Voorpagina Cultuur

Zoete praat op Arabische satelliet

Homo’s, relaties, plastische chirurgie, seksuele voorlichting, scheve verhoudingen in het gezin… allemaal onderwerpen die nooit werden besproken op tv in de Arabische wereld. Tot een viertal dames uit verschillende uithoeken van de Arabische wereld bijeen werd gebracht om het programma Kalam Nawaem te presenteren, ‘Zoete Praat’ in de volksmond. Een programma waar bijna alles wordt besproken…

Het programma blijkt de frontlinie te zijn van het debat over vele taboes in de Arabische wereld.

Pauw & Witteman, de Pers, de documentaire ‘Satellite Queens’ was gisteren bij Tegenlicht te zien. Nederland lijkt nu even in de ban van de Zoete Praat.

De dames zeggen continu te streven naar verandering onder de Arabische bevolking. Van het passief verwerken van tv-programma’s naar het actief gaan nadenken over no go areas. Het feit dat er vrouwen aan deze frontlinie staan, doet begrijpen waar alle aandacht vandaan komt.

Voor mij is het erg grappig om te zien hoe sommige onderwerpen worden benaderd en besproken. Erg herkenbaar. Ik, een jongen die is opgegroeid in Nederland waar het woord ’taboe’ en taboe is geworden, tussen een aanzienlijk deel ouderen om mij heen die bijvoorbeeld nog niet helemaal blijken te weten wat kinderen hier wel en niet meekrijgen.

Zo zie je in de documentaire ouders die boos worden bij de gedachte dat er seksuele voorlichting gegeven zou worden op middelbare scholen. "Ze willen onze kinderen over seks leren!", was een verontwaardigde reactie. Een andere man reageerde daarop dat de Profeet (vzmh) ook vrijuit over deze onderwerpen sprak. Het is de eerste keer dat zij werden geconfronteerd met zo’n issue. Uit het niets komen er verschillende onderwerpen ter sprake.

Ik weet nog dat ik erg geschokt was toen mijn docent in de eerste klas aan kwam zetten met een videoband en erg enthousiast zei: "Vandaag laat ik jullie zien hoe dat gebeurt!". Gelukkig bleek het over het inwendige deel van het lichaam te gaan. Nu is het een normaal onderwerp, zoals elk ander (… tenminste, dat ligt eraan met wie je praat). Er zijn ook nog steeds mensen uit de eerste generatie in Nederland, die denken dat hun 15-jarige zoon of dochter nog steeds niet precies weet hoe kinderen ‘gemaakt’ worden. Die weten niet dat dat een onderdeel is van het onderwijspakket.

Die ouders hadden geen Mitha Kalam (Urdu versie van Kalam Nawaem) waardoor zij aan het denken werden gezet over bepaalde zaken voor hun kinderen ermee op hun ouders afstapten. Het is een enorme vooruitgang en van erg groot belang dat dat nu in de Arabische wereld op erg grote schaal gebeurt (kijkcijfers rond de 200 miljoen). Dit programma bestaat overigens al enkele jaren.

Een ander voorbeeld dat veel stroever verliep, was de verschijning van het boek Girls of Riyadh, waarin een 24-jarige schrijfster het verhaal vertelt van vier meisjes in Riyadh (hoofdstad van Saudi Arabië) die alles doen wat Allah heeft verboden. Het feit dat het werd verteld alsof het zomaar je zus of dochter kon zijn, heeft voor heel wat heisa gezorgd. Illegale ‘handel’ nadat het officieel verboden werd. En het verbod werd weer opgeheven nadat bleek het daar juist enorme bekendheid mee kreeg. Dit boek heeft het debat over taboes ook enigszins aangewakkerd.

Kalam Nawaem doet het op een manier, die nog te verwerken valt door een groot deel van de Arabische wereld. Een van de presentatrices zegt zelf dat de Arabische wereld niets heeft met revoluties, maar met evoluties. En, erg belangrijk, velen die het Arabisch verstaan, volgen deze talkshow ook gewoon in Nederland en de rest van het Westen.

In de Arabische landen zullen het de vrouwen zijn die heel wat recht moeten gaan trekken en dat ook zullen doen.