Voorpagina Politiek

22.586-24.159

 “We’re kicking ass”: George W. Bush, on the security situation in Iraq, to Australian Deputy Prime Minister Mark Vaile, Sydney, Australia, Sept. 5, 2007
“We don’t do body counts”: General Tommy Franks

Noun: collateral damage. (euphemism) inadvertent casualties and destruction inflicted on civilians in the course of military operations

1 januari, 2007, Ibrahim Abdullah. Coach van het Irakese rolstoelbasketbalteam.
1 februari, 2007, Waleed Al-Zihairi. Advocaat.
1 maart, 2007, Ahmed Naseem. Politieagent.
1 april, 2007, Ibrahim Kaitan al-Zawba’I. Voormalig kolonel.

1 mei 2007   Nejim Mohammed Hussein. Smid.

1 juni 2007   Rokan Mutlakal-Jibouri.  Sunnitisch stamhoofd.

1 juli 2007    Najdat Solaiman Mohammed. Sunnitische imam.

1 aug 2007   Bahaa Naji Yaseen. Ingenieur.

1 sep 2007   Khair Al-Din Al-Hamdani. Jurist.

1 okt  2007  Taleb al-Obeidi. Directeur van een staatsbedrijf.

1 nov  2007  Sabri Abdul-Jabar. Hoogleraar.

1 dec  2007   Munim Hadi al-Yasiri . Officier in de inlichtingendienst.
Elf namen van elf mannen wier leven op gewelddadige wijze werd beëindigd het afgelopen jaar in Irak. Elf van de 22.586 tot 24.159 Irakezen wie het leven werd ontnomen in 2007.

Totaal aantal doden door geweld tussen 1-1-2003 en 1-1-2008: 80.330 – 87.741.

En de nachtmerrie gaat door alleen al in de eerste week van januari 2008 vielen er 233 doden.

Voor Bush en zijn onderaannemers zijn die meer dan 80.000 doden slechts collateral damage waar ze geen seconde minder om slapen. Zij wisten waaraan ze begonnen en wat dat teweeg zou brengen in Irak. Zij wisten dat wanneer de doos van Pandora (Irak) eenmaal geopend zou worden er stromen bloed zouden vloeien. En als ze dat niet wisten dan waren er genoeg experts die hen daar keer op keer op hebben gewezen.

Maar wat betekent de dood van enkele tienduizenden mensen voor hen die de woorden collateral damage als een mantra bezigen om de gruwelijkheden van hun beslissingen te rechtvaardigen. Het ironische is dat terroristen hun slachtoffers ook beschouwen als collateral damage:

Timothy McVeigh, who is scheduled to be executed May 16, has solidified his position as the poster boy of cold-blooded villainy. The Oklahoma City bomber has once again outraged the American public when he described the 19 dead children among his 168 victims as “collateral damage” in an interview. (CommonDreams.org)

Wat is het verschil tussen deze terrorist en Bush? Beide blanke mannen, christenen en patriotten. Kortom Amerikanen in hart en nieren. Waarom noemt men de één terrorist en de ander niet? Misschien omdat de slachtoffers van de eerste Amerikanen zijn en die van de laatste niet? Timothy McVeigh kreeg de doodstraf voor zijn daad, Bush gaat echter na gedane zaken op zijn lauweren rusten met daarbij alle eer en privileges van een voormalig staatshoofd. Het is dan de beurt aan de volgende president om op weer ergens op de wereld collateral damage te veroorzaken in naam van vrijheid & democratie.

Voor hen die geïnteresseerd zijn naar wat die twee Orwelliaanse woorden collateral damage werkelijk betekenen, zie hier wat je niet op het acht uur journaal te zien krijgt. Alleen voor mensen met een sterke maag!

Kort geleden is er een nieuw rapport verschenen over het aantal doden in Irak sinds 2003, dit keer van het WHO waarin de schatting uitkomt op de 150.000 doden tussen 2003 en 2006. Een andere studie gedateerd uit 2006 en uitgevoerd door John Hopkins Universiteit in Baltimore en gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet komt op een geschat aantal doden van 600.000 doden tussen 2003 en 2006. Zie dit.

Wat het werkelijke aantal doden ook moge zijn, Bush is daar met de invasie van Irak in 2003 direct of indirect schuldig aan. Dat pleit andere partijen die meegewerkt hebben aan deze invasie of die steun hebben verleend in welke vorm dan ook niet rij van medeplichtigheid of directe schuld. Denk aan het regeringsleger van Irak, alle milities van de diverse groeperingen en politieke partijen, de verschillende verzetsorganisaties, de extremisten van al-qaida en de verschillende huurlinglegers en de criminele bendes.

Zij delen allen meerdere of mindere mate mee in de schuld van Bush.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van