Voorpagina Opmerkelijk

Rumsfeld Light

Het nieuwe jaar is begonnen en als het goed is hebben we allemaal goede voornemens. Hoewel, uit een onderzoek blijkt dat we op deze aardbol uitblinken in pessimisme over 2008. Het lijkt alsof de calvinistische nuchterheid en de geest van de verlichting in Nederland plaats hebben gemaakt voor middeleeuwse (?) angst en duisternis. We zijn helaas zwartkijkers geworden. Nergens voor nodig denk ik. We zouden er beter aan doen als we allemaal wat positiever zouden worden en daar naar zouden handelen in het nieuwe jaar en misschien doen we dat al. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat we al heel toekomstbewust leven, wij zijn inmiddels de grootste light drinkers van Europa.

Een goede ontwikkeling, zou je denken. Echter, zijn de suikervrije light producten wel zo gezond of laten we ons (wederom) bewust of onbewust voorliegen?

Als ik het onderzoek juist interpreteer leven wij dus erg toekomstbewust. Light producten zouden gezond zijn omdat ze zoetstoffen bevatten in plaats van dat verderfelijke calorierijke suiker.

Echter…

Veel ‘Light’ producten, van vruchtensappen tot suikervrije kauwgum, bevatten de beruchte kunstmatige zoetstof aspartaam. Enkele jaren geleden was het nog nieuws dat uit een Italiaans onderzoek was gebleken dat deze stof kankerverwekkend is. Toch werd de stof toegelaten in de Europese Unie omdat uit een Amerikaans tegenonderzoek was gebleken dat het wel meeviel met de risico’s ondanks het feit dat er bij dat tegenonderzoek sprake was van belangenverstrengeling. Een Amerikaanse burgerbeweging beweerde toen ook dat dit tegenonderzoek vol fouten zat en dat er was geknoeid om de stof op de markt te krijgen.

En wie was er bij dat tegenonderzoek, dat aspartaam op de markt hield, betrokken? Niemand minder dan Donald Rumsfeld die tevens CEO was van firma Searle & Co van 1977 tot 1985. In firma Searle & Co werd de beruchte stof als eerst ontdekt en geproduceerd. Donald Rumsfeld stond zowel aan het hoofd van de organisatie als het onderzoek.

U kent hem vast nog wel, die enge meneer die eind jaren ’80 van de vorige eeuw dictator Saddam Hoessein de handen schudde om zo’n 15 jaar later samen met een ‘kliekje’ in het Witte Huis de wereld het onomstotelijk bewijs voor te houden waaruit bleek dat Irak chemische wapens zou hebben en binnenkort zelf kernwapens, en dat er een link was tussen Saddam Hoessein en AlQaida. Klinkklare onzin wisten de wijzen toen en weten de dommen nu ook! Dit alles om het olierijke en strategische Irak te bezetten, plat te bombarderen met als risico het ontketenen van een burgeroorlog…the disaster continues…

Enfin, op zijn minst een controversieel stofje dus dat aspartaam. Ik vertrouw die light producten daarom niet, ik boycot ze! Geef mij maar suiker, het liefst ‘brown sugar’

Maar misschien ben ik met mijn kritische blik wel de typische Nederlandse pessimist en zwartkijker…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel