Voorpagina Algemeen

Aliens in Casablanca

Even een flashforward naar het jaar 2038. Breakingnews: …Er is een vreemd vliegend voorwerp gesignaleerd boven de Marokkaanse stad Casablanca en er melden zich honderden getuigen. Enkele dagen later komt de Marokkaanse koning Hassan III, de ‘leider van de gelovigen’ (‘emir el-mou’minine’), live op tv met een verklaring: "Geachte onderdanen, wat enkelen van jullie hebben gezien was echt. Wij zijn niet alleen in dit universum."

"Allah, onze Schepper, heeft meerdere werelden en schepsels geschapen. Vandaag breng ik het goede nieuws dat het gezegende koninkrijk Marokko en het Marokkaanse volk zijn uitverkoren om als eerste kennis te maken met deze nieuwe schepsels van Allah."

Enkele uren later gaat bij CNN de discussie over de vraag of deze buitenaardse wezens (aliens) niet een vergissing hebben gemaakt. Een anonieme ex-CIA agent zou tegenover de nieuwszender hebben verklaard dat er op de betreffende dag een afspraak was gemaakt met de aliens en de Amerikaanse president op het Witte Huis. Ze zouden waarschijnlijk Het Witte Huis hebben verward met de stad Casablanca, wiens naam in het Spaans eveneens ‘witte huis’ betekent. De Marokkaanse pers verwerpt deze theorie als "jaloerse Amerikaanse propaganda".

Hoe reageert de wereld?

De krantenkoppen: "Casablanca is Marokkaans Roswell", "Marokkaanse gastvrijheid ook voor aliens", "UFO science-fiction mythes blijken waar" en "We zijn niet alleen in het heelal!"

Terwijl de Church of Scientology claimt het allemaal voorspeld te hebben en het als bewijs voor hun geloof zien, doet ook de Paus mee in de speculaties: "Of het zijn duivels of het zijn gevallen engelen die het einde der tijden aankondigen…"

Vreemdelingenliefde?

2038 is een tijd dat ‘Fort Europa’ hermetisch is afgesloten. De straat van Gibraltar is bezaaid met zeemijnen die op de zeebodem liggen en geactiveerd worden zodra er een niet-identificeerbaar schip boven vaart. De constante stroom van Afrikaanse bootvluchtelingen van dertig jaar geleden is hiermee abrupt gestopt. Echter, voor deze nieuwe (buitenaardse) vreemdelingen maakt Europa graag een uitzondering.

De Marokkaanse overheid maakt na een tijdje bekend dat de aliens alleen digitaal kunnen communiceren en dat ze duidelijk hebben gemaakt dat ze ontdekkingsreizigers zijn uit een ander sterrenstelsel. Ze wilden eerst in Europa landen, maar hadden begrepen dat Europa niet openstond voor vreemdelingen. "Casablanca leek ze wel een gastvrije stad", aldus de koning van Marokko.

Verschillende landen bieden aan de aliens op te vangen. "Marokko heeft geen monopolie op deze gasten, noch het recht de gebrachte kennis voor zich te houden", aldus de Britse premier. De Amerikaanse president dreigt met een invasie als er aanwijzingen zijn dat Marokko buitenaardse kennis zal gebruiken om daarmee een bedreiging te vormen voor de veiligheid van het ‘vrije westen’. "We hebben sterke aanwijzingen dat het huidige regime deze buitenaardse kennis aan het winnen is en op korte termijn een bedreiging voor de mensheid zal vormen."

Dan gebeurt er iets knulligs, ’typisch Marokkaans’ geven ze ook in Marokko onmiddellijk toe. De vliegende schotel van de aliens blijkt gestolen te zijn. Enkele dagen later komt het nieuws dat de schotel door criminelen was verkocht aan Afrikaanse gelukszoekers om de straat van Gibraltar mee over te steken. De gelukszoekers gebruikten de vliegende schotel als zeeschip en hadden gehoopt dat dit schip onzichtbaar zou zijn voor de Spaanse radar. Het schip werd door de zeemijnen tot zinken gebracht. Het gevolg was behalve het verlies aan mensenlevens ook dat de aliens niet meer terug kunnen naar hun ‘eigen’ planeet.

Als ‘compensatie’ krijgen de aliens per direct de Marokkaanse nationaliteit en een groot stuk land in de Westelijke Sahara waarin ze "…lekker zichzelf kunnen blijven. Zij hebben namelijk ook recht op hun eigen thuisland na de ellende die ze meegemaakt hebben. De oorspronkelijke bewoners van het gebied moeten maar een ander stukje land zoeken!" Daarmee sluit Marokko ook het hoofdstuk over de Westelijke Sahara af. Europese landen bieden de aliens ook een paspoort aan en een stuk land op een nog aan te leggen eiland en beloven dat de grenzen voor de aliens altijd open zullen zijn.

Het is 2038. Het jaar dat de buitenaardse vreemdelingen meer welkom zijn dan menselijke vreemdelingen…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel