Goedheid, kracht, passie en verlichting zijn toch niet enkel voorbehouden aan mensen uit ‘het Westen’? Nee, zeker niet. In stripverhaal ‘The 99’ maakt het daarom ook niet uit waar je vandaan komt.
Toegegeven, geloven in superhelden is wat kinderlijk. Maar dat maakt het niet minder leuk. Want waar staan superhelden voor? De strijd voor rechtvaardigheid, de strijd tussen het goede en het kwade, bescherming van de zwakkere, vergeving verlenen aan iedereen en de onbaatzuchtigheid van één om te vechten voor ons allen. Een superheld toont alle karakteristieken van een ware leider en leiders hebben we nodig. Juist nu.
Leiders van nu dienen een brede kijk op de wereld te hebben. Nieuwe wereldeconomieën, betere scholing en snellere contacten zorgen ervoor dat de positie van veel niet-westerse wereldburgers is verbeterd. Waar vroeger nog werd gesproken over ‘kansarmen’, worden ze vandaag concurrenten genoemd. En terecht; we moeten niet verwachten dat driekwart van de wereld eeuwig de underdog blijft.
Verder verandert Nederland ook. De zonen en dochters van voormalige gastarbeiders en vluchtelingen duiken vaker de schoolbanken in, omdat hen is ingepeperd ‘zonder papiertje ben je niets waard’. Zij zijn zelfbewuster en accepteren minder makkelijk vooroordelen over hen dan hun ouders hebben gedaan. Leiders zouden dat moeten inzien. Het is gedurfder en een teken van visionaire kracht om mensen niet te stigmatiseren over hun positie nu, maar om te denken aan hun bijdrage later.
Een manier om daar verandering in te brengen, is om de manier waarop wij naar de wereld kijken te veranderen, onze beeldvorming. Een open ervaring met de leef- en denkwijze van een ander kan ons leren beter samen te leven, te werken en te handelen. Het stripverhaal ‘The 99’ is al aan de slag gegaan met die filososfie.
‘The 99’ is een stripverhaal over 99 krachtstenen. De stenen zijn verspreid over de hele wereld. Jongeren die in aanraking komen met de stenen ontdekken hun ware kracht of talent. Of je nu komt uit Spanje, Yemen of Kenia; of je nu gesluierd, ongesluierd, kort, lang, dik of dun bent; ware kracht zit binnen en door de stenen komt deze tot uiting. Door hun krachten te bundelen, trekken de helden ten strijde tegen de kwade krachten.
Het verhaal is geschreven door psycholoog Naif Al-Mutawa met schrijvers van o.a.´Batman´, ´Superman´ en ´The X-men´. Hij deed dat, omdat hij vond dat moslims een verkeerd zelfbeeld hadden. Goedheid, kracht, passie en verlichting zijn toch niet enkel voorbehouden aan mensen uit ‘het Westen’? Nee, zeker niet. In ‘The 99’ maakt het daarom ook niet uit waar je vandaan komt.
Veel superheldenverhalen zijn doordrongen van christelijke symboliek(herken Jezus als eenling die het op zich neemt om voor de mensheid te zorgen in Superman). De schrijvers haalden vaak hun inspiratie uit bijbelverhalen. In ‘The 99’ haalt men inspiratie uit de Koran. De 99 krachtstenen staan voor de 99 schone namen van Allah(swt) en de deugzame eigenschappen van de namen vind je terug in de verschillende krachten van de stenen.
Dit ene tijdschrift zal de wereld niet veranderen. Wat het wel doet, is helpen zelfbeelden te veranderen en dat is belangrijk voor de manier waarop mensen naar zichzelf en elkaar kijken. Een kind in zowel Maleisië als in Nederland kan zich nu herkennen in helden die er hetzelfde uitzien als hem. De jonge geest begrijpt de boodschap van gemeenschapszin en wellicht onthoudt het onderbewustzijn die oude les, zodat de volwassen geworden kind daar aan zal blijven denken. Jong gedaan, oud geleerd zullen we maar zeggen.
Beeld je eens in; een kind van 7 leert normen en waarden kennen door ‘The 99’, leert niet naar kleur/afkomst/religie/kleding te kijken en leert dat je moet samenwerken om de wereld beter te maken. In deze tijden waarbij de roep naar leiderschap overal klinkt, zou ik een kind grootgebracht met die idealen zo volgen. Dat is mijn soort superheld.
3 Reacties op "Mijn soort superheld"
“leert niet naar kleur/afkomst/RELIGIE/kleding te kijken.”
Volgens mij is het een puur EO blaadje, echter nu verkapt de islam als de “waarheid” Ik werd in mijn kindertijd door naieve verhaaltjes het geloof bijgebracht,( in communistische landen zal daar de ideologie op een neity ander wijze zijn gebracht) achter af heb ik het als een indoctrinatie gezien en ben blij dat ik als volwassen mens de waarheid heb gevonden in het atheisme.
The 99, interssante concept. Ik had er nooit eerder over gehoord. Ik zal zeker even kijken hoe ’t is. Echt een mooi stuk. De verandering moeten we ook niet van “het westen” verwachten, die verandering moeten “wij” eerst gaan maken.
Hmm interessant concept, maar aangezien Marvel en DC al zo ongeveer 70 jaar strips schrijven en zo veel ervaring hebben, betekent dit ook bijna automatisch dat ze alle soorten superkrachten en helden al een keer geprobeerd hebben..
Als fan van strips kan ik echter wel zeggen dat er nooit echt zoiets is geweest als een moslim superhero, terwijl zo ongeveer alle andere groepen mensen al een iconische superheld hebben gehad.
De schrijvers van the 99 moeten daarnaast oppassen dat ze niet teveel ideeën overnemen van de Amerikaanse stijl van comics, en er echt hun eigen ding van maken. Een supersterke held versus een technologisch vooruitstrevende superheld, of samenwerking van deze 2, is al heel heel vaak gedaan bijvoorbeeld in zowel de Marvel als DC strips. Ik denk dat kinderen die opgroeien met een Hulk of Superman deze eerder herkennen, en the 99 als kopie betitelen, omdat er maar x aantal krachten zijn die je kan gebruiken voor je superhelden..
Ik ben dan ook bang dat hoewel dit een goed idee is, de kans op succes in Amerika volgens mij niet enorm is (hoewel ik het tegenovergestelde hoop!).