot’ die we nu schrijven als ‘kippenpoot’. (Hier de mist ingaan is niet eens zo erg, over een paar maanden slaat toch de vogelziekte toe en hebben we geen kippenpoten meer. :-) )
Nu ben ik hardop aan het nadenken: *Zou het dan niet zo kunnen zijn dat de instantie, die de regels voor de Nederlandse taal vast stelt, een gedeelte van de schuld draagt?* Zou de taal niet iets statischer moeten zijn? Of is het goed dat de taal mee-ontwikkelt met de gebruikers hiervan?
sterker nog, dat de taal meeverandert is onvermijdelijk. Individuen gebruiken de taal in een veranderende wereld, waarin oude termen in onbruik raken en nieuwe uitdrukkingen in gebruik worden genomen. De betekenis van woorden en soms ook grammatica past zich aan aan de veranderende praktijk. Denk aan termen als “hysterisch” (stamt af van het latijnse woord voor “baarmoeder”, omdat men hysterie als een vrouwenkwaal zag. Tegenwoordig weten we dat baarmoeders niets te maken hebben met hysterisch gedrag). Dus de regels veranderen. Daar is niets mis mee, zolang het geleidelijk gebeurt en door iedereen die de term gebruikt, erkend wordt. Dat is in dit geval niet zo: jongeren negeren deze regels vaak en geven er geen algemeen regels voor in de plaats. Dat is een probleem.
Ik heb het al eerder duidelijk gemaakt, maar goed… Wilt men niet de taal leren kennen… dan leert de taal de mensen maar kennen. Dat komt bij mij over als ik het beleid van minister Pechtold in de gaten hou. Deze minister heeft nu weer wat bedacht om N