Voorpagina Maatschappelijk

Moskee zoekt al contact!

Ahmed Aboutaleb was zaterdag te vinden in Breda. Hij bezocht wat jongeren, speelde bingo (hoort bij werkbezoek uiteraard) en ging een uur in discussie met de bewoners. Hij vertelde daar over de angst die er voor moslims is en dat moslims daar wat aan mogen doen. "Zoek contact, open uw moskeeën en laat zien dat in die ruimten daarachter wasruimten zijn en dat daar geen bommen worden gemaakt"


Foto’s gestolen van Elsevier en Telegraaf

Ik denk dat Aboutaleb, van wie aangenomen mag worden dat hij enige kijk heeft in wat er gebeurt onder moslims, niet inziet en benoemt wat er eigenlijk wel gebeurt.

De moskee openzetten?

"Er rust een taak op de schouders van de moslims om daar iets aan te doen. Zoek contact, open uw moskeeën en laat zien dat in die ruimten daarachter wasruimten zijn en dat daar geen bommen worden gemaakt. We moeten elkaar vasthouden!", aldus Aboutaleb in een bomvol buurthuis.

Say what?! Dat die taak o.a. op de schouders van moslims rust, wil ik best geloven en dat daar nog veel aan kan gebeuren, wil ik ook best geloven… maar dat de moskeeën gesloten zijn, geloof ik niet.

Ik zie een hele duidelijke trend dat de moskeeën zich al veel sterker openstellen voor de omgeving. Ruim een jaar geleden schreef Faisal al over een reeks aan open dagen bij moskeeën. Verschillende studentenverenigingen organiseren interreligieuze excursies waar even in elkaars keuken gekeken kan worden (bv MashriQ). In moskee al Aqsa in Den Haag heb ik zelden meegemaakt dat ik aan het bidden was en er niet tussentijds een groepje bezoekers werd rondgeleid door iemand van het bestuur. Alle Marokkaanse moskeeën hebben al aangekondigd de moskee open te zetten op de dag dat de film uitkomt en noem maar op…

Op een aantal moskeeën na kun je overal terecht voor een rondleiding, waarbij vele moskeeën in grote steden dit ook duidelijk naar buiten brengen.

Waar vroeger de moskee slechts diende als gebedsruimte met gesloten deuren, is de moskee nu steeds centraler aanwezig in de samenleving. Er worden persconferenties gegeven, debatten gehouden, inburgeringscursussen gegeven, computerlessen, etc… De moskee (ja, ‘de moskee’ bestaat niet blabla) is steeds meer in contact met de omgeving. En dat mag ook best gezegd worden.

Dat moslims altijd meer kunnen doen klopt. Maar misschien mogen wij met z’n allen ook wat meer doen om te zien dat er – met weinig goede en gestructureerde organisatie onder Nederlandse moslims – toch heel wat oprechte pogingen zijn.

Migrant… euh… moslim… euh… hoofddoek… euh… burqa

Verder in het artikel op BN DeStem:

"Het is van belang dat migranten zich afvragen waar die haat vandaan komt. En we hebben bruggenbouwers nodig. Als je nagaat dat er in de wereld een paar idioten zijn die zichzelf opblazen, dan moet je concluderen dat die de koran niet goed begrepen hebben. Maar gevolg is wel dat er een enorme angst bestaat voor moslims"

Weinig opvallends aan het artikel waarschijnlijk, maar ik verbaas mij er toch over dat Aboutaleb het woord ‘migranten’ en ‘moslims’ aardig willekeurig door elkaar gebruikt. Stonden voorheen de migranten/buitenlanders gelijk aan de Surinamers, Turken of Marokkanen; nu bedoelen we er automatisch de moslims mee. Elsevier (die BN DeStem als bron gebruikt) bericht namelijk:

"Ook moeten moslims zich afvragen waar de ‘haat’ tegen moslims eigenlijk vandaan komt"

In de Telegraaf (screenshot) verder:

"Aboutaleb over hoofddoekjes: "Als dat tot gevolg heeft dat u geen baan kunt vinden, accepteer dan de consequenties. Dan hebt u dus geen inkomen. Als u van vijf hoog naar beneden springt, weet u ook dat dat gevolgen heeft."

‘Hoofddoek’ en ‘van vijf hoog springen’, een uit de lucht gegrepen vergelijking zou je kunnen zeggen. Gek ook dat de Telegraaf het over hoofddoekjes heeft. Aboutaleb had het uiteraard over de Burqa…

Reinigingsmiddel

Aboutaleb verder op BN DeStem:

"Want ik geloof in de kracht van de discussie en er bestaat geen beter reinigingsmiddel dan de democratie."

"Moskeeën zijn te gesloten", migranten/moslims, hoofddoek/burqa… Maar simpele kalkaanslag in de discussie en beeldvorming. Gelukkig hebben we een wondermiddel.

Voor Aboutaleb